Wonen

Kunstgras kopen: waar moet je op letten?

Kunstgras is populair en wint zowel letterlijk als figuurlijk terrein. Dat heeft een reden. Kunstgras voorziet je namelijk van een aantal voordelen. Je profiteert in de zomer én winter van een groene grasmat. Grasmaaien of veel onderhoud is niet meer nodig. Daarnaast is kunstgras van hoge kwaliteit niet of nauwelijks te onderscheiden van echt gras. In dit artikel lees je alles over de voordelen van een kunstgrasgazon en hoe je deze moet onderhouden. We voorzien je ook van tips waarmee je eenvoudig het juiste kunstgras koopt.

De voordelen van kunstgras in de tuin

Kunstgras kan op verschillende manieren worden toegepast in de tuin. Als groenstroken langs een vijverpartij, maar natuurlijk ook als een groen en aangenaam zacht gazon. Denk je na over het aanleggen van een kunstgrasgazon? Laat je dan overtuigen door de voordelen:

Diverse kunstgrassoorten

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten kunstgras. Je kiest dus altijd het gras dat voldoet aan jouw wensen én die van jouw tuin. Maak bijvoorbeeld een keuze uit de verschillende soorten groentinten, de dichtheid en lengte van het gras of met toevoeging van mosdraden voor een natuurlijke look. Eventueel kun je ook kiezen voor kunstgras leggen met valdemping. Een uitstekende ondergrond voor eventuele speeltoestellen in jouw tuin.

Kunstgras kopen: waar moet je op letten? - AllinMam.com

Onderhoudsvrij gazon

Een gazon van kunstgras is bovenal ook zo goed als onderhoudsvrij. Het gras hoeft niet gemaaid te worden. Ook kanten knippen is natuurlijk overbodig. Daarnaast heb je geen last van mosgroei en is het gazon na regen vrij snel weer droog. Een kunstgrasgazon is tevens makkelijk te reinigen. Na verloop van tijd is het opborstelen van de grasvezels een optie, zo blijft jouw gazon als nieuw.

Kunstgras is 100% veilig

Kunstgras wordt vervaardigd uit lood- en cadmiumvrij materiaal. Het is dus veilig voor mens, dier én milieu. Daarnaast is een gazon van kunstgras brandvertragend, slijtvast en behoudt het altijd zijn prachtige diepgroene kleur.

Lees ook: 4 tips op je tuin te pimpen

Hoe moet je een gazon van kunstgras onderhouden?

Het onderhouden van kunstgras is niet moeilijk en neemt weinig tijd in beslag. Besproeien bij warm weer of grasmaaien is dan ook niet nodig. Een kunstgrasgazon reinigen doe je eenvoudig met water. Bijvoorbeeld met de tuinslang. Jouw gazon ziet er direct weer fris uit! In de herfst verwijder je afgevallen blad eenvoudig met de bladblazer of een rubberen bezem. Kleine plukjes onkruid langs de rand haal je makkelijk weg met de hand. Kunstgras is dus behoorlijk onderhoudsarm en zorgt zowel in de zomer als in de winter voor een groene tuin.

Kunstgras kopen, 3 tips

Wil je kunstgras kopen? Dan wil je natuurlijk wel kiezen voor het juiste gras. Aangezien kunstgras in vele soorten verkrijgbaar is hebben we hieronder een aantal tips voor het uitzoeken en kopen van kunstgras. Aan de hand van jouw voorkeuren kun je eigenlijk niet bij het verkeerde kunstgras uitkomen.

Kunstgras kopen: waar moet je op letten? - AllinMam.com

Doel en gebruik van kunstgras

Kunstgras kiezen doe je door eerst het doel te bepalen. Wil je een imitatie grasmat voor een sportveldje? Kunstgras voor op het balkon of een groen kunstgazon? Dat verschilt natuurlijk nogal. Ook de intensiteit van het gebruik is iets om rekening mee te houden. Kunstgras dat regelmatig wordt belopen vergt een hogere kwaliteit. Daarmee voorkom je vroegtijdige slijtage of vezels die sneller plat gaan liggen.

Dichtheid en hoogte van de vezels

De dichtheid van de kunstgrasvezels vertellen wat over de look van de grasmat. Een gazon van kunstgras heeft vaak een grotere dichtheid dan gras voor sportvelden of hockeyvelden. Natuurlijk kun je jouw keuze ook laten afhangen van de hoogte van de grassprieten. Deze kan variëren van 0.5 tot en met 4 centimeter. Wil je een grasmat met een natuurlijke look? Dan kun je ook variëren met kunstgras in verschillende hoogtes.

Keuze voor de kleur van kunstgras

De kleur van het kunstgras is vooral een persoonlijke keuze. Tinten kunnen variëren van diep groen tot aan fris groen. Op deze manier krijgt het gazon of de grasmat een natuurlijke uitstraling. Echt gras heeft immers ook verschillende kleuren; afhankelijk van de bodem, de intensiteit van de zon, het bewateren en bemesten.

Als je kunstgras wilt kopen, laten leggen of zelf leggen dan wil je natuurlijk wel een goede keuze maken. Door jezelf de bovenstaande vragen te stellen, doe je altijd een goede aankoop. Zo weet je zeker dat je de kunstgras soort kiest die past bij de manier waarop jij het wilt gebruiken!

*Foto’s via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button