Reistips

Regels voor sneeuwkettingen in wintersportlanden

Wintersport in het vooruitzicht? Dan ben je vast al voorbereidingen aan het treffen. Als je fervent wintersporter bent ben je waarschijnlijk goed op de hoogte van de sneeuwketting regels in de wintersportlanden. Ga je voor het eerst, dan is het verstandig om naast het huren van een dakkoffer en het kopen van dakdragers ook even op zoek te gaan naar de regels omtrent sneeuwkettingen op jouw wintersportbestemming. Elk land hanteert weer andere regels als het gaat om gebruik van sneeuwkettingen. Omdat een goede voorbereiding het halve werk is, vertellen we je graag wat meer over het gebruik van sneeuwkettingen in wintersportlanden.

Sneeuwkettingen in Duitsland

In Duitsland gebruik je sneeuwkettingen vooral in bergachtige gebieden als de weersomstandigheden winters zijn. Het gebruik van sneeuwkettingen is echter pas verplicht als dit wordt aangegeven. Duitsland gebruikt hiervoor blauwkleurige ronde borden waarop een autoband met een sneeuwketting wordt afgebeeld. Houd er rekening mee dat als je sneeuwkettingen gebruikt, je niet harder mag rijden dan 50 km/h. In Duitsland mag je zowel metalen als kunststof kettingen gebruiken, mits ze aan de gestelde eisen voldoen.

 • niet harder dan 50 km/h met sneeuwkettingen
 • verplicht gebruik worden aangegeven met blauwe ronde borden
 • kunststof sneeuwkettingen moeten aan de wettelijke eisen voldoen

Sneeuwkettingen in Frankrijk

Frankrijk geeft een verplicht gebruik van sneeuwkettingen aan met een blauw bord waarop een autoband met een sneeuwketting te zien is. Echter, heeft het bord een extra aanhangsel met de tekst “pneus neige admis”, dan volsta je ook met 4 winterbanden met een profieldiepte van tenminste 3,5 millimeter. Bij alleen een blauw bord ben je verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken. Ook als jouw auto al voorzien is van winterbanden. Het gebruik van kettingen is alleen toegestaan als de wegen in Frankrijk bedekt zijn met sneeuw. De maximum snelheid wordt teruggebracht naar 50 km/h. Eventueel lager als dit wordt aangeraden door de fabrikant van jouw merk sneeuwkettingen. Kunststof sneeuwkettingen die aan de wettelijk gestelde eisen voldoen worden tevens getolereerd.

 • de maximum snelheid met sneeuwkettingen is 50 km/h of lager
 • gebruik van sneeuwkettingen wordt aangegeven met blauwe borden, al dan niet met een “pneus neige admis” aanhangsel.
 • sneeuwkettingen van kunststof zijn toegestaan, mits ze aan de eisen voldoen.

Sneeuwkettingen in Oostenrijk

Oostenrijk is natuurlijk hét wintersportland bij uitstek. Een grote kans dat je hier gebruik moet maken van sneeuwkettingen tijdens je reis of vakantie. De regels voor sneeuwkettingen in Oostenrijk zijn dan ook wat uitgebreider dan in landen zoals Frankrijk of Duitsland. De verplichting wordt aangegeven met een blauw bord, waarop een band met een sneeuwketting te zien is. Ook als je met winterbanden of spijkerbanden rijdt moet je aan deze plicht voldoen, tenzij een bijgevoegd bord anders aangeeft. Sneeuwkettingen gebruik je in Oostenrijk op wegen die helemaal of bijna helemaal met sneeuw of ijs zijn bedekt. Je mag geen kunststof sneeuwkettingen gebruiken in Oostenrijk. De kettingen moet in ieder geval geplaatst worden op de wielen die het meest worden aangedreven. De maximaal toegestane snelheid ligt met sneeuwkettingen op 50 km/h, tenzij de leverancier van de kettingen een lagere snelheid adviseert.

 • de verplichting wordt aangegeven met ronde blauwe borden
 • alleen sneeuwkettingen gebruiken bij gedeeltelijk of geheel besneeuwde wegen
 • maximum snelheid terugbrengen naar 50 km/h of lager
 • kunststof sneeuwkettingen zijn in Oostenrijk niet toegestaan

Sneeuwkettingen in Zwitserland

In Zwitserland moet je de autobanden van sneeuwkettingen voorzien als je een blauw gekleurd rond bord voorbij ziet komen. Hierop zie je een autoband met een sneeuwketting. Zie je een extra bord met daarop “4×4 ausgenommen”, dan betekent dit dat de verplichting niet geldt voor 4×4 aangedreven auto’s. Hoewel het niet verplicht is, is het toch raadzaam om de sneeuwkettingen altijd bij je te hebben als je in Zwitserland bent. In Zwitserland loop je het risico op een verkeersboete als je gebruik maakt van zomerbanden. Let daar dus op. Andere regels voor sneeuwkettingen in Zwitserland zijn:

 • de verplichting wordt aangegeven met een blauw bord. 4×4 aangedreven auto’s
 • hoeven geen sneeuwkettingen te gebruiken als dat aan wordt gegeven met een extra bord.
 • de maximaal toegestane snelheid met sneeuwkettingen ligt op 50 km/h
 • de kettingen moeten op minimaal 2 aangedreven wielen worden gemonteerd
 • kunststof sneeuwkettingen worden toegestaan als ze aan de wettelijke eisen voldoen
 • het gebruik van zomerbanden kan leiden tot een boete

*Uitgelichte foto door CandyBox Images | Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button