Financieel

Onderhoud en reparaties bij privéauto leasen, hoe zit dat?

Stel je voor: je rijdt in je nieuwe private lease auto. De zon schittert op de motorkap en de weg ligt voor je open. Maar plots hoor je een vreemd geluid onder de motorkap vandaan komen. Paniek slaat toe. Wie is er verantwoordelijk voor de reparatie? Jij of de leasemaatschappij? In deze blog leggen we uit hoe het precies zit met onderhoud en reparaties bij Private Lease.

De verantwoordelijkheden van de leasemaatschappij

Wanneer je een auto least, is het belangrijk om te weten dat je niet de volledige eigenaar bent. Dit betekent dat je ook niet de volledige verantwoordelijkheid draagt voor het onderhoud en de reparaties. In de meeste leasecontracten wordt dit namelijk gedekt door de leasemaatschappij.

Periodiek onderhoud

Voor het reguliere, periodieke onderhoud kun je terecht bij een door de leasemaatschappij aangewezen garage. Hier wordt je auto volgens de fabrieksspecificaties onderhouden. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de kosten hiervan; die zitten doorgaans in je maandelijkse leasebedrag verwerkt.

Ongelukken en schade

Maar wat als je auto schade oploopt door een ongeluk of een andere onvoorziene gebeurtenis? In dat geval meld je de schade direct bij je leasemaatschappij. Zij regelen de reparatie en zorgen ervoor dat je auto zo snel mogelijk weer op de weg is. Afhankelijk van je contract en de aard van de schade kan er wel een eigen risico van toepassing zijn.

Jouw rol in het onderhoudsproces

Ook al draagt de leasemaatschappij de primaire verantwoordelijkheid voor het onderhoud en de reparaties, als leaserijder heb je ook een belangrijke taak.

Tijdige melding

Ga je een auto privé leasen, dan is het belangrijk dat je eventuele problemen, vreemde geluiden of andere zorgen over je auto zo snel mogelijk meldt bij de leasemaatschappij. Zo kan er snel ingegrepen worden en voorkom je mogelijk grotere problemen in de toekomst.

Zorg voor je auto

Ook al is de auto niet van jou, het is wel jouw verantwoordelijkheid om er goed voor te zorgen. Regelmatig schoonmaken, zowel van binnen als van buiten, en verstandig rijgedrag dragen bij aan de levensduur van je geleasede auto.

Back to top button