Wonen

Maak één geheel van woning en tuin met een veranda of tuinkamer

Wil je de groene omgeving van jouw tuin meer bij jouw woning betrekken? Dan is het laten plaatsen van een tuinkamer of veranda een mooie optie. Deze terrasoverkappingen bieden veel mogelijkheden. Ze kunnen op verschillende manieren worden geplaatst; bijvoorbeeld vrijstaand of tegen een bestaande muur. Naast praktisch en functioneel, zijn veranda’s en tuinkamers ook nog eens heel gezellig. Ze zijn een perfecte manier om de tuin én woning meer in elkaar over te laten lopen. Maar eerst:

Het verschil tussen een serre, veranda en tuinkamer

Er is een wezenlijk verschil tussen een serre, een veranda en een tuinkamer. Toch worden deze drie verschillende ruimtes vaak in één adem genoemd. Hieronder zetten we op een rijtje waar de verschillen precies in zitten.

Serre

Een serre is een verlenging van de woonkamer. De ruimte is volledig geïsoleerd. Een raam of deur tussen de woonkamer en serre is dan ook niet persé noodzakelijk. Serres worden geplaatst om het woonoppervlak, met name die van de woonkamer, te kunnen vergroten.

Veranda

Een veranda is een aanbouw die zich buiten bevindt. Bijvoorbeeld vrijstaand of tegen de bestaande muur van het huis. Een veranda heeft geen dichte wanden en is niet voorzien van isolatie. Voor een beetje extra beschutting kunnen screens geplaatst worden. Handig om directe warmte van de zon tegen te houden maar ook fijn bijvoorbeeld om minder last te hebben van wind en/of regen.

Tuinkamer

We spreken van een tuinkamer als zowel de voor- en zijkanten van een veranda worden afgesloten. Bijvoorbeeld met glazen schuifwanden of een dichte wand van aluminium. Een tuinkamer kan ook een schuifdeur of draaideur hebben, evenals een zijwand met een draai en kiep kozijn.

Maak één geheel van woning en tuin met een veranda of tuinkamer - AllinMam.com

Tips! Tuin en woning in elkaar over laten vloeien met een tuinkamer of veranda

Natuurlijk wil je ook in de winter kunnen genieten van jouw mooie tuin. Dat doe je het liefst vanuit een aangename plaats. Bijvoorbeeld door het laten plaatsen van een terras- of tuinoverkapping. Met de onderstaande 5 tips laat je jouw tuin en woning in ieder geval perfect in elkaar overlopen.

Led verlichting aanbrengen

De donkere winterperiode vraagt om gezelligheid. Door de veranda of tuinkamer te voorzien van led-spots, creëer je in een handomdraai een warme ambiance. Kies voor led-verlichting in warme kleuren en gebruik een dimmer. Doordat je de verlichting vanuit de woonkamer kunt zien, worden tuin en woning nog meer één geheel.

Tuintafel met mooie accessoires

Als je een tuinkamer of veranda hebt, kleed de tuintafel in de winter dan extra mooi aan. Gebruik sfeervolle accessoires zoals windlichten met kaarsen. Het kaarslicht zorgt voor een mooie gloed die je ook vanuit jouw woning kunt zien. Natuurlijk kun je de tafel ook versieren met mooie kransen en borden. Al dan niet met lekkere versnaperingen voor de vogeltjes.

Aangename warmtebronnen

Een veranda is niet geïsoleerd. Zonder extra warmtebron kan het in de winter dus best fris zijn. Wil je buiten genieten van binnen? Zorg dan voor een krachtige heater. Deze kun je ophangen, maar er zijn ook staande exemplaren verkrijgbaar. Op deze manier kun je ook in de winter lekker lang buiten blijven zitten.

Veranda uitbreiden met zijwanden

Heb je een overkapping met open zijwanden? Dan kun je deze in de winter ook uitbreiden met zijwanden en een voorwand. Kies voor een schuifdeur met raam of een dichte zijwand van aluminium panelen. Je verandert jouw terrasoverkapping dan eenvoudig in een tuinkamer. Hoewel de ruimte niet 100% geïsoleerd is, heb je door het plaatsen van zijwanden of een voorwand geen last van wind en tocht.

Buitentapijten en dierenhuiden

Als je de tuin en veranda nog meer bij je woning wilt betrekken, dan mag een mooi buitentapijt deze winter niet ontbreken. Ook dierenhuiden geven een extra gezellige vibe. Bijvoorbeeld over de tuinbank of in de houten stoelen. Door jouw tuinkamer of veranda te voorzien van een weerbestendig tapijt, wordt de ruimte nóg huiselijker.

Maak één geheel van woning en tuin met een veranda of tuinkamer - AllinMam.com

Wat past bij jou, een veranda of een tuinkamer?

Zoals je hierboven kunt zien zijn er diverse mogelijkheden om je woning en tuin meer bij elkaar te betrekken, zodat je er ook in de koudere seizoenen van kunt genieten. Kies je voor een veranda achterin de tuin of aan je huis? Laat je hem open en kruip je met dikke, wollen dekens op de bank in de winter? Of voorzie je de veranda van zijwanden en laat je hem veranderen in een tuinkamer? De keuze is aan jou!

*Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Verasol

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button