Welzijn

21 dagen lang detox, relaxen en verstand op nul

Oké, daar gaan we. Vol goede moed kijk ik op mijn 1e dagmenu met detox recepten en ik schrik. 1 crackertje als ontbijt??? Hoe zat het ook alweer met “Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar”?

Beter voor mezelf zorgen

Hoe was ik hier ook alweer op gekomen? De laatste maanden van december heb ik het te druk gehad en mijn goede voornemen was dan ook om beter voor mezelf te zorgen. Ik had behoefte aan rust in mijn hoofd. En omdat ik geloof dat lichaam en geest verbonden zijn, wilde ik meteen eens goed voor mijn lichaam zorgen. Hoewel ik niet zeker weet of een paar dagen stoppen met eten nou zo goed voor je stofwisseling is, geloof ik wel dat het gezond is om je lichaam te ontgiften. Ontgiften van alles wat er in de lucht hangt, wat er in eten zit, van wat ik op mijn lichaam smeer etc.

Detox weekend

Ik kies voor een detox weekend bij Lighthouse Works. De uitstraling van deze organisatie is down to earth en als ik dan toch ga detoxen, dan graag in een mooie omgeving (Veluwe) en op een mooie locatie (in een wellness-hotel met onder andere zwembad en sauna).

In het arrangement zit een 21 dagen detox programma inbegrepen. Dit dient om je lichaam voor te bereiden op de detox en daarna weer voor te bereiden op het “normale” leven. Het programma houdt onder andere in dat ik drie weken geen tarwe, vlees, koemelk en andere zwaar verteerbare voedingsmiddelen mag eten. Dus vul ik mijn boodschappenwagentje met (biologische) groenten en fruit, reken ik af met mijn ogen dicht en begin vol goede moed.

wellness photo
Photo by takebackyourhealthconference

Thuis starten met detox recepten

De eerste vijf dagen zijn prima door te komen. Sommige detox recepten zijn heerlijk, anderen wat minder, maar allemaal zijn ze eenvoudig te bereiden. Gek genoeg heb ik nauwelijks trek en ik heb ook geen behoefte aan snacken. Ik slik wel extra voedingssupplementen, onder andere om mijn suikerspiegel in balans te houden.

De vijfde dag, de vrijdag, is de eerste sapdag. Het is de bedoeling dat ik een fles zuurkoolsap drink. Ik wist niet eens dat het bestond! Zuurkoolsap smaakt zoals het klinkt. Niet echt vies, maar ik drink het niet voor de lol. Iedere keer een glas zoet vruchtensap er achteraan maakt dat dit detox recept goed te doen is.

Het detox hotel

En dan op naar het hotel. We hebben een groep van 11 deelnemers met twee begeleiders die het hele weekend voor ons klaar staan. Lighthouse Works is heel erg van “Niets moet en alles mag” en dat voeren ze het hele weekend goed door. Ik moet nogal veel van mezelf, dus dit helpt me prima om lekker te doen waar ik zin in heb.

Het programma is een afwisseling van yoga, meditatie, vrije tijd, gezamenlijk eten (sapjes), wandelingen en een voedingsworkshop. Massages en coaching is er naar keuze. En als je ergens geen zin in hebt… dan doe je het gewoon niet.

smoothie photo
Photo by Emily Carlin

Ik blijf me het hele weekend prima voelen, op wat lichte hoofdpijn en een dip op zondagochtend na. Bijzonder om te ervaren hoe je lichaam prima een paar dagen kan functioneren op alleen sapjes. En dat je dan nog genoeg energie hebt voor een flinke wandeling, yoga en de sauna. En dat de geuren uit het hotel-restaurant lekker ruiken, maar niet zorgen voor trek in dat eten. Dat ik zelfs kan genieten van hoe lekker de snacks van de mildvasters er uit zien, maar geen enkele behoefte heb om mijn tanden er in te zetten.

Ook rustig aan doen gaat vervelen

Wat betreft de rust in mijn hoofd: ik doe deze weken heel rustig aan, maak nauwelijks (werk)afspraken en zorg vooral dat ik veel “relax”. Ik kom erachter dat het heel zen is om de hele dag een beetje boekjes te lezen, te wandelen en alvast de volgende maaltijd voor te bereiden. Maar ook dat dat na twee weken wel een beetje gaat vervelen en ik toch weer behoefte heb aan een vollere agenda.

Lees ook: Gezond eten. Het is eigenlijk heel eenvoudig!

Het is heerlijk om tijdens het sapweekend een paar dagen met niemand rekening te hoeven houden en te doen waar ik zelf zin in heb. Want hoeveel ik ook van man, kinderen en vriendinnen hou, een paar dagen niemand die aandacht vraagt, is wel relaxed. Zelfs de telefoon is uitgebleven.

Nu, aan het einde van de drie weken, merk ik dat de dagelijkse gang van zaken wel weer de overhand heeft. Waar ik twee weken geleden nog fijn een soepje kookte voor de lunch, vind ik dat nu teveel gedoe en maak ik wel even snel een cracker klaar. Wel ben ik bewuster van wat ik eet en blijven tarwe, vlees en koemelkproducten nog even zoveel mogelijk buiten de deur. Ik weet ook zeker dat ik dit ga herhalen, zo’n 1 á 2 keer per jaar!

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button