Europa

GIVSKUD ZOO en dinopark in Deens Jutland

Legoland is in het Deense Jutland een plek waar bijna ieder gezin stopt op weg naar de vakantiebestemming. Een dagje ronddwalen in het park en met de kinderen samen alle leuke attracties uitproberen. Gaaf! Maar wist je dat er 20 minuten verderop (met de auto) een hele leuke dierentuin te vinden is? GIVSKUD ZOO is in Denemarken een waar begrip en viert in 2019 haar 50-jarige bestaan.

Lees ook: Op vakantie in bij Landal Ebeltoft in Djurlandsland

De geschiedenis van GIVSKUD ZOO

GIVSKUD ZOO is in 1959 opgezet door Jacob Hansen onder de naam Lion Park (Løveparken). Het was het eerste park in Denemarken waar een groep leeuwen los rondliep in een omheind gebied. In de loop der jaren kwamen er steeds meer dieren in het park, waardoor er verschillende gebieden ontstonden. In 1971 overleed Jacob Hansen. Zijn familie runde het park tot het in 1983 onafhankelijk werd, waarna de naam veranderde in GIVSKUD ZOO. De staat erkende de dierentuin in 1989 en sindsdien krijgt GIVSKUD ZOO subsidie. In 1998 kwam er een familie met gorilla’s naar het park, wat het aantal aantal bezoekers explosief deed stijgen.

Inmiddels zijn er in het park leeuwen, gorilla’s, olifanten, przewalski paarden, wolven, giraffen, zebra’s, maki’s en heel veel andere dieren te zien.

Als de Beekse Bergen maar dan net iets anders

GIVSKUD ZOO heeft wel iets van de Beekse Bergen weg. Tenminste dat wil zeggen dat je ook hier met eigen auto doorheen kunt rijden. Het mooie aan GIVSKUD ZOO is echter dat je tussendoor parkeerplaatsen hebt. Vanaf deze parkeerplaatsen kun je te voet weer een groot gedeelte van het park verkennen waar je weer niet komt met de auto. Goed over nagedacht dus! Zie je het niet zo zitten om met de auto het park in te gaan? Dan kun je ook te voet het park verkennen of je kunt de safaribus nemen. Op de website van GIVSKUD ZOO hebben ze een mooie plattegrond waar je precies kunt zien hoe het park in elkaar steekt.

Givskud Zoo en dinopark in Deens Jutland - AllinMam.com

Met de auto door GIVSKUD ZOO rijden

Met de auto door GIVSKUD ZOO is heel relaxed. Je kunt maar op 1 manier het park rondrijden, waarbij je bij alle parkeerplaatsen komt. Op de parkeerplaatsen is voldoende plek om te parkeren en voor kinderen is er veel gelegenheid om te spelen in 1 van de speeltuinen. Ook kun je vanaf P3 bijvoorbeeld weer makkelijk op P1 komen. Geen zorgen dus als je dieren hebt gemist, in de middag kun je weer een rondje rijden om te spotten.

Te voet door GIVSKUD ZOO

Vanaf de entree kun je ook te voet het park in, grote kans dat je alle dieren gaat zien. Alleen is het Afrikaanse verblijf behoorlijk groot en het wandelpad ligt hier maar aan 1 zijde. Als de dieren zich dus aan de andere kant begeven kan het zo zijn dat je ze niet ziet wanneer je wandelend het park in gaat.

Givskud Zoo en dinopark in Deens Jutland - AllinMam.com

Met de safaribus door GIVSKUD ZOO

De safaribus laat je in ongeveer 1,5 á 2 uur het park zien. De bus stopt op de verschillende parkeerplaatsen zodat je ook de wandelpaden daar kunt volgen om andere dieren te zien. Kinderen kunnen even spelen terwijl de ouders genieten van een kopje koffie. De safaribus volgt precies dezelfde route als de auto’s doen, het enige verschil is dus dat je niet zelf hoeft te rijden.

Givskud Zoo en dinopark in Deens Jutland - AllinMam.com

Eten en drinken in het park

Bij alle 3 parkeerplaatsen in het park zijn horecagelegenheden te vinden, variërend van snelle snacks en fastfood tot specifiek Afrikaanse gerechten. Bij de speeltuinen is gelegenheid om te picknicken, ideaal wanneer het mooi weer is.

Dinopark in GIVSKUD ZOO

Leuk in GIVSKUD ZOO is het Dinosaur park. Een ruim opgezet gebied waar je kennismaakt met 26 dinosaurus soorten. De dino’s staan opgesteld in een bosrijk gebied en sommige bewegen zelfs. Ze zijn allemaal gemaakt op ware grootte, behoorlijk imposant dus! Ben je het hele pad door het bos afgewandeld dan kunnen kinderen spelen in een speeltuin en dinosaurus botten opgraven in zandbakken.

Wist je trouwens dat je in Nederland ook een leuk dinopark hebt? Dinoland bij Zwolle, een aanrader voor een dagje weg.

Givskud Zoo en dinopark in Deens Jutland - AllinMam.com

Tips voor een bezoek aan GIVSKUD ZOO

Waarschijnlijk heeft elke bezoeker na een bezoek aan een park wel een goede tip. Mijn tip voor een bezoek aan GIVSKUD ZOO is meteen helemaal doorrijden naar P3. De meeste bezoekers zullen namelijk eerst stoppen bij P1, vervolgens bij P2 en daarna bij P3. Je blijft op deze manier continue in de drukte, vooral op mooie dagen. Wanneer je eerst naar P3 rijdt kun je, wanneer je vroeg op de dag het park bezoekt, in alle rust wandelend langs diverse dierenverblijven bij P3 lopen. Pak dan aan het einde van de dag het Afrikaanse gedeelte en ook P2. Alhoewel het woord “druk” hier ook met een korrel zout genomen moet worden, want het park is ruim opgezet en zo druk als in de Beekse Bergen zal het hier volgens mij niet snel worden :-)

Op zoek naar een leuke familie accommodatie in Denemarken? Kijk dan eens naar dit overzicht van stacaravans in Denemarken.

Plannen voor de toekomst

GIVSKUD ZOO heeft grootse plannen voor de toekomst. Zo wordt er nu gewerkt aan de eerste fase van ZOOTOPIA, een totaal nieuwe beleving voor bezoekers. Uiteindelijk is het de bedoeling dat bezoekers op een soort omhulde fietsen door de verblijven van de dieren rijden. Komende zomer viert GIVSKUD ZOO haar 50-jarige bestaan en wordt als het goed is een eerste deel van ZOOTOPIA in gebruik genomen.

Meer informatie over het park

Informatie over de dieren, de toegangsprijzen, plattegronden en beschrijvingen van de restaurants vind je op de website van GIVSKUD ZOO.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Lees meer
Back to top button