Musea

Teekenschool Rijksmuseum | video-impressie

Vandaag zijn we op bezoek in de Teekenschool naast het Rijksmuseum in Amsterdam, waar het open huis is. Ik ben er nog nooit geweest, sterker nog, voor ik wist dat we hier naartoe gingen had ik ook nog nooit van deze Teekenschool gehoord! Maar ook ik doe wat huiswerk voor ik ergens naartoe ga; in de Teekenschool kan een ieder terecht die geïnteresseerd is in schilderen, tekenen, fotograferen of ontwerpen. Zowel jong als oud! Er is een mooi medialab waar lessen fotografie gevolgd kunnen worden en er is een atelier waar schilder- en tekenworkshops worden gegeven. Na me er goed in verdiept te hebben heb ik er helemaal zin in, verras me maar met al die creativiteit waarover ik lees op de website van de Teekenschool.

Als we aankomen in Amsterdam is het zoals altijd ontzettend druk; wat bruist het hier toch! De kids weten niet wat ze meemaken wanneer we over het Museumplein lopen richting de grote letters van I Amsterdam. “Nee mam, wij zijn toch geen toeristen!” zegt Ole tegen me wanneer ik vraag of hij met de letters op de foto wil. Al wandelend vertelde ik hem dat eigenlijk alle toeristen die Amsterdam bezoeken bij de letters op de foto gaan. Hij denkt even na en duikt dan samen met Madee toch in een letter. We lopen door richting het Rijksmuseum en daar moeten natuurlijk even alle Nijntjes bekeken worden, leuk! Door de tuin lopen we naar de Teekenschool waar we neerploffen op het gras in de tuin van de school. Het is prachtig weer en het is nog vroeg, heerlijk even relaxen dus.

Als we klaar zijn met chillen zijn we toch wel erg benieuwd hoe het er binnen uit ziet en wat er allemaal te doen is. Bij de ingang krijgen we informatie en we nemen meteen een kijkje in het eerste atelier. Er wordt hier geverfd, verf gemaakt en met houtskool wordt een model nagetekend. Het is druk! Alle tafels zijn bezet met ijverige, leergierige kinderen en volwassenen. Leuk om te zien hoe iedereen op een andere manier zijn/haar creativiteit tot uiting brengt en waar de voorkeur naar uit gaat. Omdat het zo druk is lopen we alvast verder naar het volgende atelier.

iamsterdam-allinmam-blog1

Bekend terrein voor mij; fotografie. De kids worden meteen gegrepen door wat er hier gebeurt; het is donker en ze krijgen fel gekleurde lampjes waarmee ze allerlei bewegingen mogen maken. Er worden foto’s met lange sluitertijden gemaakt die steeds weer op een groot scherm verschijnen. Al snel hebben ze door hoe het werkt en welke bewegingen je moet maken om mooie vormen op de foto te krijgen. Later in de middag zien we dat er kleine opstellingen worden gemaakt in deze ruimte waar kinderen close-up foto’s kunnen maken van allerlei items; van fruit en brood tot kleine kannetjes, potjes en bloemen.

open huis teekenschool | AllinMam.com

We gaan naar boven waar de rondleiding begint door de Gouden Eeuw. Eerst zien we een korte voorstelling in het Gouden Eeuw theater wat Madee best heel spannend vindt, de mensen die het opvoeren zijn zó enthousiast! Steeds wanneer er iets onverwacht gebeurd slaat ze haar handjes voor haar mond en verbaasd het me dat ze niet van haar plekje opstaat en naar ons toe rent. Na de voorstelling begint de rondleiding door de 17e eeuw, maar we haken af na Nova Zembla. Prachtig hoe ze dit hebben nagemaakt met hoge ijswanden en kieren waar koude wind doorheen giert. Ole loopt voor me uit tussen de mensenmassa de hut in maar na een paar tellen komt hij met grote ogen en bibberend weer naar buiten; er lopen daar ijsberen rond en het is er ijskoud! We besluiten naar beneden te gaan en iets te gaan drinken, hier zijn ze nog net iets te jong voor.

open huis teekenschool | AllinMam.com

Na een plaspauze en een drankje duiken we een lokaal in waar we met zelfgemaakte stempeltjes met tegeltjes aan de slag gaan. Op mooie beeldschermen worden voorbeelden weergegeven en iedereen kan eigenhandig aan de slag. Bij ons zijn ze lekker eigenwijs, Ole gaat kleuren en Madee plakt allemaal stukjes papier en vilt op elkaar tot er een dikke klont met papier en lijm ontstaat. Ach, als ze het maar naar hun zin hebben! We spotten in onze nieuwsgierigheid ook nog een 3d printer in een hoek van dit atelier; dat vinden we stiekem wel jammer, dat deze niet gedemonstreerd wordt.

We gaan weer naar buiten, de tuin is inmiddels vol met enthousiaste mensen. Kinderen staan te kleuren en tekenen op de ezels die door heel de tuin staan opgesteld en ouders liggen te luieren in het gras. De lucht is strakblauw en al is het windje fris, het is prachtig weer. Wat boft de Teekenschool met zo’n dag! Ole en Madee gaan aan de slag met een groot vel papier en papa kan het ook niet laten. We eten heerlijk poffertjes op een bankje en nemen een kijkje bij andere buitenactiviteiten.

open huis teekenschool | AllinMam.com

Het is ons wel duidelijk dat zowel creatieve kinderen als volwassenen in de Teekenschool helemaal hun ei kwijt kunnen! Zijn je kinderen nog niet zo creatief dan gaan ze dat vast en zeker worden wanneer ze hier regelmatig komen. Lijkt het jou leuk om jouw kind een van de creatieve cursussen te laten volgen? In september starten er vier nieuwe cursussen, in een reeks van 10 lessen op dinsdag of donderdagmiddag. Wil je meer informatie, neem dan een kijkje op de website van de Teekenschool. Uiteraard zijn er niet alleen cursussen voor kinderen; ook voor volwassenen zijn er mooie workshops om te volgen.

Bedankt voor de leuke, inspirerende en goed georganiseerde middag lieve mensen van de Teekenschool!

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button