Mode

Herenkleding in verschillende culturen

Van jongs af aan heb ik een voorliefde gehad voor kleding. Niet zozeer het dragen ervan, maar de rol van kleding in de wereld: de kleding cultuur in het Westen. Op bepaalde plaatsen is de kleding cultuur en de levensstijl in het Westen diep geworteld. Het is duidelijk, zelfs in Griekenland, dat de kleding die hier gedragen wordt direct verbonden is met de gemeenschap: elke gemeenschap is gewend aan het dragen van een eigen kledingstijl. Naar buiten toe dragen Grieken veel kleding. In ons land en de plaatsen waar ik heb gewoond, heb ik de kans gehad om veel verschillende manieren van kleden te zien.

Hoe kleding te dragen

Hoe je kleren goed moet dragen is een belangrijke les om te leren. In Griekenland wordt ons dit niet per se geleerd, maar we hebben de neiging te dragen wat ons is geleerd. Ik zeg vaak tegen vrienden en collega’s dat ik liever een grijs pak en een blauw overhemd draag dan een wit overhemd en een zwarte broek. Als ik me verkleed, draag ik meestal een zwarte broek en een grijs overhemd. Ik draag liever een grijze broek omdat ik in de winter graag een wit hemd en een navy blazer draag. En in de zomer draag ik graag een zwarte broek omdat ik dan een zwart hemd met een riem of een vlinderdas kan dragen. Voor mij is dat de manier waarop ik kleding goed draag, zelfs als ik in Griekenland ben, en ik ben blij dat ik dat kan doen met wat ik van anderen heb geleerd.

Voor mij is de kennis om kleren goed te dragen belangrijk. Ik ben het soort persoon dat dingen wil dragen waardoor ik er goed uitzie en waardoor ik me goed voel. Ik ben niet iemand die zich zorgen maakt dat als ik me opdringerig gedraag, ik niet genoeg tijd besteed aan werken of aan mijn werk. Ik draag graag gewone en eenvoudige kleren: Ik hou van kleren die wit of grijs zijn en die ik op verschillende manieren kan gebruiken.

Sinds kind al interesse in kleding

Van kleins af aan vond ik het al leuk om leuke outfits te dragen. Mijn ouders hebben daarin zeker bijgedragen, zij kleedden mij vaak in een comfortabele feetje pyjama. Deze zal ik ook later voor mijn eigen kinderen uitkiezen! Nu ik in het bedrijfsleven werk, is een pak standaard voor de mannen op kantoor. Bij de opleidingen die ik heb gevolgd, waaronder in Italië, kregen wij met regelmaat les over hoe je je moest kleden. Daar weten de Italianen natuurlijk wel wat van! In zakelijke situaties is het belangrijk dat je er netjes uitziet. Op sommige kantoren is het de standaard dat de mannen strak in het pak zitten, en de vrouwen vaak op hoge hakken. Dat ziet er professioneel uit wanneer er een klant op bezoek komt.

*Uitgelichte foto via Shutterstock

Back to top button