Welzijn

Hoe help je iemand die een moeilijke tijd doormaakt?

Een break-up, ontslag of fysiek ongemak: helaas krijgen veel mensen in het leven te maken met dergelijke tegenslagen en problemen. Is dit het geval bij een familielid, vriend, collega of iemand anders die je kent? Het is mooi om hem of haar te helpen en ondersteunen. Maar hoe help je iemand die een moeilijke tijd doormaakt?

Hart onder de riem steken

Je kunt grote gebaren maken om iemand te helpen. Maar ook een klein gebaar is al mooi om te maken. Het ligt natuurlijk ook een beetje aan de relatie die jullie hebben met elkaar. Met een kaartje sturen steek je de ander een hart onder de riem. Schrijf er een lieve boodschap op: of het nu een condoleance tekst of een beterschap wens is. Het is een kleine moeite, maar het kan veel voor een ander betekenen. In een moeilijke tijd is het immers prettig als anderen aan je denken. Je kunt er ook voor kiezen om wat vaker een kaartje te sturen. Vraag ook gerust hoe het met de ander gaat, zodat hij of zij hierover kan vertellen.

Luisterend oor bieden

Van je laten horen is zeker een goed idee, als een ander een moeilijke tijd doormaakt. Je kunt kaarten maken om een boodschap door te geven. Maar daarnaast is het juist belangrijk om een luisterend oor te bieden aan de ander. Hij of zij heeft veel meegemaakt, waar natuurlijk van alles over te delen is. Sta daarom echt klaar voor de ander om te luisteren naar verhalen. Laat je niet afleiden door je telefoon, maar maak contact. Probeer in te schatten welke reactie vanuit jouw kant op z’n plaats is. Wil je advies geven? Of is het juist beter om advies achterwege te laten, maar de ander enkel te troosten? Dit ligt per situatie net weer een beetje anders. Wees in ieder geval geduldig in de gesprekken die jullie voeren. Soms is het voor iemand nodig om iets vaak te herhalen, om het hart te luchten. Dat is misschien voor jou niet de meest interessante materie om aan te horen, maar daar draait het nu simpelweg even niet om. Het kan zo zijn dat je wel honderd keer moet vertellen dat alles goed komt. Als de ander het na die honderdste keer ineens wel gelooft, is dat toch de moeite waard.

Voor afleiding zorgen

In veel moeizame situaties helpt het om voor afleiding te zorgen. Probeer hier dan ook op in te zetten! Zo maakt de ander weer wat nieuwe, vrolijke herinneringen. De moeilijke gedachten kunnen even worden geparkeerd. Voor jou is het een mooie taak om afleiding te bedenken. Dit kan heel kleinschalig zijn. Maak bij mooi weer bijvoorbeeld een wandeling samen, al is het maar een blokje om. Maar er is nog veel meer om aan te denken. Organiseer een dinertje, ga samen maar het theater of bezoek een concert. Gewoon een drankje drinken op het terras is ook een mooi idee. Of nodig ook een andere naaste uit, voor een gezellige middag of avond met een wat groter groepje.

Helpen waar je kunt

Vaak is er hulp nodig bij een moeizame situatie. Ook dit kan weer een heleboel uitwerkingen hebben. Is iemand ziek? Dan kun je als mantelzorger ondersteunen, mocht dit de wens zijn. Maar je kunt ook denken aan hulp in de huishouding. Ruim het huis op, stofzuig een keertje. Of maak een lekkere maaltijd klaar voor de ander. Dit kun je ook in je eigen keuken doen, waarna je het eten even langsbrengt. Houd het natuurlijk wel praktisch en haalbaar voor jezelf, je hebt immers ook zelf een druk leven. Het is mooi om een ander te helpen in een moeilijke tijd. Probeer te helpen waar je kunt, op welke manier dan ook. We hopen dat deze tips je inspireren.

Back to top button