Ook een zwemdiploma is geen garantie

Hoewel de meeste kinderen zwemles op zich best leuk vinden is het voor veel ouders een ware kwelling. Week in week uit naar het zwembad om bij zeer (on)aangename temperaturen te kijken naar de verrichtingen van hun kind in het water. En vaak ook nog eens op onmogelijke tijden.. Maar we weten allemaal dat er licht is aan de andere kant van de tunnel: een kind haalt het felbegeerde zwemdiploma A. Nu kunnen ze in ieder geval veilig zelf zwemmen!

Een zwemdiploma is geen garantie

Zeker, wanneer kinderen hun zwemdiploma A halen kunnen ze zwemmen en wordt alles een stuk makkelijker. Ze kunnen nu immers zelfstandig zwemmen en zichzelf redden in het water. En is dat even makkelijk op vakantie! Ouders kunnen onbezorgd boekjes lezen op een ligbedje terwijl hun kind aan het ravotten is in het water. Heerlijk idee! Toch is voorzichtigheid geboden, ongelukken zitten in een klein hoekje. Ook voor volwassenen.

Spoedcursus zwemmen; handig of toch niet?

Gevallen van verdrinking hebben in veel situaties niet eens echt iets te maken met “niet kunnen zwemmen”. Kinderen zijn zó druk aan het spelen dat ze uitgeput raken en geregeld gewoon de energie niet meer hebben om boven te blijven. Leren zwemmen duurt niet voor niets lang. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen, dat is belangrijk. Werken aan het uithoudingsvermogen, uren maken. Zwemmen moet iets worden wat je kunt zonder er over na te denken, als een tweede natuur.

Dat laatste is waar de landelijke zwembond KNZB zich steeds meer zorgen over maakt. Er is een groeiende interesse in spoedcursussen waarbij kinderen in een zeer korte periode leren zwemmen. De basis is vrij snel aan te leren, maar de coördinatie tussen armen en benen is bij kinderen gewoon nog niet goed ontwikkeld. Die ontwikkeling heeft tijd nodig. Dat wil niet zeggen dat alle kinderen die tijd ook echt nodig hebben, maar het blijkt dat voor veel kinderen zo’n spoedcursus gewoon niet aan te raden is.

Het ligt niet altijd aan “niet kunnen zwemmen”

Kinderen komen niet alleen in moeilijkheden door te weinig energie of uithoudingsvermogen. Vooral in het buitenland komt het geregeld voor dat mensen naar roosters worden toegezogen en/of vast komen te zitten. The Blue Cap Foundation inventariseert ongevallen als deze en mensen kunnen er melding doen van onveilige situaties. Er gebeuren te vaak ongelukken in het water die het nieuws niet halen waardoor we denken dat alles veilig is. Meestal komt een voorval pas in het nieuws wanneer er sprake is van een fatale afloop.

Waarschuw kinderen voor roosters en afvoeren

Vertel je kinderen over de gevaren van roosters en afvoeren. Ik weet het zelf nog van vroeger; die roosters waren heel interessant. “Mijn hand wordt vastgezogen, moet je voelen!” We haalden dekseltjes van afvoeren af en voelden waar de afvoer naartoe ging. Waanzin als ik er nu aan terug denk, maar het gebeurde wel. Waarschuw je kinderen, vertel dat ze uit de buurt moeten blijven van roosters en afvoeren.

Veel zwembadongelukken door vastzittend haar

De meeste zwembadongelukken lijken te worden veroorzaakt door vastzittend haar. Je kunt je er misschien iets bij voorstellen, wanneer haren naar een rooster worden gezogen… Denk er maar niet te lang over na. Zorg ervoor dat het haar van je dochter vast zit of liever nog, vlecht het in. We doen altijd een beetje lacherig over badmutsen maar als je er wat langer over nadenkt zou het verplicht dragen van een badmuts zo gek nog niet zijn.

los haar in zwembad gevaarlijk - AllinMam.com

Let altijd goed op, ook op andere kinderen

Als een kind in het water in moeilijkheden is, dan valt het niet altijd mee om dit als zodanig te herkennen. Kinderen zwemmen immers vaker onder dan boven water. Maar wat er van een afstandje uitziet als een spel, is soms in werkelijkheid een strijd op leven en dood. Verdrinking is bijna niet te herkennen, wat wel blijkt uit deze video.

Ook gaat verdrinking in veel gevallen niet gepaard met veel gespetter en gedoe. De meeste mensen in verdrinkingsnood proberen juist te blijven drijven door hun hoofd naar achteren te gooien en hun handen horizontaal te houden. Dit is dus wel even iets anders dan wat we in films zien.

Ga bij twijfel altijd een kijkje nemen of er iets aan de hand is. Een lichaam dat (bijna) levenloos op de bodem van een zwembad ligt is van boven af bijna niet te zien door de reflectering op het water. Denk je iets gezien te hebben, check het even. Wie weet voorkom je hiermee een groot drama.

*Foto’s via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button