Kerstmis

8 leuke hapjes voor oud & nieuw

We kennen ze allemaal wel: de oliebollen, de appelflappen en de appelbeignets. Kan dat niet een keer iets anders? Wat ons betreft wel. Bovenstaande good oldies kunnen natuurlijk niet ontbreken tijdens oudejaarsavond maar er kan wel iets anders aan worden toegevoegd. We zetten een aantal leuke hapjes voor oud & nieuw op een rijtje.

Kaasplank

Een kaasplank is al eeuwenlang populair. Met recht! Waren het vroeger alleen kaasjes die op de plank te vinden waren met misschien wat stukjes brood, vandaag de dag kan de kaasplank gevuld worden met alles dat lekker is in combinatie met kaas. Denk aan een lekkere jam, noten, kruiden, wat vruchten en diverse soorten toastjes. Varieer met kaasjes, zo kun je ook geitenkaas op de plank leggen. Of de heerlijk zachte burrata. Erg lekker met wat rucola, pesto en tomaatjes.

8 leuke hapjes voor oud & nieuw - AllinMam.com

Knoflookbrood

Knoflookbrood is heel makkelijk te maken en bijna iedereen vindt het lekker. Snij een brood op verschillende plekken “in”, nét niet tot op de bodem. Buig het iets uit elkaar en smeer kruidenboter in de snedes. Vul het daarna met wat geraspte kaas. Plaats het brood een paar minuten in de oven, tot de kaas goed gesmolten is. En nu lekker plukken!

8 leuke hapjes voor oud & nieuw - AllinMam.com

Hapjes van bladerdeeg

Ook bladerdeeg hapjes zijn eenvoudig te maken. Al kost het iets meer tijd dan het hierboven genoemde knoflookbrood. Smeer vierkante bladerdeeg plakken in met lekkere combinaties. Bijvoorbeeld zalm met kruidenkaas, of serranoham met tomatenpeso. Oude kaas met parmaham is ook erg lekker. Eigenlijk kun je allerlei combinaties op de plakjes leggen, zo lang het nog maar goed op te rollen is. Wanneer je de plakken hebt belegd kun je ze oprollen. Zet de rolletjes daarna even in de diepvries, zodat ze hard worden. Je kunt er dan makkelijker plakjes van snijden. Bak de hapjes af in de oven en je hebt een regelrechte hit te pakken.

8 leuke hapjes voor oud & nieuw - AllinMam.com

Borrelplank of tapas plank

De borrelplank, ook wel tapas plank genoemd, is helemaal hip. Je kunt werkelijk alles op de plank leggen. Van brood tot gegrilde groenten, van hammetjes tot druiven. Olijven, worstjes, kaasjes, noten… alles is lekker en alles kan. Hoe meer hoe beter! Bij ons op de borrelplank is burrata altijd favoriet. Dit is waar ik mee begin. Op een bedje van rucola, met tomaatjes ernaast en een klodder groene pesto en/of tomatenpesto. Ik leg er noten omheen, worstjes, kaasjes en hammetjes. En als we het in huis hebben nog wat kaasstengels en soms ook wat chipjes. Te leuk dat alle gasten tevreden zijn met 1 goed gevulde plank.

8 leuke hapjes voor oud & nieuw - AllinMam.com

Kaasstengels

Kaasstengels vindt bijna iedereen lekker. Ze zijn makkelijk te maken met bladerdeeg, ei en kaas. Online vind je snel makkelijke recepten. Je kunt kaasstengels vóór het bakken bestrooien met sesam- en/of maanzaad, of je smeert ze een klein beetje in met pesto. Je kunt er iedere twist aan geven die je wilt. Kaasstengels staan leuk in een glas bij de borrelplank of gewoon direct op de plank tussen alle andere lekkere dingen.

8 leuke hapjes voor oud & nieuw - AllinMam.com

Oliebollen

Dan komen we nu aan bij de happen die met oud & nieuw niet weg kunnen blijven. Toch? Oliebollen kunnen het hele jaar wel gekocht worden op kermissen maar op oudejaarsavond blijven deze “krentenbollen” toch met stip op 1 staan. Zelf oliebollen bakken of kopen, aan jou de keuze. Mijn voorkeur gaat uit naar kopen, ik heb mijn jeugd als bakkersdochter te vaak in de oliebollen baklucht gestaan :-) Mocht je op zoek zijn naar een lekker recept voor het bakken van oliebollen dan kun je op de website van boodschappen zeker 16 variaties vinden.

8 leuke hapjes voor oud & nieuw - AllinMam.com

Appelbeignets

Ook de baklucht van appelbeignets kan ik me nog goed voor de geest halen. Deze worden hier dus ook steevast gekocht en niet zelf gebakken. De smaak van appelbeignets verschilt wel erg; iedere bakker heeft weer een ander recept. De een gebruikt veel kaneel, de ander bakt zelfs wat gele room mee. Ook voor appelbeignet recepten kun je online terecht.

8 leuke hapjes voor oud & nieuw - AllinMam.com

Appelflappen

Appelflappen krijgen bij veel mensen voorrang op appelbeignets. Ze zijn minder vet en daardoor wat lichter om te eten. Met de vulling kun je eindeloos variëren. Er zijn kant en klare pakketjes te koop (bijvoorbeeld van Koopmans) maar je kunt ook je ingrediënten bij elkaar shoppen en zelf aan de slag gaan. Hoe je met bladerdeeg en appel heerlijke appelflappen maakt lees je in dit artikel.

8 leuke hapjes voor oud & nieuw - AllinMam.com

*Foto’s via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button