Kerstmarkt in Durbuy, het kleinste stadje van België

Midden in de Ardennen ligt Durbuy, het kleinste stadje van België. Inwoners van Durbuy beweren zelfs dat Durbuy het kleinste stadje ter wereld is. In ieder geval is het sfeervolle stadje één van de oudste stadjes van de Ardennen. Veel mensen kennen Durbuy als “kerstdorp”. Elk jaar met kerst wordt hier enorm uitgepakt waardoor de kerstmarkt in Durbuy bij menigeen bekend is.

Durbuy, kleinste stadje van België

Durbuy ligt aan de rivier de Ourthe en de geschiedenis gaat hier terug naar de middeleeuwen, toen het stadje ontstond. In die tijd was Durbuy een belangrijke plek, mede omdat je hier een van de weinige overgangen naar de overkant van de rivier vond.

Wanneer je nu aan komt rijden torent Château de Durbuy hoog boven de rivier uit. Dit kasteel, dat in de zeventiende eeuw opnieuw werd opgebouwd, is in privébezit en (helaas) niet voor het publiek toegankelijk.

Kerstmarkt in Durbuy, het kleinste stadje van België - AllinMam.com

Bezienswaardigheden in Durbuy

Bezienswaardigheden in Durbuy zijn o.a. het oude historische centrum van het stadje, Parc des Topiaires, de graanbeurs en de microbrouwerij Marckoff (La Ferme au Cheme). In de omgeving van Durbuy zijn een aantal bijzondere legendestenen en megalieten te vinden en ook het Labyrint van Barbaux is een trekpleister. Durbuy (de hele gemeente) beschikt over een hele lijst met beschermd erfgoed, hetgeen onderdeel uitmaakt van het cultureel erfgoed van België.

Lees ook: De 15 leukste kerstmarkten in Nederland en buurlanden

Durbuy kerstdorp

Wij komen echter voor de kerstmarkt in Durbuy en het Durbuy kerstdorp, waarover we al zo veel gehoord hebben. En ook voor het stadje zelf, wat in de decembermaand helemaal versierd is met lichtjes.

We parkeren de auto langs de rivier en we zijn niet de enigen. Het is 2 dagen na Kerstmis maar er zijn blijkbaar veel mensen die in de kerstsferen blijven hangen, net als wij!

Als we het stadje inlopen vraag ik me af waar het kerstdorp nou is. Versiering zie ik genoeg: winkels hebben lampjes hangen, er staan kaarsjes voor de deur en etalages hangen vol met kerstdecoratie. En dan ineens hoor ik muziek en een hoop geroezemoes. Maar waar komt het vandaan? We lopen een brug op en dan ineens zie ik het. Onder de brug, in Parc Roi Baudouin, is het kerstdorp! Vanaf de brug kijk je naar de rivier en tot aan de rivier is ook het kerstdorp opgesteld, met op de oever van de rivier de schaatsbaan. Vanaf de brug heb je mooi overzicht over het kerstdorp en we nemen de sfeer even in ons op. De kinderen kunnen niet wachten om door het kerstdorp heen te lopen en dus nemen we de smalle trap naast de brug en zo staan we ineens middenin de drukte.

In het kerstdorp zien we allemaal houten kramen met ambachtslieden, kleding, snoep, dranken en andere lekkernijen. Super sfeervol! Midden op het plein aan de andere kant van de brug staat een ouderwetse draaimolen en voor ik het weet zitten de kinderen op de mooi gedecoreerde paarden naar me te zwaaien.

Lees ook: Fijn familiehotel en leuke uitstapjes in de Ardennen

Kerstmarkt in Durbuy

Het is heerlijk rustig weer, koud, maar het zonnetje schijnt. We lopen op ons gemak door het kerstdorp en eten wat en drinken wat. Daarna zoeken we de rust op, denken we. Wanneer we het kerstdorp verlaten komen we op de kerstmarkt terecht, die een heel stuk doorloopt langs het oude centrum van het stadje. Ook hier weer veel kramen met eten, verwarmde terrassen, activiteiten voor kinderen en veel meer.

Kerstmarkt in Durbuy, het kleinste stadje van België - AllinMam.com

We slenteren door de oude keienstraatjes en steegjes. Het is hier echt alsof je terug bent in de middeleeuwen, ongelooflijk. De tijd lijkt stil te hebben gestaan! Vooral nu in de winter, met kale bomen, ziet alles er wat grauwig uit. Precies zoals ik me de middeleeuwen altijd voorstel :-)

Als de zon zakt en we het toch echt koud krijgen duiken we een café in en drinken we warme chocolademelk. Bij onze chocolademelk krijgen we mutsen, komt dat even goed uit. We zijn vervolgens wel meteen een bezienswaardigheid wanneer we alle vier met dezelfde mutsen door de straatjes lopen maar ik vind het prima. Ze zijn heerlijk warm :-)

Lees ook: Grotten van Hotton, 65 meter afdalen op zoek naar een rivier

Openingstijden kerstmarkt in Durbuy, kerstdorp en schaatsbaan

Heb je zin in een leuk uitstapje tijdens de kerstvakantie, of vroeger in december? Dan is Durbuy echt een aanrader. Je vindt Durbuy op een uur rijden vanaf van Brussel. Vanaf Utrecht is het 3 uur rijden. Van vrijdag 23 november 2018 tot zondag 6 januari 2019 kun je in Durbuy het kerstdorp en de kerstmarkt bezoeken. Hieronder vind je de openingstijden, ook van de schaatsbaan. Vooral eind november en begin december zijn het kerstdorp en de kerstmarkt niet alle dagen geopend.

Openingstijden kerstmarkt in Durbuy (oude stad)

  • Van 22 tot en met 24 november 2019
  • Van 29 november 2019 tot en met 5 januari 2020

Vrijdag van 14.00 tot 20.00 uur, zaterdag en zondag van 11.00 tot 20.00 uur

Openingstijden Durbuy schaatsbaan

  • Van 23 november tot en met 16 december alleen in het weekend. Vrijdag van 16.00 tot 21.00 uur, zaterdag van 11.00 tot 21.00 uur en zondag van 11.00 tot 20.00 uur
  • Van 17 december tot en met 6 januari is de ijsbaan dagelijks open van 11.00 tot 21.00 uur
  • 24 december en 31 december open van 11.00 tot 17.30 uur

Openingstijden kerstmarkt in Durbuy Koning Boudewijnpark

  • Van 17 december 2018 tot en met 6 januari 2019
  • Dagelijks open van 11.00 tot 20.00 uur

Lokatie

Gerelateerde artikelen

Back to top button