Musea

Met kinderen naar het Koninklijk Paleis Amsterdam

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je iets leuks met het gezin wilt gaan doen: met kinderen naar het Koninklijk Paleis Amsterdam. Ik niet in ieder geval. Maar wanneer ik lees dat er voor kinderen een speciale audiotour is en we nog 2 maanden gebruik kunnen maken van onze museumkaart besluiten we gewoon te gaan. We wonen dichtbij Amsterdam dus een uurtje na ons besluit staan we voor het paleis, op de dam. Nadat we gecheckt hebben of het geopend is, want tijdens koninklijke bezoeken en tentoonstellingen is het paleis gesloten.

Met kinderen naar het Koninklijk Paleis Amsterdam

Het is druk op de dam, er wordt gedemonstreerd. Voor het paleis staan een aantal politiepaarden opgesteld, wat meteen de interesse wekt van de kinderen. We gaan meteen naar binnen want het is freezing buiten, zó koud! Binnen kunnen we met de museumkaart meteen doorlopen. We hangen onze jas op in de garderobe en sluiten aan in de rij voor de audiotour. Lang duurt het niet, voor we het weten hebben we de apparaatjes (guide id’s) in handen waarmee we worden rondgeleid. De kinderen krijgen uitleg hoe zij rondgeleid kunnen worden door prins Louis, de zoon van Koning Lodewijk Napoleon die hier ooit in het paleis woonde. Nu neemt hij de kinderen via de guide id mee op pad en vertelt ze alles over het Koninklijk Paleis.

Audiotour voor kinderen in het Paleis op de Dam

Wat gaaf dat ze hier een audiotour speciaal voor kinderen hebben. De kinderen zijn bij de eerste woorden van prins Louis meteen geboeid. Op verschillende punten in het paleis staan borden met symbolen, waar je de guide id’s op kunt richten. Hierna volgt er informatie over de ruimte waar je in staat. Wij volwassenen richten bovenop het bord, de kinderen richten op een symbool onder op het bord. Prins Louis stelt tijdens de rondleiding zo nu en dan ook een vraag. Wanneer kinderen goed naar zijn verhaal hebben geluisterd weten ze het antwoord en kunnen ze een sticker plakken op de medaille die ze hebben gekregen bij binnenkomst.

De geschiedenis van het Paleis op de Dam

Het Paleis op de Dam werd tussen 1648 en 1665 gebouwd als stadhuis. In 1808 werd het gebouw aan koning Lodewijk Napeleon en zijn gezin aangeboden als paleis. Het bouwwerk geldt vandaag de dag als een van Nederlands belangrijkste monumenten uit de Gouden Eeuw. Lees hier meer over de geschiedenis van het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Lees ook: Amsterdam met kinderen

Verschillende vertrekken Koninklijk Paleis Amsterdam

De rondleiding start in de Burgerzaal, die centraal in het paleis ligt. We kijken meteen onze ogen uit, wauw! Het beeldhouwwerk is prachtig, enorm gedetailleerd. De Griekse figuur Atlas springt meteen in het oog, met het hemelgewelf op zijn schouders. Op de vloer zie je drie cirkels ingelegd in marmer: kaarten van het westelijk halfrond, het oostelijk halfrond en de noordelijke sterrenhemel.

Van daaruit worden we heel het paleis doorgeleid, in een ronde om de Burgerzaal heen. Alleen de galerijen zijn al ontzettend mooi om doorheen te lopen. De hoogte, de beelden, de kroonluchters, het invallende licht… en al die versieringen uitgehouwen uit marmer!

Er zijn veel verschillende vertrekken in het gebouw te vinden. Slaapvertrekken die bij koninklijk (staats)bezoek nog steeds gebruikt worden. Verbluffend mooie ruimtes waar gasten ontvangen worden met meters grote schilderijen en kroonluchters met een gewicht van honderden kilo’s. Tijdens de renovatie die plaatsvond tussen 2005 en 2009 is er een hoop aangepakt. Plafondschilderingen, stoffering, houtwerk, meubilair; alles werd weer netjes gemaakt.

Prins Louis neemt de kinderen mee naar zijn wereld

De kinderen luisteren in elke ruimte naar het verhaal van prins Louis. Vaak luisteren ze een tweede keer wanneer ze het antwoord op een vraag niet weten. Prins Louis laat ze zoeken op het plafond, laat ze sleutelgaten tellen in een eeuwenoud bureau en zorgt ervoor dat ze schilderijen en beelden goed bestuderen.

Zo nu en dan hoor ik de kinderen lachen om iets wat prins Louis vertelt. Geregeld stoten ze me aan voor een grappig detail, wat wij dan weer niet horen met de volwassen audiotour. Mijn dochter huppelt een keer vrolijk door een van de galerijen, later vertelt ze me dat ze mee rende met prins Louis en zijn hondje. Zo nu en dan richt ik dus ook gewoon even mijn guide id op het symbool van de audiotour voor kinderen, gewoon uit nieuwsgierigheid :-)

Voor oudere kinderen (9-12 jaar) is er ook nog een andere audiotour. Tijdens deze rondleiding neemt Jacob de kinderen mee op avontuur. Hij vertelt op een spannende manier over het ontstaan van het gebouw in de Gouden Eeuw. Dit verhaal is geschreven door kinderboekenschrijver Simon van der Geest.

Met het gezin naar het Paleis op de Dam: een aanrader

Ik had nooit verwacht dat de kinderen het zo lang zouden volhouden. Ze beginnen altijd wel enthousiast ergens aan maar vooral als iets wat langer duurt of wanneer ze hun aandacht erbij moeten houden zijn ze het op een gegeven moment zat. Hier zijn ze echt geboeid tot het laatste verhaal, zelfs de video in de ontvangstruimte hebben ze 2x achter elkaar bekeken, aan het einde van de rondleiding nog wel!

Benieuwd naar nog meer leuke activiteiten? Lees dan dit artikel over Amsterdam met kinderen.

Adres

Koninklijk Paleis Amsterdam – website
Postbus 3708
1001 AM Amsterdam

Praktische informatie

-Parkeren: Q-Park Nieuwendijk, Krasnapolsky of Q-Park Bijenkorf
-Kinderen tot 18 jaar gratis
-Volwassenen €10,00*
-CJP/CKV, Stadspas, Studenten €9,00*
-Reserveren audiotours niet nodig, gebruik hiervan is gratis
-Check op de website van het Paleis of het geopend is

Lokatie

*Prijzen van winter 2020

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button