Eten & drinken

Zelf mayonaise maken; binnen paar minuutjes klaar

Zelf mayonaise maken is lekkerder, gezonder en makkelijker dan je denkt! Geloof je het, als ik vertel dat het in slechts 1 minuut tijd klaar is? In de rij staan bij de supermarkt duurt langer…

Op de Hotelschool heb ik op de “ouderwetse” manier mayonaise leren maken. En heel eerlijk: ik bakte er niets van. Het is best lastig om alle olie op te laten nemen door het ei, azijn erbij en hoppa het draaide weer in de schift. En qua smaak vaak ook net niet helemaal wat ik wilde. Thuis kocht ik gemakshalve dan altijd maar een kant en klaar potje, lekker makkelijk en prima qua smaak!

Zelf mayonaise maken

Aangezien ik nu al een aantal jaren nagenoeg alles zelf maak, alle pakjes en zakjes uit mijn keuken heb verbannen en geraffineerde suikers vermijd, werd het de hoogste tijd toch ook mijn geliefde mayonaise eens aan een zelf-maken- experiment te onderwerpen. Het ging niet helemaal zonder slag of stoot, want de smaak moet natuurlijk wel optimaal zijn :-) Maar, het is gelukt en ik ga je nu vertellen hoe jij nu voortaan ook zelf heel makkelijk zelf mayonaise kan maken:

Ingrediënten voor ca. 300 ml mayonaise

Staafmixer, grote mok, schoon potje, 1 biologisch ei, 250 milde olijfolie, 1 tl honing, 1 el witte wijnazijn, 1/2 el citroensap, flinke snuf zout

Voor je begint nog even deze tips

– Zorg dat je ei echt vers is. Je eet het rauw dus hoe verser, hoe beter!
– Gebruik alleen milde olijfolie, extra vierge olijfolie maakt het heel bitter. Eigenlijk gewoon vies :-)
– Zorg voor een hoge mok of bak met een smalle diameter, waarin je staafmixer net in past
– Je kan zelf nog verder experimenteren qua smaak. Meer citroensap maakt het wat zuurder, meer honing wat zoeter etc.

Bereiding

Breek je ei in de mok of beker en voeg nu alle overige ingrediënten toe. Zet de staafmixer nu heel voorzichtig op de bodem van je mok en zet hem aan. Hou een aantal seconden op de bodem en haal hem nu heel langzaam naar boven. Neem je tijd en zorg dat alle olie goed is opgenomen door het ei. Breng de mayonaise desgewenst nog verder op smaak met verse knoflook voor een huisgemaakte aioli, wat chili poeder voor een pittige mayonaise of kerrie / andere specerijen. Schep je mayonaise in een schoon potje en bewaar voor maximaal 1 week in de koelkast.

Let op!

Door het gebruik van rauwe ei is deze mayonaise niet geschikt voor zwangere dames of hele kleine kinderen.

Eet smakelijk!

 

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button