Wonen

6 ideeën voor een gezellige tuin

De tuin is een mooie plek waar niet iedereen optimaal gebruik van maakt en dat is erg jammer. Je tuin is namelijk een plek die op veel manieren in te richten is. Wil je bijvoorbeeld een tuin met veel planten, of wil je een functionele tuin met een schuur en wat tuinmeubilair? Veel mensen hebben moeite met het inrichten van de tuin, omdat ze niet weten waar ze mee moeten beginnen. In dit artikel vind je dus 5 ideeën om je tuin gezelliger te maken.

Meubels

Tuinmeubilair is erg belangrijk. Het is vaak het eerste waar gasten op letten en mooi tuinmeubilair zorgt ook voor een gezellige uitstraling. Als je op zoek gaat naar de juiste meubels, houd dan rekening met de rest van je tuin. Kijk onder andere naar wat voor planten en tuinvloer je hebt. Als je bijvoorbeeld antraciet tegels in je tuin hebt liggen, vermijd dan meubilair dat makkelijk veel krassen maakt. Als je bijvoorbeeld donker antraciet vlonderplanken als tuinvloer hebt, kies dan voor houten meubels. Het contrast tussen donker antraciet en hout staat er mooi in je tuin. Bij een tuinvloer van steen staan zwarte of donkere ijzeren meubels erg mooi. Als je veel gras, kunstgras of planten in je tuin hebt, staat het erg mooi om lichtere kleuren zoals pasteltinten te verwerken. Dat geeft de tuin een natuurlijke en warme feeling. Denk ook aan tuinmeubilair voor de kinderen, zodat die een eigen plekje hebben in de tuin. Kindermeubilair neemt niet veel ruimte in en staat erg gezellig in de tuin.

6 ideeën voor een gezellige tuin - AllinMam.com
Tuinmeubels, door Sophie McAulay | Shutterstock

Een likje verf

Om je tuin er gezellig uit te laten zien is een nieuwe verflaag een goede optie. Schakel bijvoorbeeld een buitenschilder in om je tuinhekken in een opvallende kleur te verven of geef je tuindeur een nieuwe verflaag. Simpele neutrale kleuren zijn het meest geschikt voor de tuin. Dat maakt het ook makkelijker om meubilair uit te zoeken, omdat je dan geen last hebt van té veel verschillende kleuren in de tuin. Een neutrale kleur zoals wit staat mooi in zowel de zon als in de schaduw, een goede keuze dus voor in de tuin. Door je tuin goed te verzorgen ziet het er al een stuk gezelliger uit. Oude meubels gaan ook een stuk vooruit door een nieuwe verflaag. Overweeg voordat je oude meubels weg doet dus altijd eerst of ze er door een nieuwe verflaag beter uit zien.

Lees ook: Blijf lekker buiten zitten in de herfst

6 ideeën voor een gezellige tuin - AllinMam.com
Tuinhek verven, door Suti Stock Photo| Shutterstock

Grote ramen of een schuifpui

Het is erg leuk als het lijkt alsof je tuin aansluit op je woonkamer. Dit doe je bijvoorbeeld door de vloer van binnen en buiten in elkaar over te laten lopen. Een andere optie zijn het plaatsen van grote ramen, dan zie je van binnen een groot gedeelte van de tuin. Een andere mogelijkheid die iets duurder is dan de kosten van een raam vervangen, is het plaatsen van een schuifpui. Een schuifpui is een erg leuke toevoeging voor zowel je woonkamer als je tuin. Door de schuifpui kan er makkelijk heen en weer gelopen worden en het ziet er ook erg mooi uit.

Een vuurschaal of vuurkorf

Vuurschalen en vuurkorven zijn echte sfeermakers, vooral tijdens de koude dagen in de herfst. Een vuurschaal is erg leuk om naar te kijken én het houdt iedereen warm. Voor een gezellige ervaring nodig je je vrienden uit om lekker in de tuin te zitten voor de vuurschaal en marshmallows boven het vuur te houden. Zowel kinderen als volwassenen vinden een vuurschaal in de tuin gezellig.

6 ideeën voor een gezellige tuin - AllinMam.com
Vuurschaal, door Zealous Film Co | Shutterstock

Bijzondere bomen

Een groene tuin is een gezellige tuin. Ga daarom op zoek naar planten, bloemen en bomen die jij erg mooi vindt en kijk of ze in de tuin passen. Een grote, opvallende plant of boom in de tuin is ook erg mooi. Een grote bonsai boom of kersenbloemen zijn erg opvallend en geven je tuin een gezellige en mooie uitstraling. Bijzondere bomen zijn ook een mooie toevoeging in de tuin. Ze hoeven niet groot te zijn, het gaat erom dat ze erg opvallend en mooi zijn. Denk bijvoorbeeld een bomen met gele takken of een witte stam. Leuke opties zijn een opvallend rode acer palmatum, een cercis canadensis of een opvallende trompetboom. Bomen zijn ook fijn als je niet teveel tijd kwijt wilt zijn aan tuinonderhoud; de meeste bomen zullen 1x per jaar gesnoeid moeten worden.

Gezellige verlichting

Voor een gezellig gevoel in de tuin is het belangrijk om goed na te denken wat voor verlichting in de tuin past. Een felle witte lamp neemt af van de sfeer en te weinig licht is ook niet ideaal. Voor een gezellige sfeer is warm licht een goede keuze. Tuinpalen zijn ook een sfeervolle manier om de tuin te verlichten en zien er erg mooi uit. Er zijn ook andere verlichting tips om in de tuin toe te passen. Bijvoorbeeld het plaatsen van verlichting op verschillende hoogtes. Zo geef je je tuin meer diepte en creëer je een speelse sfeer. Het is ook leuk om met verlichting bepaalde gedeelten van de tuin naar voren te brengen, door bijvoorbeeld een spotlight op een opvallende plant te plaatsen. Als je kleine muurtjes in je tuin hebt, is het een leuk idee om lichtstrips onder de randen van de muur te plaatsen. Dit zorgt voor meer licht verspreid over je tuin en geeft het een luxe uitstraling. Lichtstrips zijn ook heel handig wanneer je een tuinfeest geeft, je kunt ze namelijk overal langs laten lopen. Denk aan de rand van een partytent, achter een laag muurtje, langs dakgoten of langs de regenpijp. Ontzettend veel manieren dus om in jouw tuin een gezellige sfeer te creëren!

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button