Europa

Kayaking in La Baells Reservoir, Berga, Catalaanse Pyreneeën

De Spaanse Pyreneeën lenen zich ontzettend goed voor wateractiviteiten door de vele meren die er in deze bergen verscholen liggen. Waterskiën, zwemmen, kanoën, raften, varen met een motorboot of rond robberen in een roeibootje… het kan!

Eén van die leuke wateractiviteiten is erop uit trekken met een kayak. Ik vind het altijd wat lastig om in onze taal over kayaking te schrijven, want wat is het Nederlandse woord ervoor? Kanoën is echt wel anders dan varen in een kayak. Dus we houden het voor het gemak op kayaking :-)

Kayaking in de Catalaanse Pyreneeën

De meren in de Spaanse Pyreneeën zijn prachtig. Velen zijn groot en je kunt jezelf er gemakkelijk een dag vermaken. Soms zelfs langer, zoals in het La Baells Reservoir in het Catalaanse gedeelte van de Pyreneeën. Een groot stuwmeer met een lengte van maar liefst 11 km en een gemiddelde diepte van 35 meter. Hier kun je een kayak huren en worden dagtochten georganiseerd. Zelfs meerdaagse tochten waarbij je van punt naar punt vaart en onderweg overnacht. Maar ook voor een dagje of een paar uurtjes plezier ben je bij dit stuwmeer aan het goede adres.

Lees ook: 10 redenen om met kids de Catalaanse Pyreneeën te bezoeken

Een middagje kayakken in La Baells Reservoir

Het Pantà de la Baells reservoir, zoals het ook genoemd wordt, ligt tussen een aantal bergen in “geklemd” ten noordoosten van Berga en is op Google Maps al snel te vinden door haar specifieke L-vorm. Water uit de Llobregat rivier vanuit het noorden en de Mergançol rivier vanuit het oosten wordt hier opgevangen en wordt onder meer gebruikt als drinkwater.

Kayak huren

Het midden van het meer, net boven de bocht, is een perfect startpunt voor een middagje kayaking. Bij Berguedà Nàutic kun je voor een uur (of meerdere) een kayak huren en kunnen ze op maat een dagtocht of een meerdaagse tocht voor je in elkaar zetten. De prijzen voor het huren van een kayak zijn op het moment van schrijven als volgt:

1 pers. kayak
2 pers. kayak
3 pers. kayak
4 pers. kayak
1 uur = € 11,00
1 uur = € 17,00
1 uur = € 19,00
1 uur = € 22,00
2 uur = € 16,00
2 uur = € 25,00
2 uur = € 28,00
2 uur = € 30,00
3 uur = € 20,00
3 uur = € 33,00
3 uur = € 36,00
3 uur = € 38,00

Een aantal tips een kayaktocht op het meer

Het is verstandig om verschillende laagjes kleding aan te trekken in de kayak, op het water kan het namelijk snel veranderen. En dan bedoel ik niet zo zeer dat het weer ineens omslaat maar soms begeef je je op een plek waar je compleet uit de wind vaart en een paar honderd meter verder kan weer een windje opsteken. Er zijn waterdichte tonnen te huur die mee kunnen in de boot waar je bijvoorbeeld camera’s en andere waardevolle spullen in kunt bewaren. Hou er rekening mee dat je kleding best nat kan worden van het water wat steeds van je peddel afdruppelt; handig dus wanneer je niet met je goede schoenen aan in de kayak stapt maar met bijvoorbeeld waterschoenen.

Denk je nou “dat is allemaal leuk maar wij zitten aan de Spaanse costa’s dus helemaal niet in de buurt”; het Pantà de la Baells reservoir ligt op anderhalf uur rijden van Barcelona, Lloret de Mar of een van de badplaatsen hier in de buurt. Hartstikke leuk dus om een dagje (of 2 :-) de bergen in te gaan tijdens je strandvakantie of bijvoorbeeld wanneer je met kinderen in Barcelona bent.

Andere activiteiten in en om het meer

Naast kayaks zijn er ook motorboten en waterfietsen (met glijbaantje!) te huur en kun je waterskiën of wakeboarden. Doordat er vanuit 2 hoeken vers water het meer instroomt en het door natuurlijke hellingen wordt omringd is het water van heel goede kwaliteit waardoor het meer zich ook nog eens heel goed leent voor een frisse duik.

Naast wateractiviteiten op het water vind je rondom het meer ook prachtige wandelroutes en kun je de enorme stuwdam bezoeken. Meer informatie over wat er allemaal te doen is in de buurt vind je op de website van het toeristenbureau van Berga.

Festival d’estiu a la Baells

Elk jaar worden er de hele zomer door allerlei activiteiten georganiseerd rondom en in het La Baells Reservoir waarbij vooral veel te doen is voor kinderen. Denk aan o.a. waterpolo toernooien, kinder triathlon en vissen maar ook worden er avonden georganiseerd met muziek en lekker eten. Dit jaar was de officiële start van het festival 15 mei en eindigt het op 18 september. Meer informatie over dit festival vind je hier: programma van Festival d’estiu a la Baells.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button