Welzijn

Dames doe eens gek, ga boksen!

Boksen onder dames is hot! Natuurlijk heeft het tv programma Boxing Stars het dames boksen nog populairder gemaakt. Diverse vrouwelijke BN-ers gingen Adidas bokshandschoenen kopen bij Fightshop en doken daarna met elkaar de boksring in. En ook het Nintendo Switch Fitness Boxing spel heeft zijn bijdrage geleverd. Niet alleen kids spelen dit Nintendo spel, ook veel ouders zijn fan! Eigenlijk wel heel goed van Nintendo om het hele gezin te betrekken bij dit interactieve sport spel.

Dames doe eens gek, ga boksen!

Nu denk je misschien dat cardio de ultieme sport is om af te slanken of slank en fit te blijven. Maar dat is dus niet waar! Wat het geheim is? High Intensity Interval Training, ook wel bekend als HIIT. Hierbij wissel je intensief sporten af met rustigere momenten. Je kunt dit toepassen bij hardlopen maar boksen is hier ook een goed voorbeeld van. Boksen blijkt mede hierdoor dé perfecte calorieverbrander. Met een uurtje boksen zul je naar alle waarschijnlijkheid minimaal 700 calorieën verbranden. Bij boksen gebruik je ontzettend veel spieren, het is eigenlijk cardio- en krachttraining tegelijk. Boksen is daarnaast goed voor je zelfvertrouwen, voor je reactievermogen én voor de coördinatie.

Welke soorten boksen zijn er?

Er zijn verschillende soorten boksen. Zo heb je het reguliere boksen, waarbij alleen de vuisten gebruikt mogen worden.  Onder de gordel stoten alsmede op het achterhoofd slaan is niet toegestaan. Bij kickboksen gebruik je vuisten, voeten en benen. Technieken onder de gordel zijn beperkt toegestaan en technieken naar rug of gewrichten of met ellebogen zijn verboden. Bij thaiboksen is meer toegestaan. Zo mag men hier gebruik maken van vuisten, voeten, ellebogen, knieën en scheenbenen. In Europa is het verboden om elleboog- en kniestoten naar het hoofd uit te delen. Werptechnieken gebaseerd op judo zijn wel toegestaan.

Vijf goede redenen om te gaan boksen

  • Boksen is goed om af te slanken en/of op gewicht te blijven
  • Je krijgt er zelfvertrouwen van dus voor je mentale gezondheid is het ook goed
  • Boksen is goed om de stress letterlijk van je af te slaan
  • Boksen traint ook het bovenlichaam (hetgeen bij fietsen of hardlopen veel minder het geval is); boksen is daarmee een full body work-out
  • Boksen is nooit saai, boksen is uitdagend, je kan mentaal je grenzen verleggen

Aansluiten bij een boksclub of thuis boksen

Wil je rustig thuis boksen en heb je geen behoefte aan wedstrijden? Dan volstaat het aanschaffen van een bokszak en bokshandschoenen. Ben je een socializer, hou je van de interactie met je tegenstander? Sluit je dan aan bij de plaatselijke boksschool. Je hebt hier ook de mogelijkheid om op termijn aan bokswedstrijden mee te doen.

Bokswedstrijden en bokskleding

Tijdens amateur bokswedstrijden worden de kandidaten ingedeeld in categorieën van gewichtsklassen. Bij boksen is het verplicht om bokshandschoenen te dragen. Je kleding zal bestaan uit een mouwloos shirt en korte broek en speciale boksschoenen. Ook is hoofdbescherming in de vorm van een bokskap verplicht. Ook zijn boksers verplicht om een kaak/tandbescherming te dragen. Polsbescherming door middel van bandage wordt
aangeraden.

*Uitgelichte foto door Luis Molinero | Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button