Financieel

Zo vind je een baan bij de overheid

Je hebt besloten dat je graag bij de overheid wilt werken, maar nu komt de vraag: hoe vind je zo’n baan? Er zijn verschillende aanpakken die je kunt gebruiken om bij de overheid aan de slag te gaan. In dit artikel geven we je een aantal tips.

Netwerken

Er zijn honderdduizenden mensen die voor de Nederlandse overheid werken, dus de kans is groot dat je iemand in je directe omgeving kent die er al werkzaam is. Begin gewoon eens rond te vragen in je eigen netwerk. Je hoeft niet meteen je vrienden te bestoken met vragen, maar knoop eens een gesprekje aan met een kennis op een verjaardag of borrel. Stel een paar vragen over de baan van die persoon en geef aan dat het jou ook wel wat lijkt. Vraag vervolgens of diegene weet van openstaande vacatures op zijn of haar afdeling. Geen garantie op succes, maar als je het niet vraagt, zul je het nooit weten.

Check overheidswebsites

De overheid publiceert specifieke vacatures op haar eigen websites. Het is een prima plek om te beginnen. Houd er wel rekening mee dat niet alle posities hier verschijnen. Sommige vacatures worden intern ingevuld, zonder dat deze op internet wordt gezet. Het is dus slim om niet alleen op deze plek te zoeken, maar het is zeker een belangrijke plek om in de gaten te houden. Wie weet staat jouw toekomstige functie er net wel op. Want let wel: als een functie niet intern vervuld kan worden, dan wordt deze alsnog op internet gepubliceerd.

Kijk op vacaturewebsites

Naast de officiële overheidssites zijn er tal van andere websites waar je overheid vacatures kunt vinden. In Nederland is de arbeidsmarkt momenteel behoorlijk gunstig voor mensen die op zoek zijn naar werk. Dat betekent dat er meer plekken zijn dan mensen om ze in te vullen. Voor jou als werkzoekende is dit goed nieuws. Overheidsorganisaties zijn actief op zoek naar nieuw personeel en er zijn dan ook veel vacatures. Neem dus zeker een kijkje op een paar vacaturewebsites om te zien welke vacatures er beschikbaar zijn.

Ga aan de slag als detacheerder

Een andere route naar een baan bij de overheid is via een detacheringsbureau. Hier krijg je een vast of tijdelijk contract, met een vast salaris en een vast aantal uren. Je bent in dienst van het detacheringsbureau en voert opdrachten uit voor hun opdrachtgevers (bij de overheid). Het voordeel van een detacheringsbureau is dat je doorbetaald krijgt als je ziek bent of met vakantie gaat, wat niet altijd het geval is bij uitzendbureaus. Check de websites van detacheringsbureaus voor een overzicht van beschikbare vacatures overheid om te checken waar ze je eventueel kunnen plaatsen.

Back to top button