Ouderschap

Gezonde voeding voor jou en je kindje

Als moeder van een pas geboren kleintje kan het best lastig zijn om te weten wat nou echt gezonde voeding is en wat niet. Daar komt nog eens bovenop dat kinderen (zolang ze in de groei zijn) andere energiebehoeftes hebben dan jijzelf.

In dit artikel willen we een aantal tips geven waarmee je al een heel eind in de goede richting komt.

1. Borstvoeding vraagt om meer energie

Zorg er voor dat je absoluut niet minder calorieën gaat eten als je wilt afvallen na de bevalling. Onderzoek wijst uit dat het achterhaald is om calorieën te tellen en wanneer je borstvoeding geeft kan het zelfs gevaarlijk zijn. Eet altijd als je honger hebt en stop met eten op het moment dat je geen honger meer hebt. Kies voor gezonde natuurlijke producten zonder suiker (en het liefst ook zonder graan).

2. Vermijd suiker zo veel als je kunt

Niet alleen net na een bevalling, maar altijd. Ook wetenschappers zijn het erover eens dat suiker het lichaam erg kan beschadigen en dat het blijvende gevolgen voor je lichaam kan hebben. Dit geldt dus ook voor je kindje! Kijk uit met yoghurtjes en babyvoeding waar suiker in zit. Eigenlijk gewoon niet gebruiken :-)

3. Wees op je hoede bij pakjes en zakjes

Niet alles uit pakjes en zakjes is slecht, er zijn best een aantal producten die gezond zijn. Maar wees op je hoede! Lees de ingrediëntenlijst altijd aandachtig en wees achterdochtig als je moeilijke namen ziet staan; dit is meestal geen goed nieuws. Kies voor verse producten om zeker te weten dat je gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt voor jezelf en voor je kindje.

4. Leer kruiden en specerijen kennen

Er zijn duizenden verschillende kruiden en specerijen op de wereld; stuk voor stuk dé smaakmakers van het leven. Als jij leert koken met deze heerlijke ingrediënten heb je geen suiker, sauzen of kunstmatige smaakmakers nodig. Pak volgende keer in de supermarkt eens een kruid waar je nog nooit van gehoord hebt, wellicht word je positief verrast :-)

5. Laat fris- en vruchtendranken links staan

Frisdranken, vruchtensappen en siroop zitten bomvol suiker. Zelfs een aantal light varianten bevatten suiker, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden. Vooral de vruchtensappen en siroopjes zijn instinkers. Ze lijken gezond omdat ze vruchten op de verpakking afbeelden, maar ook deze zitten helaas vol suiker en/of kunstmatige zoetstoffen.

Water is de meest gezonde drank. Voeg een paar schijfjes citroen, sinaasappel of gember toe voor een extra smaakje, dit helpt je ook nog eens met afvallen.

6. Wees creatief

Als moeder moet je eigenlijk de hele dag door creatief zijn. Alle uitdagingen die je tegenkomt moeten overwonnen worden en daar ben je goed in. Wees ook creatief als het op eten aan komt; kant en klare hapjes (voor jou en je kleintje) zijn niet de oplossing, jullie verdienen beter.

Het is mogelijk om snel, lekker en gezond te koken, zolang je maar creatief durft te zijn in de keuken. En dat is heel wat leuker dan je in eerste instantie misschien zou denken:-)

*Dit artikel is geschreven door Pepijn, coach bij www.nutribites.nl

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Lees meer
Back to top button