Wonen

Tips voor het aanschaffen van een nieuwe eettafel

Het kiezen van de juiste vorm en formaat eettafel kan lastig zijn. Niet elke ruimte is hetzelfde natuurlijk. Je wilt niet dat de tafel wegvalt in het interieur, maar te opvallend aanwezig zijn is ook niet de bedoeling. Aan de hand van deze tips kies je eenvoudig de tafel die bij je past.

Het formaat van de eettafel bepalen

De afmetingen van de ruimte waarin jouw eettafel komt te staan bepaalt voor een groot gedeelte hoe groot jouw eettafel moet zijn. Als je de stoel naar achteren schuift, heb je een loopruimte nodig van ongeveer 80 centimeter. Dat is exclusief de ruimte die je nodig hebt om te lopen. Bijvoorbeeld als je de eettafel in de looprichting van de keuken of de kamer plaatst.

Een tafel op maat

Het formaat stem je ook af op de gezinssamenstelling. De eettafel moet uiteraard groter zijn als het gezin uit 4 of 6 personen bestaat. Je hebt ongeveer 75 centimeter ruimte nodig per persoon. Houd daarom ook rekening met de breedte van de eetkamerstoelen die je koopt. Tip! Het is ook mogelijk om een tafel op maat te laten maken. Een maatwerk tafel is een perfecte oplossing als je geen geschikte eettafel kunt vinden voor de ruimte die je beschikbaar hebt.

De vorm van de tafel

De vorm van een eettafel is meestal rond, rechthoekig, vierkant. Een rechthoekige tafel is vooral geschikt voor grote ruimtes. Ze bieden veel zitplaatsen maar nemen ook veel ruimte in beslag. Een vierkante tafel is geschikt voor een kleine woonkeuken of woonkamer. Daarnaast kun je aan elke zijde comfortabel zitten. Elke lengte is even lang. Een ronde tafel brengt sfeer in kleine ruimtes. Je benut de ruimte optimaal omdat je geen hoeken hebt.

Lees ook: Waar let je op bij het kopen van eetkamerstoelen

Onderstel van de eettafel

Een rechthoekige of vierkante eettafel heeft tafelpoten die zich op elke hoek bevinden. Dit is zeker een aanrader als je een tafel wilt die veel beenruimte biedt. Ook de stoelen kun je helemaal onder de tafel schuiven zodat je veel loopruimte overhoudt. Kiezen voor een rechthoekige tafel met één tafelpoot per korte zijde kan ook als je kiest voor een steunbalk.

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button