Recepten

Piadina met vulling van rucola, serranoham en mozzarella

Niet lang geleden heb ik de Piadina leren kennen, ook wel Piada genoemd. Een Piadina is een Italiaans platbrood wat haar oorsprong kent in de regio Emilia-Romagna. Vroeger werd het brood gebakken op terracotta schotels omdat het een makkelijk en snel te bereiden gerecht was; het werd zelfs door arbeiders en landbewerkers midden in het veld bereid én gegeten.

Van origine wordt een Piadina gemaakt van witte bloem, reuzel, zout en water. Tegenwoordig wordt er ook vaak olijfolie gebruikt in plaats van reuzel en inmiddels is de terracotta schotel verwisseld voor een vlakke pan of een pizza steen.

De Piadina, een typisch Italiaanse snack

Een Piadina wordt gebakken, vervolgens gevuld met ingrediënten en daarna dubbelgevouwen of opgerold. Doordat het brood nog warm is smelten de ingrediënten en dat geeft een heel specifieke smaak in combinatie met het dunne, knapperige brood.

In Italië wordt de Piadina veel gegeten als snack en je vindt in diverse regio’s op elke hoek van de straat wel een Piadinerie. Ook ongevuld worden Piadina’s in Italië gegeten als side-dish bij typisch Italiaanse gerechten, met wat olijfolie erbij als dip.

De Piadina; panpizza voor de kinderen

Onze kinderen zijn er inmiddels dol op en vragen elke week wel een keer of we panpizza eten. Eigenlijk is het voor hen gewoon een veredelde tosti; ze eten een Piadina het liefst met tomatensaus, wat mozzarella, kaas en ham. Wij doen wat meer ons best en variëren wat met ingrediënten maar een favoriete combinatie van ingrediënten hebben we inmiddels zeker!

Piadina met vulling van rucola, serranoham en mozzarella - AllinMam.com

Favoriete combinatie ingrediënten voor Piadina

Loriana piadina’s, tomatensaus/passata, olijfolie, knoflook, buffel mozzarella, rucola, tomaat, serranoham en Parmezaan; dat zijn de ingrediënten voor de lekkerste Piadina wat ons betreft. Tot nu toe, want we zijn nog niet uit geëxperimenteerd. Wat wij wél anders doen dan de Italianen is het toevoegen van de ingrediënten wanneer de Piadina nog in de pan ligt. Alles smelt dan nog beter en dat vinden wij nog lekkerder.

Lees ook: Flammkuchen met prei, ham en kruidenkaas

Bereiding van Piadina met vulling

Snij de knoflook fijn en doe samen met de olijfolie in een bakje. Snij de buffel mozzarella en de tomaat in plakken, rasp alvast wat Parmezaan. Smeer de Piadina in met tomatensaus. Verhit de pan, maar niet te heet; gewoon goed warm. Doe er geen olijfolie of ander vet in, maar leg de Piadina in de droge pan en bedek 1 halve kant met de ingrediënten. Je ziet dat, wanneer je het vuur niet te hoog hebt staan, de kaas goed gaat smelten.

Als de Piadina goed warm is kun je hem dubbelvouwen en een beetje aandrukken. Smeer de buitenzijde in met wat olijfolie, met een kwastje. Draai de Piadina om en smeer ook de andere kant in met de olijfolie.

Piadina met vulling van rucola, serranoham en mozzarella - AllinMam.com

Wanneer de Piadina een licht kleurtje heeft gekregen is hij klaar (vandaar de lage temperatuur, geef de Piadina de tijd om rustig te kleuren). Je hebt er verder niets bij nodig; het is heerlijk om het zo te eten. Eventueel wat salade erbij!

Kijk ook eens op Karenz.nl voor heerlijke recepten

Piadina als borrelhap

Je kunt je voorstellen dat de Piadina, in puntjes gesneden, zich heel goed leent als snack of borrelhap. Zelfs koud is het lekker om te eten dus krijg je mensen op de borrel dan kun je het gerust vooraf klaarmaken. Hoe leuk staat dat, een plank vol met puntjes Piadina’s op een bedje van rucola :-)

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button