Financieel

Gezinsleven: maak slimme financiële keuzes

Vind je het lastig om met geld om te gaan, of kun je wel wat hulp gebruiken? Hier zijn een paar handige tips die jullie kunnen helpen. We hebben suggesties verzameld om slimme financiële keuzes te maken en financiële doelen te stellen voor het gezin. Als je deze tips volgt, kun je beter omgaan met het geld en wordt het makkelijker om jullie doelen te bereiken.

Zet geld aan de kant

Het is heel belangrijk om slimme beslissingen te nemen over geld, zelfs als je graag leuke dingen wilt kopen. Het is slim om hoge leningen en schulden snel af te betalen, dat is beter voor de toekomst. Het leven kan soms onverwachte dingen brengen, zoals kleine problemen of grote gebeurtenissen, zoals het verliezen van je baan. Daarom is het verstandig om wat geld opzij te zetten als een soort spaarpotje. Het is aan te raden om genoeg geld te sparen om drie tot zes maanden je normale kosten te kunnen betalen, zoals je huis. Tip: reken jaarsalaris uit met thinkrich.nl voor meer zekerheid. Zo weet je precies wat er binnenkomt en kun je beter voorbereid zijn op de toekomst.

Vermijd nieuwe vaste lasten

Het is verstandig om goed na te denken over je financiën en niet zomaar akkoord te gaan met een creditcard of lening, alleen omdat het wordt aangeboden door de bank of autoverkoper. Soms kun je bij lokale fietsenwinkels fietsen op afbetaling kopen. Maar als je dat niet kunt betalen, is het verstandiger om het niet te doen. In plaats daarvan is het beter om op de traditionele manier te sparen. Als je geen geld hebt voor een dure fiets, kun je overwegen om een tweedehands fiets te kopen bij de fietsenwinkel of online, bijvoorbeeld op Marktplaats. Zolang de trappers en remmen goed werken, kun je met zo’n fiets overal naartoe.

Praat met je kinderen over geld

Je hoeft niet altijd te benadrukken hoe duur alles is. Anders kan je kind zich schuldig voelen als er iets voor hem wordt gekocht. In plaats daarvan kun je rustig uitleggen dat nieuwe dingen geld kosten en dat sparen soms nodig is. Het is prima om je kind te vertellen dat een vakantie niet meteen kan plaatsvinden na de aankoop van een nieuwe auto. Ook kan worden uitgelegd dat hij niet beide sporten, voetbal en tennis, tegelijkertijd kan doen en dat hij moet kiezen voor één sport. Op die manier leert je kind dat er keuzes gemaakt moeten worden, omdat geld maar één keer kan worden uitgegeven. Wanneer je je kinderen vroegtijdig leert over financiële keuzes, zullen zij daar in de toekomst automatisch beter mee om kunnen gaan.

Back to top button