Kerstmis

Ken jij deze 11 wereldwijde kersttradities al?

De kerstdagen zitten bomvol met tradities. Van zoenen onder de mistletoe, gourmetten met familie en vrienden tot aan het bezoeken van de mis op kerstavond. Iedereen heeft zo zijn eigen rituelen en gewoontes tijdens de kerstdagen. Maar hoe zit het eigenlijk in de rest van de wereld met kersttradities? Zingen andere volkeren ook mee met “All I want for Christmas” in een zelfgebreide rendiertrui? Hebben zij ook cadeaus onder de rijkelijk versierde kerstboom liggen, voorzien van kerst quotes? We hebben ons verdiept in wereldwijde kersttradities en een leuke top 5 voor je samengesteld. 

Lees ook: Dit zijn de kerst trends van 2022

1. Een augurk in de Duitse kerstboom

De augurk staat centraal in de “Weihnacht” traditie van Duitsland. Een beetje vreemd, maar onze buren verstoppen een heuse augurk in de kerstboom. Wie hem als eerste vindt, mag een extra cadeautje uitpakken.

2. KFC kerstdiner in Japan

Je leest het goed inderdaad. Terwijl wij dagen in de keuken doorbrengen om een culinair hoogstandje op tafel te zetten, pakken ze het in Japan een stuk eenvoudiger aan. Een maaltijd bestellen bij Kentucky Fried Chicken is hier een echte traditie tijdens kerst. Dit gebruik is in 1974 ontstaan na het lanceren van een goed doordachte campagne.

Ken jij deze 11 wereldwijde kersttradities al? - AllinMam.com
Kerstmis bij KFC, door Quality Stock Arts | Shutterstock

3. Surfende kerstman in Australië

Australië maakt gebruik van het aangename klimaat in de kerstperiode. In dit land is een surfende kerstman namelijk écht een kersttraditie. Al balancerend op de surfplank deelt hij cadeaus uit op het strand.

4. Kerst(mispoes) in IJsland

De poes uit de kersttraditie van IJsland is inderdaad niet mis. Deze harige pluizenbol is allerminst schattig te noemen. Hij heeft namelijk de gewoonte om stoute kindertjes met huid en haar te verorberen. Op kerstavond weet je als kind dat Jólakötturinn in de buurt is als je geen kleding als kerstcadeautje hebt gekregen.

5. Al rollend naar de kerk in Venezuela

In Caracas Venezuela pakken ze de kersttraditie heel anders aan. Mensen gaan daar massaal op de rolschaatsen naar de kerk. Gevaarlijk? Nee hoor. Voor deze traditie wordt zelfs de hele stad afgezet.

Ken jij deze 11 wereldwijde kersttradities al? - AllinMam.com
Op rolschaatsen naar de kerk, door Ollyy | Shutterstock

6. Met kerstmis je schoen zetten in IJsland

IJsland ademt folklore. Het land hangt aan elkaar van verhalen over elfen, trollen en geesten. Zo komen de Jólasveinarnir (kerstjongens) in de weken voor kerstmis de schoenen van kinderen met cadeautjes vullen die zijn neergezet bij het raam. Deze kerstjongens hebben de laatste eeuwen een behoorlijke gedaantewisseling ondergaan. Waren het vroeger monsterlijke wezens, tegenwoordig zien ze er bijna uit als de kerstman himself.

7. Klein indringertje in Amerika

Sinds 2005 maakt Elf On The Shelf Amerika onveilig. Vanaf eind november kan Elf zo maar bij je in huis terecht komen en ’s nachts haalt hij de meest gekke trucs uit. Veel huishoudens zijn blij als Elf op kerstavond weer vertrekt. En in ons land zijn veel huishoudens NIET blij omdat deze kersttraditie behoorlijk voet aan de grond krijg in Nederland. Ik kan het wel waarderen!

Ken jij deze 11 wereldwijde kersttradities al? - AllinMam.com
Elf On The Shelf, door goodmoments | Shutterstock

8. Cadeautjes via de bezemsteel in Italië

In Italië komt niet Sinterklaas maar La Befana cadeautjes brengen. La Befana is een lieve heks die in de nacht van 5 op 6 januari langs komt. Maar niet voor niets! Ze wil wel graag een maaltijd voorgeschoteld krijgen. Als ze die op heeft stopt ze cadeaus in de sokken die bij de open haard hangen. Ze laat zien dat ze geweest is door een handafdruk van as achter te laten op het bord!

9. Een cadeautjes poepende boomstam in Spanje

In het Spaanse Catalonië hebben kinderen elk jaar weer een Tió de Nadal, ook wel een “poo log” genoemd. Begin december wordt een boomstam op 4 pootjes gezet met daarop een vrolijk geschilderd gezicht. Over de boomstronk ligt een dekentje. De kinderen moeten goed voor Tió zorgen en met kerst zal hij dan cadeautjes uitpoepen.

10. Hop paardje hop in Wales

Het lijkt meer iets voor Halloween maar in Wales gaan ze er toch echt rond de kerstdagen mee de straat op. Een paardenschedel op een stok, met een wit kleed dat vast zit aan de schedel waar iemand onder loopt. Een soort stokpaard dus. In Wales noemen ze het Mari Lwyd. In groepsverband gaan de Mari Lwyd langs de deuren om liederen te zingen.

11. Straf voor stoute kinderen in Oostenrijk

In de weken voor kerstmis struinde de demon Krampus in Oostenrijk eeuwenlang buurten af op zoek naar stoute kinderen. Hij stopte de kinderen in zijn zak en nam ze mee naar het bos om ze daar te straffen. Inmiddels is hij een beetje bijgedraaid en iets milder geworden, alhoewel hij kinderen op straat nog aardig de stuipen op het lijf kan jagen.

Ken jij deze 11 wereldwijde kersttradities al? - AllinMam.com
Krampus, door Nicola Simeoni | Shutterstock

*Uitgelichte foto door MNStudio | Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button