Europa

Brussel stedentrip met kind: de hotspots en slapen in Novotel

Ik vind januari altijd een beetje een nutteloze maand. Het is het allemaal nét niet. Geen mooi weer, geen leuke feestjes, donker, ongezellig… Ook in bloggersland is het na de hectiek van alle feestdagen rustig. Ik was dan ook dolblij toen ik door AllinMam werd uitgenodigd voor een Brussel stedentrip. Met mijn kleuterdochter nog wel! Het werd nog leuker toen ik hoorde dat Linda van Mamaliefde en Fleur van Mama’s Liefste ook gingen met hun dochter. Een girls weekend out dus, voor ons allemaal.

Brussel stedentrip met kind

Brussel. Ik zou het zelf nooit zo verzinnen als bestemming met kind. Ik denk bij Brussel aan het Europees Parlement, saaie mannetjes in nette pakken. En van de vroegere aflevering van Bassie en Adriaan kan ik me het Atomium herinneren, het monument met de metershoge jeu de boules ballen. Wat achteraf een nagebouwd atoom blijkt te zijn, maar daarover later meer. Wij sliepen in het Novotel Centre Tour Noire, vernoemd naar de kasteeltoren waar het hotel praktisch omheen gebouwd is. Super centraal gelegen, midden in Brussel. Ondanks mijn coolheid qua rijden in de stad vond ik dit best een spannende rit, maar het is gelukt. Binnen twee uur waren we vanuit huis op de plaats van de bestemming.

Brussel stedentrip met kind autoreis - hotspots in Brussel en slapen in Novotel Brussel - AllinMam.com

Voorlezen aan je kind

De uitnodiging van Novotel was vanwege de voorleesweken. Voorlezen is goed voor je kind, zo ver waren we allemaal al. Op dit uitje zouden we een workshop over voorlezen krijgen, zelf met de kids een verhaal gaan schrijven en ook nog voorgelezen worden door een bekende Belgische kinderboekenschrijver. Onder de naam Novotel Bedtime Stories waren een aantal Nederlandse en Belgische bloggers met hun gezin uitgenodigd, dus naast leerzaam was dit uitstapje ook nog erg gezellig!

We werden in ieder geval uitgebreid ontvangen met een goodie-bag op de kamer, die door dochterlief meteen werd geplunderd. Voorafgaand aan de workshop was er voldoende koffie, snoep en gelukkig ook gezonde hapjes. Dit ging zo door tijdens het hele verblijf: aan eten, drinken en verwennerijen geen gebrek!

Lees hier meer over een stedentrip met kinderen

Waarom is voorlezen goed voor je kind - AllinMam.com

Het nut van voorlezen

Tijdens de workshop leerden we over het nut van voorlezen. Het stimuleert de fantasie van kinderen, geeft rust, leert kinderen luisteren en emoties herkennen en kan helpen bij het bespreken van lastige onderwerpen. Zoals gezinsuitbreiding, een scheiding of overlijden van een dierbare.

Tips voor voorlezen

– Laat papa ook eens voorlezen, die doet dat vaak op een andere manier
– Kies eens een boek dat niet zo voor de hand ligt, iets nieuws kan heel stimulerend werken
– Blijf kinderen voorlezen, ook als ze zelf kunnen lezen. De boeken die voor die leeftijd interessant zijn kunnen ze vaak nog niet zelf lezen
– Er zijn veel interactieve boeken die je op de Ipad kan kijken, of met een app waarbij je animaties bij het boek kunt laten zien. Leuk voor moderne kinderen!

Tijdens de workshop speelden de kinderen enthousiast op de fatboys en het bed vol kussens dat was neergezet, of ze zaten lief te kleuren. Er werden al snel nieuwe vriendschappen gesmeed, zowel tussen de bloggers als tussen de kinderen.

Verliefd, het nieuwe boek van Stefan Boonen

Direct na het diner kwam Stefan Boonen, de bekende Belgische kinderboekenschrijver, langs om uit een aantal van zijn boeken voor te lezen. Ook van zijn nieuwe boek, Verliefd, lichtte hij een tipje van de sluier op. Tot slot kregen de kinderen nog Wolvenles en kregen we allemaal een boek van Stefan mee. Moe maar voldaan konden de kinderen naar bed.

En het verhaal? Ik heb met dochterlief een mooi verhaaltje voor het slapengaan bedacht. De verhalen van alle bloggers worden gebundeld en aangeboden aan kinderen die in het Novotel komen logeren. Hopelijk genieten ze ervan!

[bol_product_links block_id=”bol_58904f2e87acf_selected-products” products=”9200000066327194″ name=”verliefd” sub_id=”” link_color=”D4339C” subtitle_color=”E0E0E0″ pricetype_color=”827A80″ price_color=”D4339C” deliverytime_color=”827A80″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”613″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Brussel stedentrip met kind slapen in Novotel - AllinMam.com

Het Novotel in Brussel

Dit is mijn eerste gastblog voor AllinMam en het was ook nog eens mijn eerste persreis. Ik besloot de naam All-in-Mam dan ook maar letterlijk te nemen en álles uit te testen. De bedden allereerst, die sliepen prima. Je kon er ook goed op springen, heel belangrijk. Natuurlijk slaapt het nooit zoals thuis. Ik kom uit de polder, dan is in de stad het geloei van sirenes en geraas van auto’s even wennen. Note to myself: oordoppen mee op de volgende citytrip. Toch viel ik in slaap rond 23.00 uur, voor een zaterdagavond behoorlijk netjes!!

Novotel Brussel voor de kinderen

Het is niet nodig geweest de roomservice uit te proberen. Nogmaals, er werd erg goed voor ons bloggers gezorgd. Zo kregen wij een heerlijk diner met vier verschillende soorten hamburgers, ze waren stuk voor stuk lekker. In de Brasserie van het hotel kun je gezellig eten en er staat genoeg op het menu voor kinderen. Bij de receptie is een leuk speelhoekje met kleurplaten, interactieve spelletjes en zelfs een X-box, waar je de kinderen heen kunt sturen als zij klaar zijn met eten en jij nog een derde toetje haalt. Mocht je iets anders willen, in de buurt barst het van de restaurantjes.

Ook van het ontbijtbuffet hebben we álles getest. Pas na poging drie hadden we door dat de wafels zo melig waren omdat ze nog door de toaster moesten. Toen waren ze nóg lekkerder!

Brussel stedentrip met kind ontbijt Novotel Brussel - AllinMam.com

Dit hotel beschikt over gratis Wifi, handig als je kinderen om 6.00 uur ontwaken op zondagochtend. Zoals de mijne.

Novotel Brussel zwembad

De fitnessruimte met zwembad, Hamam en relaxruimte opent op 7.00 uur. Een goede tip is om op zondagochtend meteen om die tijd te gaan, dan is er niemand. Het zwembad is niet groot, maar door de jetstream kun je toch je meters maken. De Hamam is heerlijk warm. Het rook er helaas wat naar zweetvoeten maar dat mocht de pret niet drukken. En tot slot de fitnessruimte: uiteraard heb ik alle apparaten uitgebreid getest! Je bent een All-in-Mam of niet. Helaas ontbreekt hiervan het beeldmateriaal. Om onduidelijke redenen.

Brussel stedentrip met kind Novotel Brussel zwembad - AllinMam.com

Wat ga je doen in Brussel met kinderen?

En dan de stad zelf. Ik had geen plannen gemaakt voor sightseeing, je weet nooit hoe het loopt met kinderen. Daarnaast reden Linda en haar dochter met ons mee, dus de plannen moesten op elkaar afgestemd worden. Dochter had wel een wens, namelijk een t-shirt met omkeerbare pailletten. Dus toen we op zaterdag even tijd kregen om te winkelen, grepen we onze kans. Ook Fleur winkelde gezellig mee met haar twee dochters.

Brussel stedentrip met kind shoppen in Brussel - AllinMam.com

Het ideale van zo’n centraal gelegen hotel is natuurlijk dat je in een paar stappen bij de winkels bent. Voor iemand die tussen de weilanden woont echt heerlijk. Dochter keek haar ogen uit. “Mama, een stoplicht voor loopmensen!” “Mama, nog een bus! En een zebrapad!” Och, de kinderhand is gauw gevuld. De stad was druk, een combinatie van uitverkoop en een optocht vanwege Chinees nieuwjaar. Toch lukte het ons met wat ellebogenwerk om in diezelfde uitverkoop een heleboel shirtjes te scoren. Met omkeerbare pailletten nog wel. De dochters konden hun geluk niet op!

Manneken Pis en de Grote Markt

Ook op zondag was er tijd voor sightseeing. Wat je in Brussel uiteraard gezien móet hebben is Manneken Pis. Het idee zorgde al voor veel hilariteit bij de meisjes. Je moet het ook van het idee hebben, want het formaat van het manneke valt, op zijn zachtst gezegd, nogal tegen. Dan heb ik het natuurlijk over zijn lichaamslengte. Het maakte de dochters niet uit, zij gierden het al uit bij de van chocola gemaakte manneken Pis in de etalage van één van de vele chocolaterieën.

Was het om 10.00 uur nog rustig in de stad, om 11.00 uur barstte het ineens van de toeristen. Door de gezellige straatjes togen we naar de volgende bezienswaardigheid: de Grote Markt. Op de Grote Markt bevinden zich prachtige historische gebouwen zoals het stadhuis van Brussel. Alle gebouwen zijn voorzien van beelden en gouden ornamenten. Ik heb niets met geschiedenis, maar ik keek mijn ogen uit. Van al dat goud gingen ook de ogen van de dochters twinkelen. Echte paleizen!

Het Atomium

Uiteraard mag bij een bezoek aan Brussel het Atomium niet worden overgeslagen. Lag er bij Bassie en Adriaan nog een verdacht pakje aan de voet van het Atomium, tegenwoordig is dit niet meer mogelijk. Zeker na de situaties van afgelopen tijd worden toeristenplaatsen in België goed beveiligd. Maar ook gewoon in de stad kom je overal politie en militairen tegen. Ik heb mij in ieder geval geen moment onveilig gevoeld.

Brussel stedentrip met kind Atomium - AllinMam.com

Om in het Atomium te komen moesten we zelfs door een vliegveldpoortje en werden de tassen gecontroleerd. Een prettig idee! Er stond een behoorlijke rij, maar dat mocht de pret niet drukken. De meisjes keken hun ogen uit en fantaseerden over de manier om in de ballen te komen. We bleken met een hele snelle lift vanuit de onderste via de middelste naar de bovenste bal te gaan. Van waaruit we, op 102 meter hoogte, een prachtig uitzicht hadden op Brussel. Zelfs Antwerpen konden zien!

Na de vliegensvlugge liftreis terug naar beneden konden we te voet nog drie ballen bezoeken. Als een soort speurtocht mochten we de peilen volgen. Via roltrappen en ook lange (onvermijdbare) gewone trappen kwamen we in de ballen langs verschillende tentoonstellingen over vliegtuigen. De dames waren alleen maar geïnteresseerd in de volgende trap, dus van de tentoonstelling hebben we weinig gezien. Van de trappen des te meer. Met als klapper de laatste roltrap; die ging door één van de buizen waarin allemaal lichtjes waren gemaakt, wat het een heel futuristische roltrapreis maakte.

Nog een kleine tip: als je kind haar knuffel meeneemt, zorg dan dat ze die NIET in de hand houdt waarmee ze de reling van de trap vasthoudt. En loslaat. Daarmee voorkom je een halsbrekende klim langs de trapleuning in de buis tussen de bollen. Maar de knuffel is terecht, en de titel loedermoeder gaat volgend jaar vast aan mij voorbij!

Andere tips in Brussel

Eigenlijk waren we nog lang niet uitgekeken in Brussel. Maar de meisjes waren moe, dus met een laatste wafel in hun waffel begonnen we aan de terugtocht. Toen we langs het Atomium reden (je kunt daar gewoon voor de deur parkeren, op zondag nog gratis ook) zagen we links en rechts allemaal andere leuke dingen om te doen. Mini-Europe, een soort Madurodam maar dan wat kleiner. Het subtropisch zwemparadijs Oceadé. De grote bioscoop Kinépolis. Het Koning Boudewijn stadion, waar belangrijke voetbalwedstrijden worden gespeeld. En voor de cultuurliefhebbers nog het ADAM art- en design museum, de EXPO en het Heizelpaleis met allerlei beurzen en tentoonstellingen. Ik kan me zo voorstellen dat dit stof genoeg is om je kinderen om te kopen: eerst mee naar een museum, daarna naar het zwembad. Wil je het zwembad negeren dan kun je ook het Atomium niet in: als je vanaf hoogte naar beneden kijkt zijn de glijbanen van het zwembad het eerste wat alle kinderen zien.

Kortom: een uitstapje naar Brussel met kind(eren) is een supergoed idee. Er is veel te doen, ze praten er Nederlands en je kunt er heerlijk eten. Als locatie was het Novotel voor ons ideaal. Parkeren valt mee: we betaalden €14,60 voor 24 uur parkeren. Dat gaat in een stad als Rotterdam echt niet lukken! Ook is Brussel natuurlijk goed bereikbaar per trein.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button