Wonen

Verschillende alarmsystemen, voordelen en tips

Met een alarmsysteem bescherm je jouw bezittingen en eigendommen tegen inbraak en diefstal. Het aantal woninginbraken loopt namelijk nog steeds op. Een goede beveiliging is dus noodzakelijk. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende alarmsystemen. De prijzen van een alarmsysteem lopen uiteen. Natuurlijk is dit afhankelijk van de functies én het type systeem dat je kiest. Wat zijn de voordelen van een alarmsysteem voor privégebruik en welke verschillende soorten bewakingscamera’s en systemen zijn er eigenlijk?

Waarom een alarmsysteem in huis handig is

Kiezen voor een alarmsysteem in je woning doe je om bepaalde redenen. Bijvoorbeeld om jouw woning en het omliggende terrein te kunnen beveiligen tegen een inbraak of andere ongenode gasten. Dat kan met een alarmsysteem met camera. Je kiest ook voor een alarmsysteem om de woningwaarde te verhogen én jezelf te voorzien van een rustgevend gevoel. Bijvoorbeeld wanneer het percentage aan woninginbraken in jouw wijk of buurt flink oploopt. Wat zijn de voordelen van deze beveiligingssystemen en welke soorten zijn er?

Voordelen van een alarmsysteem

Alarmsystemen hebben veel meer voordelen dan alleen het beschermen van jouw eigendommen. Deze systemen zorgen ook voor inbraakpreventie. Zeker wanneer je kiest voor een alarmsysteem met zichtbare camera’s. Hierdoor worden inbrekers afgeschrikt. Wanneer de inbreker toch binnendringt, zal deze snel worden afgeschrikt door het signaal. Een alarmsysteem kan zelfs in contact staan met een meldkamer. In dat geval worden de hulpinstanties automatisch gealarmeerd. Dat betekent dat je kunt profiteren van een optimale veiligheid, zelfs wanneer je niet thuis bent.

Verschillende soorten alarmsystemen

Er zijn ontzettend veel verschillende systemen waarmee je jouw woning kunt beveiligen. Ze variëren van een systeem met een camera tot aan alles-in-1 systemen met wifi. Naast een standaard of een uitgebreid systeem valt er nog veel meer te kiezen qua functionaliteiten.

Standaard alarmsystemen – Een standaard systeem bevat essentiële functies. Dit alarmsysteem geeft een signaal af wanneer er sprake is van een inbraak. Dat gebeurt wanneer de sensoren op deuren en ramen worden onderbroken. Deze standaard systemen zijn voorzien van een eenvoudig bedieningspaneel.

Uitgebreide alarmsystemen – Een uitgebreid systeem bevat vaak ook een bewegings- en rookmelder. Ze kunnen worden uitgerust met een camera en hebben de mogelijkheid om in contact te worden gebracht met een meldkamer of een andere alarmcentrale.

Kiezen voor een bekabeld, draadloos of een hybride alarmsysteem

Alarmsystemen dragen ook bij aan jouw gemoedsrust. Je kunt namelijk zelf niet continue elke hoek van jouw terrein in de gaten houden. Een systeem kan dit wel. Door te kiezen voor een alarmsysteem profiteer je in sommige gevallen ook van een lage verzekeringspremie. Daarnaast verhoog je de waarde van jouw woning wanneer deze is voorzien van een goed werkend beveiligingssysteem.

Alarmsysteem met een draadloze werking

Deze alarmsystemen werken geheel draadloos. Dit zorgt voor een eenvoudige installatie. Je hoeft geen rekening te houden met aansluitingen en kabels. De signalen worden doorgegeven via radiogolven. Deze alarmsystemen kunnen tevens worden uitgebreid met allerlei praktische hulpmiddelen. Zoals een bewegingsdetector of een beveiligingscamera.

Alarmsysteem met bekabeling

Een alarmsysteem dat je installeert met kabels voorziet je van een stabiele verbinding. Door de vaste aansluiting wordt de verbinding niet onderbroken door een slecht ontvangt. Dit wil nog wel eens voorkomen bij draadloze systemen. Deze beveiligingssystemen zijn hebben een lange levensduur en kunnen als maatwerk oplossing worden geleverd. Het op een later tijdstip aansluiten van andere functies is moeilijker doordat je te maken hebt met bekabeling.

Hybride alarmsystemen

Weet je niet zo goed of je moet kiezen voor een draadloos of een bekabeld alarmsysteem? Dan kun je ook kiezen voor een hybride beveiligingssysteem. Deze systemen sluit je aan met kabels maar hebben een draadloze installatie. Het boren van gaten of het wegwerken van loshangende kabels is dus niet nodig. Ook kun je een hybride alarmsysteem uitbreiden met draadloze opties. Zoals een bewakingscamera, verlichting of een sirene.

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button