Europa

Even weg? Ga voor een 3-daagse IJsland reis

Nooit had ik er aan gedacht: naar IJsland voor een paar dagen. Het klinkt namelijk best ver weg. En duur. Bovendien ga je naar IJsland als je een paar weken de tijd hebt. Toch? Maar ik spreek steeds meer mensen die voor een paar dagen naar IJsland zijn geweest. En ze zijn allemaal super enthousiast! Een paar dagen weg, een keer geen citytrip maar een 3-daagse IJsland reis. Zou dat echt te doen zijn voor 3 dagen en 4 nachten?

IJsland in de winter of in de zomer?

De winter in IJsland lijkt veel voordelen te hebben. Zo is het een stuk rustiger dan in de zomer. Hierdoor zijn accommodaties goedkoper en is het bij de bezienswaardigheden niet zo druk als in het hoogseizoen. In IJsland kan veel neerslag vallen, het hele jaar door. Maar in de winter valt deze neerslag vaak in de vorm van sneeuw en laat ik dat nou een stuk leuker vinden dan regen! Bovendien word je in de winter geregeld getrakteerd op prachtig witte landschappen. In de zomer daarentegen is alles mooi groen, kun je door goede conditie van de wegen het eiland helemaal rondrijden en is de kans op het zien van walvissen groot.

Ik plan samen met mijn zusje de trip naar IJsland. Ik boek 4 overnachtingen via Airbnb, uiteraard op plekken die gunstig op onze route liggen. We willen aardig wat zien, het is dus behoorlijk puzzelen hoeveel kilometers we op een dag gaan rijden en waar we dan het beste kunnen overnachten. We vliegen met WOW Air naar Reykjavik (nu helaas failliet), waar we op donderdagmiddag om 13.30u aankomen. De terugvlucht is heel vroeg, om 06.00u in de ochtend. We houden dus eigenlijk 3 volle dagen en een middag over voor ons verblijf in IJsland.

3-daagse IJsland reis

In de winter kun je, wanneer je vliegt op Reykjavik, met een huurauto alleen het zuiden verkennen. De wegen richting het noorden zijn afgesloten óf je kunt er alleen komen met een 4-wheel drive. Nu is er in het zuiden genoeg te zien en te doen en zeker wanneer je er maar een paar dagen bent is het prima om in deze regio te blijven. Ik stippel de route voor onze 3-daagse IJsland reis vooraf uit. Het is best een ambitieus plan doordat we het vrij oostelijk gelegen gletsjermeer Jökulsárlón willen meepakken.

Het zuiden van IJsland verkennen met een huurauto

In IJsland huren de meeste mensen een auto waarmee ze vervolgens zelf op pad gaan. De wegen zijn goed onderhouden; goed te doen dus om zelf te rijden. Wij hebben een huurauto van Sunny Cars tot onze beschikking met “tweede bestuurder servicepakket”. Het is tijdens lange ritten wel fijn als je elkaar kunt afwisselen met rijden, zeker op winterse wegen. Speciaal voor die winterse wegen kun je een auto huren met winterpakket. Onze huurauto heeft banden met spikes en die hebben we echt nodig tijdens onze trip, veel wegen zijn namelijk veranderd in een ijsbaan. Een auto huren bij Sunny Cars biedt 100% zekerheid en dat vind ik vooral met de weersomstandigheden in IJsland ideaal. Met de all-in formule kom je nooit voor onvoorziene kosten te staan. Glas-, banden-, bodem- en dakschade is gedekt en je hebt een WA-dekking van €7,5 miljoen. Alle verzekeringen zijn inbegrepen en bij schade krijg je je eigen risico altijd terugbetaald. Is er toch iets aan de hand dan is Sunny Cars via een noodnummer 24 uur per dag bereikbaar. Een fijn idee!

Paar dagen weg? Doe gek en ga naar IJsland! - AllinMam.com

Highlights in het zuiden van IJsland

Tijdens een kort verblijf wil je natuurlijk zo veel mogelijk van je bestemming zien. En dat zonder overal uit de auto te springen om snel een foto te maken, of alleen te kijken en er vervolgens snel door te racen. Dat is trouwens best lastig als je niet zo veel tijd hebt! Een goed uitgestippelde route is dan, wat mij betreft, een must. Daar kun je natuurlijk altijd van afwijken maar je hebt in ieder geval iets om je aan vast te houden.

In grote lijnen begint de route van onze 3-daagse IJsland reis in Reykjavik. We rijden een deel van de bekende Golden Circle in IJsland, een route die je langs een aantal bezienswaardigheden in het zuiden van IJsland leidt. We rijden de cirkel echter niet rond maar buigen halverwege af in oostelijke richting, langs de kust naar het gletsjermeer Jökulsárlón. Op de terugweg pakken we het tweede deel van de Golden Circle waarna we weer richting Reykjavik rijden.

Lees hier alles over onze route door het zuiden van IJsland.

Via de link hierboven kun je een uitgebreid artikel lezen over onze route door het zuiden van IJsland. Er zijn natuurlijk een aantal dingen die heel veel indruk maken tijdens deze korte trip en die licht ik graag even toe :-)

Het noorderlicht in IJsland

We hebben ontzettend veel geluk tijdens onze tijd in IJsland. Het is 3 avonden achter elkaar zo goed als helder. We gaan dan ook alle 3 de avonden op zoek naar het noorderlicht, met succes. Maar daar moet ik wel iets aan toevoegen. Veel mensen weten niet dat wanneer de activiteit op de zon (uitgedrukt in KP) laag is je nog steeds de mogelijkheid hebt om het noorderlicht te zien. Bij ons is de sterkte KP2/KP3 (op een schaal van 10) en bij deze sterkte kun je het noorderlicht niet waarnemen met het blote oog. Tenminste, je ziet wel iets, maar dat lijkt meer op een vreemd bewegende wolk zonder kleur. Maak je een foto van de wolk dan is hij groen (zoals op de foto hieronder). Noorderlicht dus! Ik denk dat hierdoor veel mensen het noorderlicht eenvoudigweg missen, omdat ze omhoog kijken en denken een wolk te zien. Het loont de moeite dus om met lage KP toch een foto te maken wanneer je een wolk ziet die vreemd beweegt. Wie weet sta je toch gewoon naar het noorderlicht te staren!

Vind hier tips voor het fotograferen van Aurora Borealis, alias het noorderlicht.

Eindeloos witte landschappen

Elk seizoen zal zijn voordelen hebben, maar wat vind ik die uitgestrekte witte landschappen gaaf zeg. Het geeft je een gevoel van nietigheid. Zo ver je kunt kijken wit, wit en nog eens wit. Het maakt me wel heel benieuwd naar de kleuren van de landschappen in de IJslandse zomer.

Rust, geen bussen vol met toeristen

Het is overal rustig. Vooral op de wegen kom je soms urenlang geen andere auto tegen. Ik hou ervan! Bij bepaalde bezienswaardigheden zien we wel wat bussen met toeristen, maar het valt alles mee. Gezien de grootte van alle parkeerplaatsen bij plekken langs de Golden Circle denk ik dat het in de zomer echt giga druk kan zijn. Rust geldt ook voor de Blue Lagoon en voor
Reykjadalur Hot Springs. Wij reserveren om 19.00u ’s avonds en het is er echt verrassend rustig.

Golden hour, de hele dag

A photographer’s dream noemen ze het, het uurtje na zonsopkomst en voor zonsondergang. In IJsland komt de zon in de winter op rond 10.30u in de ochtend en gaat rond 16.00u alweer onder. Korte dagen dus waarbij de zon de hele dag laag staat. Perfecte omstandigheden om te fotograferen, want hier duurt die droom van een fotograaf de hele dag!

Benieuwd naar wat ik allemaal zie en meemaak tijdens deze reis? Lees dan mijn uitgebreide artikel over deze 3-daagse IJsland reis op Reislegende.nl.

Wist je trouwens dat veel mensen die naar de VS of Canada vliegen kiezen voor een tussenstop in dit mooie land? Lees wat je allemaal zou kunnen doen tijdens een stopover in IJsland. Wil je graag met je gezin IJsland bezoeken? Lees dan dit artikel met tips voor een rondreis IJsland met kinderen. In dit artikel over veiligste en gevaarlijkste landen in Europa kun je zien waarom IJsland op nummer 1 van veiligste landen staat. Overigens is voor een fijne, onbezorgde reis een goede voorbereiding het halve werk. Meer weten? Lees dit artikel met tips voor een goede voorbereiding van je vakantie in IJsland!

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button