Europa

Must see aan de Algarve: Ponta da Piedade

Voor je (waar dan ook op de wereld) een plek gaat bezoeken doe je research. Tenminste, ik wel. Hele kustlijnen ken ik vaak vooraf al uit mijn hoofd, welke plaatsen wil ik bezoeken? Waar wil ik fotograferen en waar filmen? Waar kun je mooie wandelingen maken? Helemaal wanneer de drone mee gaat doe ik vooraf veel onderzoek; je mag immers niet zo maar overal vliegen. Sterker nog, je mag tegenwoordig op heel veel plekken niet vliegen.

Gelukkig voor ons (en voor andere drone-fanaten) mag je in Portugal op veel plekken wel vliegen, lucky me! Want wat een prachtige kustlijn heeft de Algarve met haar verborgen idyllische strandjes en hoge, goudgeel gekleurde rotswanden. Heel anders wanneer je dit bekijkt vanaf zee en ook nog eens vanaf 120 meter hoogte.

Lees ook: Praia de Albandeira en Estaquinha, juweeltjes aan de Algarve

Ponta da Piedade

Eén van de plekken die bij een bezoek aan Portugal op mijn lijstje staat is Ponta da Piedade. Je vindt hier kalkstenen rotsformaties welke haar grillige vormen te danken hebben aan erosie- en weersinvloeden. De kust tussen Lagos en Albufeira kent diverse stukken kustlijn met enorme kalkstenen rotsformaties maar die van Ponta da Piedade zijn wel heel speciaal.

Must see aan de Algarve: Ponta da Piedade - AllinMam.com

Wandelen langs de kust van Ponta da Piedade

De kust bij Lagos leent zich uitermate goed voor mooie wandelingen, net als de rest van de Algarve kust overigens. Parkeren kan heel makkelijk op de grote parkeerplaats (gratis) bij de vuurtoren, vanwaar je binnen een paar minuten langs de steile hellingen naar beneden kijkt.

Er zijn talloze (zand- en kalkstenen) wandelpaden die zich kronkelend een weg banen over de rotspartijen. Het is wel altijd goed oppassen want het gesteente is zeer poreus en er zijn een hoop gaten en wanden die gemakkelijk afbrokkelen. Niet te dicht langs de afgrond lopen dus en goed letten op borden en hekken.

Ooit, miljoenen jaren geleden, was het zeeniveau veel hoger en dat zie je terug in de rotswanden. Overal vind je fossielen en schelpen; heel gek om dit tientallen meters boven het zeeniveau van nu terug te zien.

De uitzichten zijn hier en daar fenomenaal en op verschillende plekken kun je via trappen op een verborgen strandje komen.

Praia da Balança - Must see aan de Algarve: Ponta da Piedade - AllinMam.com

Met een boot de rotsformaties van dichtbij bekijken

Via een trap met zo’n 180 treden kun je naar zeeniveau afdalen waar je vervolgens in een boot kunt stappen om de steile rotswanden en in zee staande rotsformaties van dichtbij te bekijken. Door erosie heeft het gesteente hier en daar bizarre vormen gekregen en zijn er zelfs bruggen ontstaan waar de boten onder door kunnen varen.

Helaas is de zee erg ruw wanneer wij er zijn waardoor het water ook minder helder is dan bij rustig weer, maar dat maakt het eigenlijk alleen maar spectaculairder.

Bezoek verborgen strandjes van Lagos met een kajak

Zoals heel veel plekken langs de kust van de Algarve zijn ook diverse stranden bij Ponta da Piedade niet per voet te bereiken. De rotswanden zijn hier zó steil dat er gewoon geen mogelijkheid is om lopend beneden te komen. Een kajak kan hier uitkomst bieden. Het is echt supergaaf om met rustig weer een kajak of kano te huren en na een verfrissende tocht over zee neer te strijken op een verlaten strand. Praia da Balança is zo’n strand dat alleen maar te bereiken is per boot, kano of kajak. Het ligt prachtig verscholen tussen steile, tientallen meters hoge rotsen en is vanaf de rotsen zelfs lastig te zien.

Lees ook: Carvoeiro tips voor verborgen plekjes langs de kust

Het is wel aan te raden altijd onder begeleiding van een gids de zee op te gaan met een kajak of kano. Een gids weet precies wanneer het hoog- en laag water is en welke plekken het mooist zijn om te bezoeken. In de haven in Lagos vind je talloze plekken waar je excursies kunt boeken.

Praia da Balança - Must see aan de Algarve: Ponta da Piedade - AllinMam.com

Ontdek de westelijke én oostelijke zijde van Ponta da Piedade

Het is verrassend om te zien hoeveel verschil er is tussen de westelijke én oostelijke zijde van Ponta da Piedade, ondanks het feit dat de afstand tussen beiden varieert tussen tientallen en enkele honderden meters. Het is heel goed zichtbaar wat de invloed van het zeewater en de stroming van het water hier doet met het broze kalksteen.

Aan de westelijke zijde is de zee ruwer en zijn de formaties veel grilliger. Er zijn grote trechters waarin het water zich omhoog werkt en voor kolkende watermassa’s zorgt. Het is hier veel lastiger om te wandelen, met jonge kinderen zou ik hier ook zeker niet aan beginnen. Ben je zonder kinderen dan loont het de moeite om hier de smalle paden langs steile afgronden te trotseren. Wie weet kom je ergens op een verborgen plek waar je het totaal niet zou verwachten een bankje tegen waarvan je je afvraagt hoe het er ooit gekomen is ;-)

Ben je op vakantie in de buurt van Lissabon dan zou je ervoor kunnen kiezen om een dagtrip naar Ponta da Piedade te maken. Het is best een stukje rijden (3 uur) maar zeker de moeite waard. Vooral wanneer je een tussenstop maakt in Parque Natural do Sudoeste Alentejano aan de westkust. Wel vroeg op pad gaan zodat je de hele dag de tijd hebt :-)

Must see aan de Algarve: Ponta da Piedade - AllinMam.com

Adres

Lagos, Portugal

Praktische informatie

-Gemakkelijk gratis parkeren
-Wees altijd op je hoede, kalksteen is broos!

Lokatie

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button