Wonen

De verschillende toepassingen van het rolgordijn

De verschillende toepassingen van het rolgordijn - AllinMam.com

Raamdecoratie is behoorlijk onderhevig aan trends. Zo is er een tijd geweest dat vitrage helemaal hip was. Daarna kwamen er een aantal jaren dat je veel paneelgordijnen zag; ideaal bij mensen met een schuifpui. De plissé gordijnen houden het al een aardig tijdje uit, dit soort gordijn blijkt een blijvertje. Super handig natuurlijk! Ook omdat je op verschillende manieren kunt verduisteren en licht door je ramen kunt binnen laten. Ook shutters zien we al een aantal jaren als raamdecoratie. Prachtig in een stijlvol interieur.

De verschillende toepassingen van het rolgordijn

We vergeten in bovenstaande opsomming het rolgordijn, een product wat in veel situaties uitkomst biedt. Vroeger kon je een rolgordijn eigenlijk alleen goed gebruiken bij een dicht raam, omdat anders altijd het beslag in de weg zat bij het laten zakken van een rolgordijn. Tegenwoordig zijn rolgordijnen in veel verschillende vormen leverbaar, zo is er voor ieder soort raam wel een optie. Zo zijn de rolgordijnen van DoehetBudget er in de volgende soorten.

Rolgordijn voor draai-/kiepraam met klemmen

Het standaard rolgordijn bevestig je met schroeven op het kozijn, maar dit is lastig wanneer je een draai-/kiepraam hebt. Wanneer je het raam open kiept kan het rolgordijn niet meer naar beneden. En als je het rolgordijn op het hout bevestigt valt het rolgordijn naar beneden wanneer je het raam op kiepstand zet. Een handige uitvinding hiervoor zijn speciale klemmen die je aan de bovenzijde van het raam bevestigt. Hierdoor zit het rolgordijn op het raam zelf.

Lees ook: Hoe breng je meer sfeer in huis?

Rolgordijn met zijgeleiding

Zijgeleiding biedt uitkomst voor bovengenoemde rolgordijnen die bevestigd zijn op een kiepend raam. Zijgeleiding bestaat uit 2 strakke draden aan de zijkant van het rolgordijn. Een oogje wat vast zit aan de onderkant van het rolgordijn glijdt over deze draden naar beden, waardoor het niet los komt van het raam wanneer het raam op kiepstand staat. Uiteraard kan deze versie ook gebruikt worden om klapperen van een rolgordijn tegen te gaan, bijvoorbeeld wanneer het naast een raam hangt wat vaak open staat.

Rolgordijn in cassette

Een andere optie is een rolgordijn in een cassette. Dit kennen we van de Velux dakramen, maar het wordt tegenwoordig ook steeds vaker toegepast bij “normale” ramen. Een cassette voorkomt dat een rolgordijn gaat klapperen door de wind. Een bijkomend voordeel van een rolgordijn in een cassette is dat het goed verduisterend werkt (indien gekozen wordt voor verduisterende stof). Je hebt geen open randen aan de zijkant waar licht doorheen valt.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button