Baby/dreumes

Een wasbare zwemluier of wegwerp zwemluiers?

Er is niets leuker dan samen dingen ondernemen met je kind. Dit doe je natuurlijk het liefst vanaf het allereerste begin. Zeker in de eerste maanden na de geboorte wandel je heel wat af, waarbij je geniet van het samenzijn. Maar is je kindje drie maanden oud? Sla dan het wandelen eens over en ga eens lekker samen met je baby zwemmen. Vanaf deze leeftijd mag dat en vrijwel elke baby geniet van samen zwemmen.

De meeste zwembaden verplichten je om de kleine uk een zwemluier om te doen. Heel logisch natuurlijk, want je begrijpt zelf ook wel dat het voor niemand prettig is als een kind in het water poept. Met een gewone luier kom je in elk geval niet weg. Gewone luiers zijn dol op vocht en zodra zij in aanraking komen met het zwemwater zuigen zij zich helemaal vol. Zit niet lekker en is ook gevaarlijk, omdat een volgezogen luier best zwaar is en deze je kindje naar beneden kan trekken.

Wegwerp zwemluiers

Dus ook jij kiest voor de luier die gemaakt is voor het zwemmen, de zwemluier. Je hebt wat dit betreft een behoorlijke keus. Vrijwel elk (bekend) luiermerk heeft wegwerp zwemluiers in het assortiment. Deze nemen geen vocht op. De elastische tailleband en de elastische antilekrandjes bij de beentjes zorgen ervoor dat de ontlasting ‘binnen boord’ blijft. Het lijkt voor de hand te liggen om je kindje thuis al een zwemluier aan te trekken. Dit is echter niet zo handig, want als je kindje moet plassen, dan is de hele boel nat. Gewoon even bij het zwembad aantrekken dus, vlak voor je het water in gaat. Voordelen van deze wegwerp zwemluiers zijn dat ze makkelijk in het gebruik zijn en deze in verschillende maten verkrijgbaar zijn. Nadeel is dat ze slechter zijn voor het milieu dan wasbare zwemluiers. Bovendien zijn deze luiers relatief duur als je kindje een echte waterrat is en jullie vaak gaan zwemmen.

Wasbare zwemluiers

Naast de wegwerp zwemluiers zijn er ook wasbare zwemluiers. Deze luiers zijn via internet beter te verkrijgen dan in de winkel. Je kunt ze na het zwemmen gewoon in de wasmachine stoppen en keer op keer weer gebruiken. Ze zijn snel droog en dat is lekker makkelijk als je bijvoorbeeld op vakantie bent en vaker dan normaal gaat zwemmen. Ook hebben de meeste wasbare luiers drukknoopjes waardoor ze “meegroeien” met je kindje. Nadeel is dat je er soms poep uit moet wassen en dat is niet altijd een leuk werkje :-)

Wat is voordeliger, een wasbare zwemluier of een wegwerp zwemluier?

Wasbare zwemluiers zijn beter voor het milieu dan wegwerp zwemluiers. Wanneer je vaak zwemt met je kindje is het gebruik van een wasbare zwemluier ook nog eens een stuk voordeliger. Voor een pak met (meestal 12) wegwerp zwemluiers ben je rond de 8 euro kwijt, een goede wasbare zwemluier is in veel gevallen vanaf ongeveer 14 euro te koop. Wel wat duurder bij aankoop dus, maar bij regelmatig zwemmen heb je dat verschil er al snel uit.

En nu snel naar het zwembad en vergeet de zwemluiers niet!

*Uitgelichte foto zwemmende baby door Photobac | Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button