Zwangerschap

Wat kun je het beste doen bij haaruitval na de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap of na de bevalling kun je opeens te maken krijgen met haaruitval. Normaal verliezen we circa 100 haren per dag. Na de geboorte van jouw kleintje kan dit oplopen tot het tienvoudige. Haaruitval na of tijdens de zwangerschap is een normaal verschijnsel. Dat wil niet zeggen dat jij je hier gerust bij voelt. Juist in deze fase van je leven wil je kunnen genieten. Zonder de spanningen die haarverlies na de bevalling met zich meebrengt. Waarom verlies je na een bevalling zoveel haar? En wat kun je doen bij haaruitval na zwangerschap?

Waarom je zoveel haar verliest na de geboorte van een baby

Haarverlies na de geboorte van jouw baby wordt ook wel postpartum haaruitval genoemd. Het heeft niets te maken met “echte” kaalheid bij vrouwen. Waar jouw haren tijdens de zwangerschap niet leken te stoppen met groeien, verlies je nu handenvol haren tegelijk. Dat heeft alles te maken met de groeicyclus van een haar én het oestrogeen hormoon in jouw lichaam.

Haaruitval na zwangerschap door verminderd oestrogeengehalte

Als je zwanger bent maak je meer van dit hormoon aan. Oestrogeen heeft ook invloed op de groeicyclus van jouw haren. In een normale situatie gaat dit in 3 stappen. Een haar groeit, rust en valt uit. Door het hoge oestrogeengehalte in je lichaam wordt deze cyclus verstoord. De fase waarin haren groeien en rusten nemen meer tijd in beslag. Als je zwanger bent houdt jouw lichaam de haren dus langer vast. Zodra je bent bevallen nemen ook de hormonen in je lichaam af. Dit kan 3 tot 5 maanden duren. De volle bos haar die je cadeau kreeg toen je zwanger was valt weer uit. Als je weet dat het aantal haren tijdens de zwangerschap kan toenemen tot wel 40%, weet je ook dat de uitval extreem kan zijn. Het resultaat? Een dunne paardenstaart in plaats van een volle bos haar.

Wat te doen bij haaruitval na zwangerschap

Wanneer je bent bevallen krijg je hoe dan ook te maken met het verlies van haren. Je vindt ze overal op jouw kleding, in het huis en tijdens het borstelen van je haar. Dit kun je niet voorkomen. Het kan tot wel 12 maanden duren voordat jouw haren weer zo dik zijn altijd voor de zwangerschap. Toch zijn er manieren waarmee je bovenmatig haarverlies na de geboorte van je kindje kunt beperken. We hebben de belangrijkste op een rij gezet.

Haarvitaminen gebruiken

Als je na de geboorte van je baby last hebt van haarverlies, kun je haarvitaminen gebruiken, zoals bijvoorbeeld Hair Growth Formula van Hairlust. Deze vitaminen helpen je haarfollikels te herstellen. Uiteindelijk zijn het de follikels die voor een gezonde en volle bos haar zorgen. Dit soort supplementen zijn rijk aan essentiële aminozuren en vitaminen. En dat is precies wat jouw haar na de zwangerschap nodig heeft.

Haarvitaminen van Hairlust.nl

Gezond eetpatroon

Naast het slikken van speciale haarvitaminen is het ook belangrijk om gezond te eten. Wanneer je last hebt van postpartum haarverlies kunnen de haarzakjes alle hulp gebruiken. Om de groei van nieuw haar te stimuleren, hebben de haarfollikels vitaminen en mineralen nodig. Zorg ervoor dat je voldoende gevarieerd en gezond eet. Let vooral op de inname van voldoende eiwitten en gezonde vetten. Zoals Omega 3 bijvoorbeeld.

Meer volume in je haar na zwangerschap met deze tips & tricks

Je moet er even doorheen, door deze maanden. Wil je liever niet te lang wachten op de groei van jouw haren? Dan zijn er ook manieren waarmee je jouw haardos volumineuzer kunt laten lijken. Daarnaast is een goede verzorging en behandeling erg belangrijk. Hieronder een aantal tips om haaruitval na zwangerschap onder controle te houden.

Haarverzorging en shampoo tegen haaruitval na zwangerschap

Gebruik bijvoorbeeld een goede shampoo en conditioner voor extra volume. Ook haarverzorgingsproducten die de haarfollikels en de hoofdhuid verzorgen zijn een aanrader, hiermee beperk je extreem haarverlies. Heb je krullen? Lees dan dit artikel met tips voor het verzorgen van krullen.

Kussensloop van bamboe - Wat te doen bij haaruitval na zwangerschap - AllinMam.com
Kussensloop van bamboe

Kussensloop van satijn of bamboe

Het breken van haren terwijl je slaapt op een katoenen kussensloop komt doordat katoen gemaakt is van ruwe vezels. Hierdoor kan je haar extra droog worden en gaan pluizen en klitten. Vlecht je haren in voor het slapen gaan of maak een losse paardenstaart. En het belangrijkste: slaap op een kussensloop van bamboe of satijn, hiermee voorkom je dat het haar splijt of breekt. Je haar klit niet en is vervolgens veel gladder bij het opstaan. Het zorgt ook nog eens voor een betere huid zonder “slaap-rimpels”.

Föhn of stijltang na zwangerschap

Laat de föhn en de stijltang voorlopig even in de kast liggen. Je kunt jouw haar na de zwangerschap het beste krullen met rollers waarbij je geen warmte hoeft te gebruiken. Een bezoek aan de kapper voor een laagjeskapsel voorziet je ook meteen van meer volume.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button