Ouderschap

Hoe vind je een geschikte oppas voor je kind?

Als drukke papa en mama heb je zo nu en dan tijd voor jezelf nodig. Met zijn tweetjes uit eten of een dagje winkelen. Maar dan wil je de kids wel achterlaten bij iemand die je kunt vertrouwen. Als opa en oma niet altijd kunnen oppassen, wordt het tijd om opzoek te gaan naar een geschikte oppas. Maar waar vind je die? En hoe weet je zeker dat ze een goede oppas is? Oudermatch.nl vertelt hoe je de ideale babysitter vindt.

Vraag rond over een geschikte oppas

De zoektocht naar de perfecte oppas begint in de buurt. Vraag andere ouders naar hun ervaring met oppassers. Misschien vind je zelfs een enthousiaste mama die haar oppas met je wilt delen. Als je nog niet zo bekend bent in de buurt, kun je gebruik maken van platforms zoals Oudermatch.nl. Hier vind je genoeg leuke oppassers die graag op jouw kroost willen passen. Elke potentiële kandidaat vertelt iets over zichzelf, over haar ervaring met kinderen en geeft eventuele referenties. Handig toch?

Nodig de potentiële oppas uit

Als het zoekwerk er op zit, zul je 2 a 3 kandidaten willen uitnodigen voor een gesprek. Doe dit op een tijdstip dat de kleintjes nog wakker zijn en je partner ook thuis is. Zo maakt de potentiële oppas gelijk kennis met het hele gezin en kun je zien of er een klik is. Observeer goed hoe de familie op haar reageert. Je kent je eigen gezin door en door en zult snel aanvoelen of het goed zit.

Weet wat je wilt

Zo’n eerste gesprek is best wel spannend, ook voor de oppas. Je wilt dat ze zich op haar gemak voelt, maar tegelijkertijd wil je kritische vragen stellen. Probeer daarom vóór het gesprek helder te hebben wat je in een oppas zoekt. Heb je alleen iemand nodig voor als de kids op bed liggen of verwacht je meer van iemand? Het kan fijn zijn als ze eens een wasje wisselt of een gezonde maaltijd klaarmaakt.

Het gesprek heeft een andere insteek als je op zoek bent naar een oppas voor overdag. De kleintjes zijn dan wakker en actief. Ze willen aandacht en zullen haar nodig hebben met schoolopdrachten en knutselwerkjes. Wil ze dit? En nog belangrijker: kan ze het aan?

Hoe vind je een geschikte oppas voor je kind? - AllinMam.com

De sollicitatie

Laat haar tijdens het gesprek zoveel mogelijk aan het woord en focus op het babysitten. Je wilt achterhalen hoe ze met kinderen is. Vraag bijvoorbeeld hoe ze omgaat met een kleintje die last heeft van heimwee en of ze weet hoe ze een baby met krampjes moet helpen. Vergeet niet  de voor de hand liggende zaken. Met welke leeftijden heeft ze ervaring? En weet ze hoe ze een flesje klaarmaakt of een luier verschoont? Elke leeftijd vraagt andere vaardigheden van een oppas.

Zorg dat je open en eerlijk bent

Ook de toekomstige oppas houdt van open en eerlijkheid. Ze wil weten wat jullie van haar verwachten, maar andersom wil ze ook weten wat ze van jullie mag verwachten. Mag ze bijvoorbeeld mee eten tijdens het oppassen? Hoeveel krijgt ze per uur betaald? En hoe vaak denk je haar nodig te hebben?

Lees ook: Wij kiezen voor combinatie gastouder en kinderdagverblijf

Spreek een proefperiode af

Na het gesprek zal de oppas zich nog moeten bewijzen. Leer elkaar eerst beter kennen door een proeftijd van een maand in te stellen. Blijf de eerste keer thuis. Zo creëer je ruimte voor vragen en kun je het oppassen aan het einde van de dag evalueren. Gebruik deze proeftijd ook om haar kennis te laten maken met de buurt (als ze de buurt nog niet kent).

Het mama onderbuikgevoel

Als moeder zijnde weet je zelf het beste wat goed is voor je kind en wat niet. Blijf luisteren naar je onderbuikgevoel. Misschien heb je jouw super nanny in één keer gevonden. Zo niet, dan is het een mooi leermoment voor de volgende oppas. Uiteindelijk zul je een oppas vinden die perfect past bij het gezin.

Hoe ben jij aan een goede oppas gekomen, was het in 1x raak of zijn er veel oppassers gepasseerd?

*Foto’s via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button