Gadgets

Hoe je geweldige foto’s thuis kunt afdrukken


Wil je graag je favoriete foto’s van je kinderen aan de muur hangen of klaarmaken voor de vakantiekaart? Het is handig om je foto’s vanuit huis af te drukken. In dit artikel geven we je handige tips om prachtige foto’s te printen die er goed uitzien en heel lang mooi blijven, en dat zonder veel tijd te besteden!

Welke is beter? Inkjet of laser?

Als je moet kiezen tussen een inkjet- of laserprinter… ga dan voor een inkjetprinter, zoals de Epson printer. Inkjetprinters zijn gemaakt voor fotoprints en bieden veel betere kleurnauwkeurigheid en scherpte in vergelijking met laserprinters. Ja, het is nog steeds mogelijk om foto’s af te drukken met een laserprinter, maar de kleuren zullen doffer lijken en sommige fijnere details kunnen verloren gaan.

Ken je printerinstellingen

Elke printer heeft speciale instellingen die je kunt aanpassen om de perfecte afdruk te maken. Hoewel de menu’s en opties een beetje kunnen verschillen tussen verschillende printermerken, hebben alle inkjetprinters een instelling die speciaal bedoeld is voor het afdrukken van foto’s. Deze instelling kun je vinden in het menu voor printerinstellingen. Als je deze instellingen wilt aanpassen op je laptop, hoef je alleen maar te klikken op “Bestand” en dan “Afdrukken”. Je kunt ook op je toetsenbord “CTRL + P” indrukken. Dan kun je “Printer-eigenschappen” selecteren. Hierin kun je de “Fotoprint” optie vinden, en er zijn ook andere aanpassingen mogelijk, zoals afdrukken zonder randen, het soort papier dat je gebruikt en het formaat van het papier.

Ken je papiertype

In het menu waar je de instellingen van de printer kunt aanpassen, is er een lijst waar je het soort papier kunt kiezen. Dit noemen we het “Papiertype” dropdown-menu. Daar kun je kiezen welk type papier je wilt gebruiken voor het afdrukken van je foto’s. Er zijn allerlei verschillende soorten beschikbaar, zoals fijn papier en karton. Elk type papier geeft een ander effect aan je foto’s. De meeste merken die printers maken, hebben ook hun eigen speciale papier dat goed werkt met hun printers. Maar je hoeft niet per se dat merk papier te gebruiken. Er zijn veel andere opties die net zo goed werken.. Dus je hebt genoeg keuze om het beste papier te kiezen voor jouw foto’s, zelfs als het niet van hetzelfde merk is als je printer. Enkele van de meest voorkomende papiersoorten zijn glanzend papier, halfglanzend papier en mat papier.

Optimaliseer voor papierformaat

Foto’s komen in allerlei maten, zoals 4 x 6, 5 x 7 en 8 x 10 inch. Deze afmetingen zijn best vaak! De meeste inkjetprinters hebben een speciaal plekje waar je kleinere foto’s, zoals 4 x 6 inch, kunt afdrukken. Sommige printers hebben zelfs een extra vakje aan de achterkant voor speciaal papier, zoals karton. Als je wilt weten waar je deze opties kunt vinden, kun je op je laptop naar het printer-menu kijken. Daar kun je kiezen waar je het papier wilt plaatsen. Als je wat meer hulp nodig hebt, kun je altijd in de gebruikershandleiding van je printer kijken. Daar staat vast en zeker informatie over welke opties er zijn voor jouw type printer.

Back to top button