Welzijn

Factoren die jouw nachtrust kunnen beïnvloeden

Een nacht slecht slapen kan ervoor zorgen dat je de dag erna niet helemaal lekker in je vel zit. Je bent snel geïrriteerd, je kunt je moeilijk concentreren en je hebt vaak de neiging om voor ongezonde voeding te kiezen. Snelle suikers zorgen immers voor “ directe” energie, alleen ga je je er over het algemeen alleen maar nog minder goed door voelen.

Eerder gaven we al tips over hoe je rust in je slaapkamer kunt creeëen zodat je beter in slaapt komt en in slaap blijft, in dit artikel nog een aantal dingen die van invloed kunnen zijn op jouw slaappatroon.

Goed slapen begint met een goed matras

Mensen slapen vaak te lang op hetzelfde matras. Want, dat slaapt toch goed? Omdat je nagenoeg elke nacht op hetzelfde matras slaapt heb je geen vergelijk. Wanneer je na jaren lang slapen op hetzelfde matras een nieuw matras aangeschaft is eigenlijk pas goed te merken dat je helemaal niet meer zo goed sliep op je oude matras. Veel mensen geven aan dat hun slaappatroon echt verbeterd is door een nieuw matras. Deze verbetering wordt momenteel vaak aan de topdekmatrassen toegeschreven, die de laatste jaren steeds populairder zijn geworden. Op Lusanna.nl vind je een groot assortiment met matrassen en topdekmatrassen in allerlei soorten, maten en diktes en vervaardigd van diverse soorten materiaal.

Pas op met later op de avond eten en drinken

Vooral later op de avond eten zorgt ervoor dat je lichaam in de nacht weinig rust krijgt. Wanneer je met een volle maag gaat slapen moet je lichaam ’s nachts flink aan de bak met je spijsvertering. Zonde van de energie! Niet alleen voeding maar ook bepaalde soorten drinken zorgen er door hun stimulerende werking voor dat je slechter slaapt.

Wil je toch iets eten later op de avond (naar bed gaan met een hongergevoel is ook weer zo wat..) dan kun je het beste kiezen voor eiwitrijke voeding. Goed voor het herstellen van spierweefsel en dus een stuk beter dan suikerrijke voeding (stimulerend) of vetrijke voeding, waar je lichaam een zware taak aan heeft wbt verteren. Denk bij eiwitrijke voeding aan kwark, een gekookt ei of een paar plakjes kipfilet.

Lees ook: 5 tips tegen slecht in slaap komen

Slecht slapen door alcohol

Hoewel veel mensen beweren dat ze na het gebruik van alcohol juist beter slapen is het tegendeel waar. Je valt wel snel in slaap maar je slaapt minder efficiënt; minder diep. Daarnaast droogt alcohol je lichaam uit: vooral ‘s nachts een ware aanslag op je lichaam, doordat je dan sowieso al veel vocht verliest. Blijf je de dag na het alcohol gebruik ook nog eens langer in je bed liggen dan is de kans groot dat je bij-ritme van slag raakt.

Minder goed in slaap komen door cafeine

Koffie bevat cafeïne en cafeïne heeft een stimulerende werking op de hersenen en op een aantal andere organen. Het beste is om ‘s avonds geen cafeïne-houdende dranken zoals thee, cola en energiedrankjes meer te nuttigen. Voor veel mensen waarschijnlijk overbodige informatie, aangezien iedereen wel weet dat cafeïne-houdende dranken overdag juist veel gedronken worden om wakker te blijven.

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button