Wonen

Zo voorkom je thuis lekkage

Waarschijnlijk hebben de meeste mensen het ooit wel eens meegemaakt: lekkage. Je ziet een natte plek op de muur en niet veel later loopt het water van buiten naar binnen. Lekkage is erg vervelend en als je ermee te maken hebt wil je het het liefst zo snel mogelijk verhelpen. Maar nog beter is natuurlijk lekkage voorkomen. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kan houden om de kans op lekkage zoveel mogelijk te verkleinen. Benieuwd naar de tips voor het voorkomen van lekkage? Lees dan vooral verder!

Oorzaken lekkage

Lekkage en wateroverlast in huis kunnen meerdere oorzaken hebben. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van deze oorzaken, zodat je lekkage gemakkelijker kunt opsporen. De meeste lekkage is afkomstig van het dak. Denk bijvoorbeeld aan kapotte dakpannen, volle dakgoten of gesprongen waterleidingen. Verder kan lekkage ook ontstaan door de wasmachine, vaatwasser en overige apparaten die veel water gebruiken.

Zo voorkom je thuis lekkage - AllinMam.com

Dakinspectie door een dakdekker

Om schade aan het dak op te sporten, en dus de oorzaak te vinden van de lekkage, is het verstandig om een dakinspectie uit te laten voeren. Online zoek je gemakkelijk naar een dakdekker bij jou in de buurt. Gebruik als zoekwoorden bijvoorbeeld dakdekker Den Haag en je hebt al snel iemand op de stoep staan. Dakdekkers weten precies waar ze op moeten letten en sporen snel het probleem op als het gaat om lekkage. Aangezien lekkage grote gevolgen kan hebben, kan een dakinspectie lekkage voorkomen of kunnen de dakdekkers eventuele schade aan je dak gelijk verhelpen.

Dakgoten inspecteren

Hiernaast raden we je aan om eens in de zoveel tijd je dakgoten te inspecteren. Kijk over een geen verstoppingen zijn door bijvoorbeeld blaadjes en takjes. Zo zie je ook veel dat vogels een nestje proberen te maken in de dakgoot, waardoor het water dus niet meer kan doorstromen en je lekkage kunt krijgen. Maak daarom de dakgoten regelmatig schoon en controleer goed op scheurtjes en beschadigingen.

Zo voorkom je thuis lekkage - AllinMam.com

Watermeterstand opnemen

Mocht je toch lekkage ontdekken in huis is het slim om de watermeterstand op te nemen. Noteer dit in de avond voor het slapen gaan en noteer de meterstand vervolgens weer in de ochtend. Als de watermeterstand gelijk is, betekent dit dat er geen waterleiding kapot is, dat de lekkage ergens anders vandaan moet komen. Is er wel een verschil in de meterstand? Dan kan er sprake zijn van een lek in een waterleiding. Vervolgens kun je een loodgieter inschakelen die voor je kan kijken waar het lek precies zit.

*Foto’s via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button