Pretpark

Met kinderen een dag naar Europa-Park Duitsland

Op weg naar onze eerste bestemming in Oostenrijk leek Europa-Park dé aangewezen tussenstop in Duitsland. Na 6 uurtjes in de auto (bijna op de helft) 2 nachtjes slapen in een leuke accommodatie in de buurt van Rust, waar Europa-Park te vinden is. Overnachten in het park ging niet meer lukken, daar was ik helaas veel te laat mee. Had ik kunnen weten natuurlijk, een paar weken voor vertrek :-) Wij bezoeken het park midden in de zomervakantie en dat alle accommodaties in het park dan volgeboekt zijn zegt misschien wel iets over hoe druk het gaat worden. Ik lees online het een en ander over de verwachte drukte in Europa-Park Duitsland en ik bereid me voor op lange wachtrijen.

Europa-Park Duitsland in het kort

Ik hoor veel mensen enthousiast over Disneyland, maar nooit eerder heb ik iemand gehoord over Europa-Park Duitsland. Best gek eigenlijk, aangezien het park al ruim 40 jaar bestaat. Het begon ooit als soort “showroom” van achtbaanfabrikant Mack Rides en groeide tot op heden uit tot het grootste attractiepark van Duitsland. Op een oppervlakte van ruim 970.000 m² kun je in Europa-Park “proeven” van allerlei Europese landen. Inmiddels is het park opgedeeld in 18 verschillende themagebieden waarvan veel gebieden een land als thema hebben. Er zijn 5 verschillende hotels in het park en in 2019 wordt een 6e hotel geopend, evenals een nieuw waterpark.

Accommodatie in de buurt van Europa-Park

Op Regioneuropapark.de boek ik een leuke Bed & Breakfast in Ettenheimmünster; vanaf hier is het ongeveer 15 minuten met de auto naar Europa-Park. Op deze website vind je ontzettend veel accommodaties in de buurt van Europa-Park en je kunt er selecteren op afstand, op prijs, op soort accommodatie etc. De B&B in Ettenheimmünster is perfect voor ons. Een ruime 4-persoons slaapkamer met een grote badkamer en een balkon, helemaal goed. Schoon, opgeruimd, aardige beheerders… alleen missen we WiFi, dat schijnt in dit gebied een drama te zijn. Evenals 3G en 4G trouwens, in een straal van zo’n 5 kilometer totaal geen netwerk.

Parkeren bij Europa-Park

Om optimaal gebruik te maken van onze dag zorgen we dat we rond openingstijd aan komen bij Europa-Park. We verwachten wel even in de rij te staan voor parkeren maar jeetje, dat loopt als een trein! Achter elkaar rijden auto’s via de dubbele rijstroken de parkeerplaats op en door medewerkers wordt iedere auto naar een plek gewezen. Voor we het weten lopen we met de horde mensen mee op weg naar de ingang. Ook bij de ingang gaat alles heel “smooth”. Geen dikke rijen bij de kassa’s, alles loopt gewoon lekker door.

Meteen het park verkennen met de EP Express

Handig lijkt het ons om meteen met de EP Express het park te verkennen. Op deze manier kom je ook snel achterin het park, terwijl je anders een beetje met de drukte mee het park “in stroomt”. De EP Express is een monorail die op 6 meter hoogte een rondje maakt door nagenoeg het hele park. Er zijn een paar haltes waar je uit kunt stappen: Hotel Resort, Spanje en Griekenland. Wij stappen uit in Spanje waar nog bijna geen mens te zien is. We lopen wat rond door de leuke met kinderkopjes bestraatte steegjes. Wat is het nog heerlijk rustig hier achterin het park!

Tip 1: Begin achterin Europa-Park door meteen de EP Express te pakken

Wachttijden Europa-Park

Aangezien onze kinderen nog best jong zijn springen we in zo ongeveer alle attracties voor jonge kinderen; de Vintage Cars, de Marionetten bootjes, de Jungle Rafts, de London Bus, de Elfen bootjes, de Silverstone race cars en veel meer. Ze leven zich uit bij de glijbanen in Ierland – Kinderwereld en we stappen hier ook in de mini achtbaan Ba-a-a Express. Die is natuurlijk super saai voor een 5-jarige en een 7-jarige dus de kids besluiten dat het tijd is voor de Alpenexpress, een achtbaan die in ca. 1,5 minuut met 45 km per uur door een donkere mijn heen dendert. “Dit is gááf!!!!!” gilt de 7-jarige, “Hier wil ik nóóit meer in mam!” piept de 5-jarige. Tijd voor iets rustigers, even spelen in het indoor speelparadijs Huis van de Quipse.

Het gaat allemaal best snel, van attractie naar attractie. Ongetwijfeld is de wachttijd bij de grote achtbanen best lang, wij wachten gemiddeld een paar minuten voor een attractie. Het langst wachten is het bij de Alpenexpress: 20 minuten. Daar is de rij zónder VR-brillen overigens een stuk langer dan de rij mét VR-brillen, waar je optioneel voor kunt kiezen.

Nieuwste Europa-Park attractie: Voletarium

Bij de nieuwste attractie Voletarium zijn de wachttijden wel enorm lang. Maar liefst 75 minuten is het wachten als we er aan komen lopen, tenminste, wanneer je meteen in de rij gaat staan. Wat veel mensen echter niet weten is dat je een ticket met een tijdslot uit de muur kunt halen. Het handigst is om dit meteen te doen wanneer je het park binnenkomt ’s morgens. Wacht er niet te lang mee, anders grijp je mis en moet je alsnog in die lange rij gaan staan.

Tip 2: Haal direct bij binnenkomst een ticket met tijdslot voor Voletarium uit de muur

Wij halen de tickets om 10.00u uit de muur en kunnen hiermee tussen 14.05u en 14.35u naar binnen. Uiteindelijk staan we nog 10 minuten in de rij voor we in deze nieuwste attractie kunnen plaatsnemen. WAUW, het is echt ontzettend gaaf!! Om je een idee te geven wil ik het vergelijken met het Omniversum maar tegelijkertijd wil ik het niet want het is eigenlijk geen vergelijk… of toch wel een beetje… nou ja een heel klein beetje dan! De stoelen waar je in zit zweven meters boven de vloer en deze bewegen alsof je vliegt. Een enorm doek voor je, links, rechts, onder en boven; overal zie je film. De stoelen volgen de bewegingen die je ziet op het doek waardoor het écht voelt alsof je vliegt en de wind, het geluid, de regen en de geuren maken het compleet.

Echt super gaaf! Wanneer je hoogtevrees hebt knijp je hem wel even zo nu en dan want je vliegt over enorme afgronden. De kinderen vonden het wel iets te spannend en waren er achteraf even een tijdje stil van. Ze waren echt in de veronderstelling dat ze konden vallen, terwijl er in de stoelen echt maar minimale beweging zat. Misschien een goed idee om vooraf in te schatten of dit iets voor jouw (jonge) kind is; als ouder weet je immers of je kind hoogtevrees heeft of niet.

Europa-Park app op je mobiele telefoon

Heel handig is de Europa-Park app; een interactieve app op je mobiele telefoon. In de app worden wachttijden aangegeven bij attracties, vind je de dichtstbijzijnde toiletten of foodspots en kun je checken hoe laat shows beginnen. Wij gebruiken de app heel veel, vooral om te kijken wat voor leuks er in de buurt te doen is en hoe laat de eerstvolgende shows beginnen. Ook de kaart in de app gebruiken we veel wanneer we iets willen opzoeken; dat vinden we makkelijker dan steeds de papieren kaart uitvouwen.

Tip 3: Download de Europa-Park app voor gebruik tijdens je bezoek

Europa-Park shows

Naast alle achtbanen voor thrill seekers, de rustigere attracties voor families en leuke speelplekken voor kleintjes zijn er in Europa-Park ook vele shows te bezoeken. Wij gaan naar een show van Spaanse dansers en danseressen waarbij vooral mijn dochter met open mond naar de prachtige jurken van deze dansende dames zit te kijken. We blijven in Spanje om een spektakel show bij te wonen met ridders, een prinses en paarden. Het begint een beetje braaf maar eindigt met gevechten te paard. Best spannend!

Ook schieten we naar binnen bij meester Hammou Bensalah die heel handig is met zeepsop; hij maakt de meest prachtige grote zeepbellen, zowel rond als in verschillende figuren. Onze kinderen zijn thuis dol op bellen blazen dus zitten ook hier met open mond te kijken naar alle kunsten die uit de doos worden getrokken.

Tip 4: Pak een van de mooie shows mee

Met kinderen een dag naar Europa-park Duitsland - AllinMam.com

Europa-Park Ed’s Party Parade

Wat we natuurlijk niet willen missen is Ed’s Party Parade; zo’n parade hoort natuurlijk helemaal bij een bezoek aan een attractiepark! Het hele scala aan entertainers komt voorbij, inclusief Ed Euromaus zelf uiteraard. Zijn vrienden dansen er aardig op los op lekker opzwepende muziek. Superleuk om van dichtbij mee te maken. Wanneer de parade voorbij is en we even later in de monorail zitten zien we de feestende stoet ergens anders in het park weer langs komen. Leuk om ook even van bovenaf te zien!

Tip 5: Pak Ed’s Party Parade mee voor het complete Europa-Park gevoel

Flexibele openingstijden Europa-Park

Perfect in Europa-Park zijn de flexibele openingstijden op dagen dat het druk is. Vandaag is het dus blijkbaar druk genoeg, ook al ervaren we dat helemaal niet zo. In plaats van 18.00u sluit het park vandaag om 20.30u wat een stuk relaxter is. Niet de hele tijd op de tijd letten en lekker in het park eten bij 1 van de vele eetgelegenheden.

In elk land even naar het toilet

Niet alleen in de attracties, in de restaurants en in de winkeltjes zie je het thema van de landen terug, ook in de toiletten. Leuk om in elk land even naar het toilet te gaan; het ziet er overal weer anders uit. Toiletten zijn overigens echt op heel veel plekken te vinden. Elke keer wanneer wij een plasstop moeten inlassen staan we binnen 1 minuut bij een toilet. Zonder wachtrijen overigens :-)

Tip 6: In elk land even naar het toilet gaan

Korte films in Magic Cinema 4D

Wanneer onze dochter diep teleurgesteld is dat ze te klein is voor de Schweizer Bobbahn besluiten we op te splitsen en ga ik samen met haar naar de film “De Tijdcarrousel” in de Magic Cinema 4D. Een enorme bioscoopzaal met 436 zitplaatsen waar met elke stoel bijzondere dingen gebeuren tijdens de film. Zo zakken we naar beneden, voelen we van alles bewegen onder de stoel, regent het in de zaal en voelen we wind. Leuk om tussendoor even mee te pikken, zeker doordat de 2 films die er draaien niet langer dan 22 minuten duren.

Tip 7: Neem plaats in de 4D Cinema voor het bekijken van een korte 4D film

Eten en drinken in Europa-Park

Eigen drank, eten en andere versnaperingen meenemen naar Europa-Park is geen probleem en er zijn genoeg leuke plekjes om neer te ploffen om het lekker op te eten en drinken. Bankjes langs de kant van de wandelpaden, leuke hoekjes met picknicktafels… ze zijn overal. Wij hebben alleen water mee en kopen hier en daar wat lekkers. De prijzen vallen me enorm mee, zo betaal je €5,60 voor een flink bord met friet en een curryworst waar je gemakkelijk met 2 personen van kunt eten. In elk land kun je de voor dat land specifieke lekkernijen krijgen. Patat in Nederland, croissants in Frankrijk, curryworsten in Duitsland en ga zo maar door. Dit zorgt er ook voor dat in elk land andere geuren je tegemoet komen en door de hele entourage heb je het gevoel dat je je ook echt in dat land bevindt!

Met kinderen een dag naar Europa-park Duitsland - AllinMam.com

Foodloop restaurant; je eten via een rails naar je tafel

Als we aan het einde van de dag langs het Foodloop restaurant lopen weten we: hier willen we eten! Ik heb het vorig jaar eens op televisie gezien, een restaurant waar pannetjes met eten en flesjes drinken naar beneden kwamen glijden over rails en nu loop ik er gewoon langs. Het duurt even voordat we een tafel hebben maar het is het wachten waard. Het is wel anders eten; alles draait om het zelf bestellen via een beeldscherm en het kijken of je bestelling er al aan komt. Maar gewoon leuk om een keertje mee te maken! De pannetjes razen in sneltreinvaart over de rails, waarbij de deksels zijn vastgebonden met elastieken zodat die er niet vanaf vliegen. Aan tafel vind je op een draaiblad alle glazen, bordjes, servetten en bestek dus bediening is nauwelijks meer nodig. Af en toe komen ze langs om lege glazen op te halen :-)

Foodloop restaurant in Europa-park - AllinMam.com

Niets van de verwachte drukte in Europa-Park!

Na een lange, toffe dag lopen we richting de uitgang van het park en fotograferen we hier en daar nog wat; het licht is zó mooi in de avond! Wat een leuke dag was dit. Eigenlijk is 1 dag niet genoeg in Europa-Park, er is zo ontzettend veel te doen en te zien. Ik weet nu al dat we heel veel dingen gemist hebben. En dan zijn we bijna 12 uur in het park geweest! Toch had ik vooraf gedacht nog veel minder te zien en te doen, mede door verwachte drukte in Europa-Park in vakantieperiodes. Maar dit is echt enorm meegevallen! De enige 2 attracties waar we ongeveer 20 minuten hebben moeten wachten waren de Alpenexpress en de Schweizer Bobbahn.

Wat ons betreft is Europa-Park Duitsland dé ideale tussenstop op weg naar een zonnige vakantiebestemming in het zuiden. Maar ook voor een korte vakantie heel goed te doen, zeker wanneer je gebruik maakt van een 2-dagen-ticket. Overnachten in het park óf in de buurt in 1 van de leuke accommodaties; gewoon een keertje doen!

Adres

Europa-Park Duitsland – website
Europa-Park-Straße 2
77977 Rust
Duitsland

Praktische informatie

-Ideale tussenstop op weg naar je vakantiebestemming in het zuiden
-Leuk voor zowel jonge als oudere kinderen maar zeker ook voor volwassenen
-Entree volwassenen €57,50 – €65,00
-Entree kinderen t/m 11 jaar €49,00 – €56,00
-Entree senior vanaf 60 jaar €49,00 – €56,00
-Entree aan de kassa +€10,00
-Parkeerticket: €8,00
-Veel accommodaties beschikbaar in en om Rust

Lokatie

*Prijzen zijn van zomer 2023

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Lees meer
Back to top button