Financieel

Hoe kies je de juiste hypotheekrente?

Het aanvragen van een hypotheek is onlosmakelijk verbonden met hypotheekrente. Bijvoorbeeld als je een financiering nodig hebt voor de aankoop van een woning. Maar wat houdt hypotheekrente eigenlijk in en kies je voor een variabele of een vaste hypotheekrente? In dit artikel lees je de meest belangrijke informatie over hypotheekrente.

Wat houdt hypotheekrente precies in?

We nemen de aankoop van een woning als voorbeeld. Daarvoor heb je in de meeste gevallen een hypotheek nodig. Dit is een geldbedrag dat je leent van een financierder. Dit wordt ook wel een hypotheekverstrekker genoemd. De hypotheek betaal je terug in maandelijkse termijnen mét rente. Dit noemen we hypotheekrente. Het rentepercentage is per hypotheekvorm verschillend. Dat geldt ook voor de looptijd.

Lees ook: 6 manieren om geld te besparen

Het verschil tussen een vaste of variabele hypotheekrente

Kies je voor een vaste hypotheekrente, dan bepaal je zelf de termijn waarin je een vast percentage rente per maand betaalt. Des te langer de termijn, des te hoger de hypotheekrente. Het voordeel van een vast rentepercentage is dat je precies weet wat je per maand moet betalen.

Maak je de keuze voor een variabel hypotheekrente, dan ben je afhankelijk van variabele tarieven voor wat betreft de rente. Dit bepaald de financier. Het rentepercentage kan dus afwisselend hoger of lager uitvallen. Daarnaast is het zo dat de hoogte van de hypotheekrente ook wordt bepaald door een risicofactor.

Als de hypotheekverstrekker een verhoogd risico loopt op het niet terug ontvangen van het geleende bedrag, stijgt het percentage. Bijvoorbeeld als je meer hypotheek opneemt dan de woning waard is (Loan to Value) of als de aankoop van de woning in zijn geheel gefinancierd moet worden.

Lees ook: Drie tips voor besparen op gezinsuitgaven

Nationale Hypotheek Garantie: laag rentepercentage met minimaal risico

Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een NHG hypotheek. Dit is een garantie die in het leven is geroepen door WEW. De afkorting staat voor Waarborgfonds Eigen Woningen. De financierder heeft hiermee de zekerheid dat het geleende bedrag terug wordt betaald. Door te kiezen voor een NHG (Nationale Hypotheek Garantie), ben je automatisch verzekerd van een lage hypotheekrente. De aangesloten instanties denken tevens met je mee als je door toedoen van arbeidsongeschiktheid of andere ernstige omstandigheden niet meer aan je betalingsplicht kunt voldoen.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button