Welzijn

Tips voor verminderen van nachtelijk zweten tijdens overgang

Nachtelijk zweten tijdens de overgang is een veelvoorkomend probleem voor vrouwen. Het kan leiden tot ongemak, slaapgebrek en een verminderde kwaliteit van leven. Het is natuurlijk ontzettend vervelend wanneer je per nacht meerdere keren wakker wordt in een nat bed. Gelukkig zijn er een aantal manieren om dit te voorkomen.

Waar nachtelijk zweten tijdens de overgang vandaan komt

Tijdens de overgang maakt het vrouwelijk lichaam een daling van het hormoon oestrogeen door. Bij de ene vrouw daalt dit sneller dan bij de ander. Dit zorgt er ook voor dat de ene persoon meer klachten heeft dan de ander. Door deze daling raakt je biologische thermometer van slag. Je lichaam krijgt verkeerde signalen door; bijvoorbeeld dat de omgevingstemperatuur erg hoog is, ook al is dit niet het geval. Je gaat dus zweten terwijl het eigenlijk helemaal niet nodig is. Nachtelijk zweten (of een opvlieger) kan voelen als een soort koortspiek, binnen enkele minuten ben je kletsnat.

Hoe kun je nachtelijk zweten tijdens de overgang verminderen?

Een van de beste manieren om nachtelijk zweten te verminderen is door het regelmatig beoefenen van stressreductie-technieken zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen. Stress kan een belangrijke oorzaak zijn van nachtelijk zweten, dus het verminderen van stress kan helpen om dit te verminderen.

Het is ook belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden. Dit betekent dat je een gezond dieet moet volgen en regelmatig moet bewegen. Overgewicht kan bijdragen aan nachtelijk zweten, dus het verminderen van uw gewicht kan ook helpen om dit te voorkomen. Ook kan het nuttigen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan oestrogeen helpen, aangezien je lichaam dit hormoon tijdens de overgang minder aanmaakt.

Lees ook: De beste boeken over de overgang

Daarnaast is het ook belangrijk om uw slaapomgeving aan te passen. Het is aan te raden om je slaapkamer koel en goed geventileerd te houden. Breng daarnaast rust in de slaapkamer. Vermijd het gebruik van dekens of lakens van synthetische materialen. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke materialen zoals katoen.

Kijk uit met het drinken van alcohol, koffie en thee. Deze dranken kunnen nachtelijk zweten verergeren, evenals het eten van pittig of erg gekruid eten.

Hormonale substitutietherapie (HST) kan ook helpen bij het verminderen van nachtelijk zweten tijdens de overgang. HST kan de hormonale veranderingen die leiden tot nachtelijk zweten helpen tegen te gaan. Het kan echter ook zorgen voor een aantal nadelen, die misschien niet opwegen tegen de voordelen van een dergelijke behandeling. Verstandig dus om goede informatie in te winnen voor je aan HST begint.

Een cooling kussen kan uitkomst bieden tijdens de nachtelijke zweetpartijen. Een cooling kussen heeft een koelende werking waardoor je minder snel gaat zweten.

Omdat je lichaam tijdens de overgang behoefte heeft aan bepaalde vitaminen en mineralen, kan het slikken van voedingssupplementen ook al voor veel verlichting zorgen. Hieronder een aantal supplementen waar vrouwen enthousiast over zijn.

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button