Kinderen

Hoe werkt dat nou? Een boek vol uitleg

hoe werkt dat nou?

Hoe werkt dat nou? Al jarenlang een bestseller

Wereldwijd al jarenlang een bestseller en vanaf begin jaren ’90 al op de markt; dit boek waarin de werking van allerlei producten en machines wordt uitgelegd, van föhn tot broodrooster en van tuinsproeier tot afstandsbediening. Auteur en illustrator David Macaulay ontving de Zilveren Griffel en een Zilveren Penseel voor zijn illustraties in dit boek en dus zijn wij nieuwsgierig! Marianne pluist samen met haar onderzoekende zoon Siebe dit boek met geestige illustraties uit.

Vragen in ieder huishouden. Hoe werkt dat nou eigenlijk?

Hoe gaat dat eigenlijk? Of: Waarom lukt het zo dan wel? Vragen die in ieder huishouden met nieuwsgierige kinderen (én volwassenen) klinken. Tja, zie alles maar eens helder aan je kroost uit te leggen als ouder. Veel kun je tegenwoordig op internet vinden, maar je moet als volwassene dan wel weten op welke term je moet zoeken.

Lees ook: Raar maar waar. Bijzonder, bizar en toch bestaat het!

Gelukkig blijken er ook boeken te zijn die je even uit de kast kunt halen om het op te zoeken. Dit is er één die handig lijkt om in huis te hebben: “Hoe werkt dat nou? Over de werking van kurkentrekker en andere machines” van David Macaulay. Siebe van bijna negen jaar hebben we al heel wat voorgelezen, zoals de kinderatlas, verschillende kinderencyclopedieën, boeken over het menselijk lichaam, het heelal, de natuur en het weer. Hij is zo’n kind dat vooral alles wil weten. Dit lijkt me een leuke aanvulling.

hoe werkt dat nou?

Dit boek is te koop voor € 25,00 | Bestellen >

Is dit wel de belevingswereld van een bijna 9-jarige?

Maar in de praktijk valt het boek ons toch een beetje tegen. Het ziet er uitnodigend uit, met een mammoet die met allerlei grappige dingen door het heel boek terugkomt en tekeningen die alles uit de tekst zoveel mogelijk illustreren. Wat is dan het punt, vraag je je af? De onderwerpen, die zijn toch wat minder uit de belevingswereld van een bijna 9-jarige. In deel 1 gaat het over eenvoudige apparaten: sloten, de blikopener, de rits, de fietsrem, de kurkentrekker, tuinsproeier, etc. Die kent hij wel en komt hij af en toe ook tegen. Maar het principe van het schuine vlak, hefbomen (primair, secundair, tertiair en meervoudig wel te verstaan), hydro-elektrische turbines en dergelijke zijn voor hem totaal niet interessant. Hij weet niet wat het is en het lijkt te ver van zijn bed om zich erin te verdiepen. Tijdens het bekijken van het boek, begint hij ineens over iets totaal anders (waar hij kennelijk al even over aan het denken was).

hoe werkt dat nou?

Ook voor volwassenen op veel punten best hoog gegrepen

Ik moet zeggen dat er voor mij ook veel in staat waar ik het bestaan niet van kende: zoals gyroscopen, gyrokompassen, tandbeugelconstructies, synchromesh, verdringerpompen, staalconvertoren en fusiereactoren zijn in mijn wereld ook geen dagelijkse kost. Deel 2 gaat over energie en transport en ook hier geldt weer hetzelfde: de broodrooster, föhn, magnetron en spuitbus zijn leuk, maar ook hier weer talloze dingen buiten de belevingswereld van een kind. Deel 3 gaat over werken met golven, deel 4 over elektriciteit en automatisering en ten slotte deel 5 over de digitale wereld.

Er staat veel uitgelegd in dit boek, maar sommige dingen zijn ook voor ouders best nog ingewikkeld. Ik denk dat dit boek in de kast een goede plek krijgt. Als we iets willen weten, pakken we het erbij en zoeken we het even op. Nou ja, ‘even’ is misschien niet het goede woord. Omdat het boek toch behoorlijk wat achtergrondinformatie geeft over techniek, natuurkundige principes en dergelijke is het ingewikkelder dan je denkt. Wellicht dat dit een boek is wat door middelbare schoolkinderen ook nog eens uit de kast gepakt kan worden om het een en ander uit te zoeken want: Hoe werkt dat nou eigenlijk?

*Deze post bevat affiliate links

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button