Persevent

Back to My Roots met Bezoek Westland

Back to My Roots: dat ga op uitnodiging van Bezoek Westland en Lisette van Lisette Schrijft. Die roots van mij liggen namelijk in het Westland, wat ergens tussen Hoek van Holland, Den Haag en Delft in ligt. Voor veel mensen in een uithoek van Nederland en inmiddels ook voor mij, aangezien ik sinds 9 jaar in Haarlem woon. Maar zo voelt het niet wanneer ik bij familie en vrienden ben die in deze regio wonen, het is nog steeds heel vertrouwd :-)

Bezoek Westland

Mijn hele leven lang valt het me op dat veel mensen vaak niet van het bestaan van het Westland afweten. En dat is eigenlijk best gek, als je bedenkt dat bijna alle tomaten en paprika’s die je in de supermarkt ziet liggen hier geteeld worden! Bij de mensen die het Westland wél kennen staat dit tuinbouwgebied ook wel bekend als De Glazen Stad. Rij je door het gebied zie je immers kassen, heel veel kassen om je heen.

Bezoek Westland is hard bezig om het Westland meer bekendheid te geven en laat daarom een aantal bloggers kennismaken met de veelzijdigheid van deze regio.

Opgegroeid in het Westland

Veel familieleden en vrienden van me zijn, als in het Westland wonenden, werkzaam in de tuinbouw of hebben zelf een tuinbouw(gerelateerd-) bedrijf. In tegenstelling tot velen van hen is bij mij de tuinbouw niet met de paplepel ingegoten, mijn vader was namelijk bakker. We woonden in de (dorps)kern van Monster, een dorp wat dichtbij het strand ligt. Maar als een in het Westland wonende tiener werkte ik buiten schooltijd, in het weekend en in de schoolvakanties “in de bloemen”, het een en ander van de tuinbouw heb ik dus wel meegekregen.

Maar sindsdien is er natuurlijk ontzettend veel veranderd. Kassen zijn groter, veiliger en geregeld compleet geautomatiseerd. Ontzettend mooi om dat allemaal een keertje te zien en daarom zou ik eigenlijk meteen al Kom in de Kas aan willen raden als uitje, een evenement waarbij je een kijkje kunt nemen in verschillende soorten kassen in het Westland.

Nu draait het vandaag niet allemaal alleen om de tuinbouw, maar toch ontkom je er niet aan dat de verschillende activiteiten die we gaan doen en de plekken die we bezoeken een link met de tuinbouw hebben. Alles lijkt hier met elkaar verweven! Ok, de eerste activiteit niet, eerlijk is eerlijk.

Zelf chocolade maken bij Chocolaterie Le Cacao

In Wateringen zit Chocolaterie Le Cacao, een kleine winkel met alleen maar chocolade. Je kunt hier terecht voor lekkere chocolade maar ook voor een kopje koffie of thee, zowel binnen als buiten op het kleine terrasje voor de winkel. Achterin de winkel staan de machines met vloeibare chocolade op een rij te draaien en hier starten wij de dag. We maken een bakje (uiteraard van chocolade) met daarin chocolade eikeltjes, blaadjes en wat figuurtjes van marsepein. Leuk om een keer zelf te maken en te zien hoe simpel dat eigenlijk gaat. Alles hangt of staat met goede chocolade, dat is me wel duidelijk na deze leuke ochtend. Bij Chocolaterie Le Cacao kun je ook terecht voor workshops en kinderfeestjes: meer informatie hierover vind je op de website.

Chocolaterie Le Cacao - AllinMam.com

Lunchen bij eetcafé de Bonte Haas

Leuk aan deze dag is dat ik op plekken kom waar ik nooit eerder ben geweest. Dit geldt onder andere voor Eetcafé de Bonte Haas, wat op een prachtige plek aan de Zweth ligt. Ik kende het wel van naam en meerdere keren ben ik er langs gereden, maar eten deed ik er nog nooit. Al varende door het Westland kun je hier aanleggen voor een lekkere lunch, een diner of voor een borrel en ook veel fietsers stoppen hier voor een versnapering. Het valt op hoe druk het is op een doordeweekse dag tijdens de lunch. Afgeladen is het er! De lunch is heerlijk met vers brood, lekkere kroketten, zalm, verse eiersalade en meer. Mocht je hier met kinderen in de buurt zijn dan kun je hier met een gerust hart terecht. Binnen is er een speelhoekje en buiten is een speeltuin te vinden. Fijn idee is ook dat alles goed is afgeschermd voor het water, geen zorgen daarover dus :-)

Westlands Museum

Het Westlands Museum is ook zo’n plek wat ik wel ken maar waar ik nooit geweest ben. In de tijd dat ik veel huwelijken fotografeerde heeft dit museum vaak gediend als back-up voor het geval het slecht weer was. Maar ik heb er nooit gebruik van hoeven maken.

In het Westlands Museum kun je van alles zien en lezen over het verleden van het Westland. Heel interessant! Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat er vroeger een enorm paleis in Honselersdijk heeft gestaan met een gigantische oppervlakte aan siertuinen. Zonde dat hier nauwelijks iets van overgebleven is. Buiten worden op ouderwetse manier groenten en druiven geteeld. Hier kun je dan ook de beroemde Westlands druivenkas nog zien en ook de druivenmuren zijn goed vertegenwoordigd.

Westlands Museum - AllinMam.com

Wanneer je met een groep het Westlands Museum bezoekt hebben ze een leuk arrangement, waarbij je een rondleiding door het museum krijgt en een groentekistje in elkaar timmert. Met dit kistje neem je even later plaats in 1 van de stoelen voor de ouderwetse veiligklok, waarna je kunt bieden op verse groenen en fruit uit de tuin van het museum. Onwijs leuk bedacht én leuk in elkaar gezet. Vooral de oude klok is een eye-catcher, echt nostalgisch :-) Ik heb best veel op de bloemenveiling in Naaldwijk bij de klok gefotografeerd maar dat gaat tegenwoordig allemaal zó geautomatiseerd… het is echt leerzaam om te zien hoe het vroeger ging!

Tomatoworld: alles over tomaten

Aangezien er in het Westland veel tomaten worden geteeld is dit ook dé plek om meer over tomaten te weten te komen. Tomatoworld is op dit gebied je beste vriend: hier kun je van alles leren over deze rode vrucht, leren over de teelt, de vele verschillende soorten tomaten proeven en veel meer.

Tomatoworld Westland - AllinMam.com

Na een korte introductie met indrukwekkende door Julia Roberts ingesproken video (ik ken de video en ik krijg steeds weer kippenvel als ik hem bekijk, het slaat de spijker echt zó op zijn kop!) trek ik een labjas aan en nemen we een kijkje in de kas. Hier groeien maar liefst 80 verschillende soorten tomaten, ontzettend veel! Ik wist niet eens dat er zo veel soorten waren. Er wordt het een en ander verteld over het eco-systeem in de kas, hoe hiervoor o.a. bijen en luizen worden ingezet. Na ons kijkje in de kas gaan we wat opdrachten doen en verschillende soorten tomaten proeven.

Tomatoworld Westland - AllinMam.com

Tomatoworld is echt een aanrader wanneer je meer te weten wilt komen over tomaten. Ze organiseren presentaties, dagexcursies en ook schoolklassen komen er regelmatig over de vloer.

Binnenkort meer over het Westland?

De dag in het Westland is een succes en al snel wordt er gepraat over een vervolg. Er is nog zo veel meer te zien en te doen in het Westland! Ik denk meteen aan varen op een Westlandse schuit, een leuke activiteit op het strand of in de duinen en heb je ooit wel eens gehoord van bakkie fietsen? Niet hè! Ik hoop je hier in de toekomst meer over te kunnen vertellen :-)

Voor nu wil ik Bezoek Westland en Lisette van Lisette Schrijft bedanken voor de leuke én leerzame dag!

Meer lezen over deze dag? De volgende bloggers waren mee:

Lisette SchrijftBloei DelftMama’s Liefste – Beebs & MomsLotus WritingsWebsite4MamaMamaLiefde

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button