Europa

Praia de Albandeira en Estaquinha; juweeltjes aan de Algarve

Af en toe kom je op een plek en verbaas je je over het feit dat je er nog nooit iets over gelezen hebt. Zo ook bij Praia de Albandeira en Praia da Estaquinha: 2 prachtig naast elkaar gelegen plekken langs de kust van de Algarve, op een paar kilometer afstand van het bekende Carvoeiro.

Ok eerlijk is eerlijk, over Praia de Albandeira was ik wel iets tegengekomen voor we naar Portugal vertrokken. Waar ik echter niets over las was over Praia da Estaquinha. Dit prachtige kleine strand is te bereiken door een lage doorgang in een aan Praia de Albandeira grenzende rotsformatie maar let op: alleen wanneer het laagtij is. Ik denk dat het tij 1 van de redenen is dat mensen van het bestaan van dit strand niet afweten, naast het feit dat het ook niet wordt aangegeven als “voor het publiek toegankelijk” strand.

Lees ook: Must see aan de Algarve: Ponta da Piedade

Praia de Albandeira

Wij komen ’s morgens rond 11.00u bij het strand aan. Op de doorgaande weg staat Praia de Albandeira goed aangegeven, echter vraag je je bij het verlaten van deze doorgaande weg meerdere malen af of je wel de goede kant op gaat, je rijdt echt door de “middle of nowhere”. Je twijfels worden weggenomen wanneer je langs Suites Alba Resort & Spa rijdt; er is nog leven in dit verlaten gebied!

Bij zee aangekomen is er voldoende parkeergelegenheid en staan er houten picknicktafels vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over Praia de Albandeira.

Praia de Albandeira; verborgen juweeltje aan de Algarve - AllinMam.com

Vanaf de parkeerplaats kun je ook hier (net als op vele andere plekken langs de kust) starten aan een wandeling over alle rotsformaties langs de kust.

Meteen bij de strandopgang ligt een leuk, klein strandtentje en via een korte houten trap bereik je het strand. Het strand van Albandeira wordt door een rotspartij opgedeeld in 2 delen, waarvan het linkerdeel (vanaf strandopgang gezien) wat groter is dan het rechterdeel. Middenin deze rotspartij ligt een kleine open plek waar onze kinderen zich vervolgens uren achter elkaar vermaken. Bij het hoger worden van het tij vult een gedeelte zich met water waardoor er een klein badje ontstaat, goed voor uren lang plezier!

Lees ook: Carvoeiro en omgeving: verborgen plekjes langs de kust

Praia da Estaquinha

Bij laagtij is het ca. 80 meter brede strand van Praia de Albandeira best ruim en hierdoor is het mogelijk om de lage doorgang naar Praia da Estaquinha te trotseren. Bij ons is het in de ochtend een beetje heiig maar mede hierdoor is het beeld vanuit de doorgang erg mysterieus en indrukwekkend! Tussen de grote rotsblokken door is het met laagtij mogelijk om rechtsom het strand op te lopen en hier is het werkelijk prachtig. Alsof je ineens in een heel andere wereld bent… Hou de getijden in de gaten (getijdenkalender Carvoeiro) wanneer je Praia da Estaquinha wilt bezoeken en zorg ervoor dat je op tijd weer terug loopt naar Albandeira; de doorgang hier naartoe komt tijdens hoogtij namelijk compleet onder water te staan.

Restaurante Bar o Pirata

Iets wat je bij zo’n goed verborgen strand niet zou verwachten is een strandtent. Hoogstaand culinair eten hoef je hier niet te verwachten maar de pizza’s die ik voorbij zie komen zien er goed uit; rijkelijk belegd met een heel dunne bodem. Voor een ijsje en een drankje kun je hier ook terecht en vooral het avondzonnetje op het terras is er heerlijk.

Oppassen voor vallende rotsblokken

Iets waar veel voor gewaarschuwd wordt op nagenoeg alle stranden langs de Algarve is het vallen van rotsblokken. Het zandige kalksteen is hier ontzettend broos en er valt geregeld iets naar beneden. Een aantal jaren geleden is hierdoor een aantal mensen op strand omgekomen, vandaar dat er nu extra voor gewaarschuwd wordt. Probeer altijd een behoorlijk stuk van de rotswanden af te gaan liggen, zeker bij overhangende rotspartijen.

Bekijk een korte video die wij maakten met onze drone van 3 afgelegen strandjes

Praia de Albandeira; verborgen juweeltje aan de Algarve - AllinMam.com

Fossielen zoeken

Deze zelfde rotspartijen verbergen een verleden van miljoenen jaren en dat is goed te zien. De diverse gekleurde lagen laten verschillende afzettingen zien waarin je gigantisch veel fossielen terug vindt, niet voor niets dus dat deze kust erg geliefd is bij archeologen. Niet alleen voor archeologen interessant trouwens; met het blote oog zie je al talloze schelpen. Met wat verder zoeken in spelonken, grotten en doorkijkjes heb je misschien wel geluk en vind je resten van Miocene zeeëgels, waar dit gebied onder andere bekend om staat. Ook hier geldt natuurlijk; oppassen voor loszittende rotsblokken!

Benieuwd wat je nog meer kunt doen in deze regio? Kim van Ontdek je bestemming geeft je diverse tips voor de Algarve.

Adres

Vale de Engenhos
Lagoa, Porches
Portugal

Google Maps leidt je na invoeren van “Praia de Albandeira” moeiteloos naar deze prachtige plek

Praktische informatie

-gratis parkeren (veel parkeergelegenheid)
-strandtent aanwezig met simpele maar goede gerechten, drankjes en ijs
-geen verhuur van bedjes en parasols
-hou getijden in de gaten
-niet te dicht langs rotswanden liggen ivm gevaar voor vallende rotsblokken
-met laagtij is het mogelijk om op Praia da Estaquinha te komen

Lokatie

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button