Welzijn

5 tips tegen slecht in slaap komen

Slapen is heerlijk! Als het lukt tenminste… er zijn maar al te veel mensen die slecht de nacht doorkomen. Ze worden ’s nachts meerdere keren wakker, hebben nachtmerries of kunnen ’s avonds slecht in slaap komen. Dat laatste komt vaker voor dan je denkt en daar kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen.

Slecht in slaap komen; hoe komt dat?

Slecht in slaap komen kan door verschillende dingen komen. Het kan zijn dat je hoofd nog vol zit met de dingen die je overdag bezig hebben gehouden. Het kan te warm zijn in je kamer, je kunt je (ongemerkt) irriteren aan bepaalde factoren in je slaapkamer of je maakt je alweer zorgen over de volgende dag. Iedereen weet het wel; kijk geen televisie voor het slapen gaan en nuttig geen zware maaltijden later op de avond. Maar wat kun je nog meer doen om slecht in slaap komen tegen te gaan?

1. Kijk geen televisie

Daar is de tip dan toch: kijk geen televisie wanneer je slecht in slaap komt. Maar al te veel mensen hebben televisie op hun slaapkamer en kijken films, series of het late nieuws wanneer ze al in bed liggen. Buiten het feit dat het licht van de televisie niet goed is voor de aanmaak van melatonine kunnen ook de dingen die je ziet op televisie ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap valt. Vaak gaat het ongemerkt: je druk of zorgen maken over gebeurtenissen die je voorbij ziet komen op het nieuws, fantaseren over hoe de volgende aflevering van een serie gaat verlopen of de adrenaline in je lichaam verhogen door het kijken van een spannende film. Kies liever voor het lezen van een boek bij het slapen gaan, dat is voor je hoofd een stuk rustiger en vaak word je vanzelf slaperig door het lezen.

2. Slaap op een goed matras

Het wordt aangeraden om de 5 tot 10 jaar je matras te vervangen. Slecht (in)slapen kan dan ook komen doordat je té lang op hetzelfde matras slaapt. Wat een goed matras is is moeilijk te zeggen, de een slaapt lekkerder op een hard matras, de ander op een zachter matras. De laatste jaren zie je dat er veel boxspring bedden worden verkocht. Mensen associëren een boxspring bed vaak met luxe, doordat in hotels ook vaak boxsprings te vinden zijn. Dat is niet het enige, een matras met binnenvering op een verende bodem is een combinatie die voor veel mensen goed werkt. Een complete boxspring hoeft niet duur te zijn, online zijn vele aanbiedingen te vinden. Zijn de matrassen toch net te hard of net te zacht? Met een topping maak je je bed helemaal naar eigen zin af. Bij mensen die slecht slapen lost het kopen van een nieuw bed in veel gevallen al een groot deel van het probleem op.

Lees ook: Review Emma matras, ervaring en tips om lekker te slapen

3. Zorg dat het lekker koel is in de slaapkamer

Een warme omgeving zorgt er bij veel mensen ook voor dat ze moeilijk in slaap vallen. Wanneer de omgevingstemperatuur laag is en je lichaamstemperatuur ook zakt word je vanzelf slaperiger. Tip: ga voor het slapen gaan in bad, dan ben je lekker warm en koelt je lichaam flink af wanneer je het koude bed in stapt.

4. Zet de wekker weg

Heb je een wekker op je nachtkastje staan? Grote kans dat je er steeds op kijkt wanneer je niet kunt slapen. Een veel voorkomend probleem bij mensen is het tellen van de uren die er nog geslapen kunnen worden. En ik kan je verzekeren: hoe minder uren je nog voor je ziet hoe nerveuzer je wordt: “Ohhhh ik moet nu echt slapen, ik MOET slapen!”

Lees ook: 5 slaapkamertips voor het creëren van rust

5. Doe geen dutjes overdag

Overdag een dutje doen, hoe verleidelijk ook, is geen goed idee. Je lichaam kan hierdoor uit ritme raken waardoor inslapen ’s avonds nog lastiger kan worden. Heb je overdag last van dipjes probeer dan suikers te vermijden in je lunch. Heb je ’s middags tóch een dip ga dan even naar buiten om een frisse neus te halen, indien je in de gelegenheid bent.

Online zijn nog veel meer tips te vinden voor het beter in slaap komen: het beste is om diverse dingen uit te proberen. Maar, niet allemaal tegelijk. Tenzij het je niet uitmaakt waardoor je uiteindelijk beter slaapt natuurlijk, dan kun je alle mogelijke oplossingen wel op hetzelfde moment in gaan voeren :-)

*Foto’s via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button