Wonen

5 tips voor het aanleggen van een tuin

Bij het aanleggen van je tuin zijn praktische tips altijd welkom. Het maken van de juiste keuze voor tuinaanleg is namelijk niet altijd eenvoudig. Dat terwijl goede keuzes maken belangrijk is bij het aanleggen van een terras of een tuin. Zo kun je namelijk jarenlang genieten van een mooi aangelegde tuin die sfeervol is tijdens elk seizoen. Het aanleggen van je tuin vergt enige voorbereiding. Zo moet je bijvoorbeeld nadenken over de plaats van het terras, de bestrating die je wilt en met welke planten je jouw borders wilt gaan vullen. Tuinaanleg is belangrijk voor nu, maar zeker ook voor de toekomst. Wij voorzien je alvast van 5 handige tips die het aanleggen van je tuin makkelijker maken.

Positie van het terras en de bestrating bepalen

Het aanleggen van een tuin is onlosmakelijk verbonden met bestrating. Denk maar eens aan het terras dat je wilt creëren of het aanleggen van de looppaden door de tuin. Tegenwoordig is er veel keuze in tuin- en terrasbestrating. Zoals klinkers, waaltjes of natuursteen. Naast het soort bestrating is het ook belangrijk om na te denken over de afwatering. Zo voorkom je dat er plassen blijven staan op het terras of de paden. Laat je dit liever over aan een professional? Dan kun je ook een stratenmaker inhuren. Goed gelegde bestrating vormt namelijk de basis voor de aanleg van jouw tuin.

Tuinafscheiding kiezen

Bij het aanleggen van een tuin wil je ook nadenken over de privacy. Dit creëer je door te kiezen voor een tuinafscheiding of een schutting. Bijvoorbeeld van hout of kunststof. Wist je dat een groene afscheiding ook veel voordelen biedt? Groene hagen vormen een eenheid met de borders in jouw tuin. De tuin komt daardoor meer in harmonie. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een schutting van hard materiaal. Zoals houten planken of kunststof. Een afwisseling van groen en hout kan natuurlijk ook als je jouw tuin speels wilt aanleggen.

Lees ook: Meer privacy in je tuin creëren

Ruimte voor het gazon

Als je een grote tuin wilt aanleggen denk je misschien ook na over een gazon. Dat is zeker een overweging wanneer je kinderen hebt. Een gazon aanleggen in je tuin doe je ook om een ruimtelijk effect te creëren. Je kunt het gazon inzaaien, maar kiezen voor graszoden kan ook. Zo hoef je niet te wachten en kun je direct genieten van een mooie groene grasmat. Wil je graag een onderhoudsvrije tuin aanleggen? Dan kun je zelfs kunstgras overwegen.

Kiezen voor de juiste beplanting in de tuin

De soort beplanting én de juiste locatie bepalen is heel belangrijk bij het aanleggen van je tuin. Daarbij moet je nadenken over het bloeischema van de beplanting én de juiste standplaats. Niet alle beplanting is geschikt voor een plaats in de zon of de schaduw. Natuurlijk wil je ook diepte creëren. Dat kan door te werken met borders en beplanting in verschillende hoogtes. Natuurlijk kun je ook de hulp van een hovenier inschakelen als je het tuinontwerp en de aanleg van de beplanting liever aan een vakman overlaat.

Drainage en afwatering

De afwatering en de drainage is heel belangrijk bij het aanleggen van een tuin. Met een goede drainage voorkom je verzakkingen en bevorder je de groei van de beplanting. Afwatering en drainering is dus belangrijk in de tuin, maar zeker ook op het terras. Een stratenmaker en een hovenier kunnen je hierin adviseren. Zij houden rekening met de drainage tijdens het bestraten van het terras en de looppaden, maar ook tijdens het aanleggen van de tuin en de borders. Afwateren betekent ook het opvangen van regenwater op een praktische manier. Daarmee kun je de planten in jouw tuin dus direct bewateren.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button