Musea

Natuurhistorisch museum Rotterdam

Een doodleuk museum! Dat is de slogan van het Natuurhistorisch museum Rotterdam en wij zijn het daar helemaal mee eens. De enige levenden in dit museum zijn namelijk de medewerkers én de bezoekers. De rest wat je ziet is inderdaad niet meer onder de levenden. Al lijken ze dat vaak nog wel wanneer ze je met hun glazige ogen aankijken.

Natuurhistorisch museum Rotterdam

Natuurhistorisch museum Rotterdam heeft meer dan 400.000 dieren en preparaten in beheer, waarvan slechts 5% binnen het museum te bewonderen is. Er is een gratis audio-tour die in de smaak valt bij Florens (9) en Lisa (6). Met de audio-tour scan je plaatjes in de verschillende ruimtes en krijg je een verhaal te horen met vragen, die je via het audio-apparaatje kunt beantwoorden.

Naast de audio-tour die zowel voor volwassenen als voor kinderen beschikbaar is, zijn er ook speurtochten in 2 leeftijdscategorieën. Wij doen de categorie 6+ categorie; voor beide kinderen erg leuk om te doen naast de audio-tour.

De rondleiding begint in de ruimte De dode dieren met een verhaal, waar we de domino-D-day-mus, de traumameeuw, de McFlurry-egel en nog een aantal dieren zien die door bijzondere omstandigheden omgekomen zijn. De kinderen zijn hier enorm van onder de indruk; vooral bij de rat met de schroef in zijn hoofd en bij de egel horen we “aaaaaaaah wat zielig”!

Natuurhistorisch museum Rotterdam - AllinMam.com

Indrukwekkende tentoonstellingen in Natuurhistorisch museum

De vaste expositie van Het Kabinet van dr.  A.B. van Deinse en de wereldNatuur ruimte zijn indrukwekkend. Honderden opgezette dieren achter glas of achter koorden. Onder andere oog in oog met een tijger, met een ijsbeer en met een miereneter waarbij je op zoek gaat naar de stiksels van het prepareren. Kasten vol met vogels van ieniemienie tot onmenselijk groot zoals de Albatros die wij liever niet in een steegje tegen zouden komen. Dat beest is zó groot, die eet geen broodkruimels maar hele broden bedenken wij! Insecten, vlinders, schaal-en-schelpdieren en potten met allerlei dieren op sterk water. Ook bij de natuur horend zijn uiteraard de herbaria; prachtige gedroogde bloemen en zaden.

Pure Veerkracht

In de tentoonstelling Pure Veerkracht vinden we drie pijlers van de stad: Steen & Straat, Voedsel & Water en Klimaat & Licht.  Het museum toont met de stadsnatuurcollectie welke dieren en planten er in de stad leven en hoe zij zich hebben aangepast. Zo zien we braakballen van zilvermeeuwen, een stadsvossenmaag vol met shoarma en een ijzeren duivennest, de huiskat die jaarlijks wel bijna 40 diertjes vangt en tot groot afgrijzen de hondendrol op de stoep.

Wat de kinderen helemaal het einde vinden is het geluid van de vos. Deze moeder wordt anno nu helemaal gek van het liedje what does the fox say? In het Natuurhistorisch museum kun je op een geluidsbankje o.a. luisteren naar het geluid van de vos maar ook naar geluiden van andere dierensoorten. Raadsel van de vos opgelost! Nu nog dat gemi-mi-mi-mi uit de kinderen krijgen ;)

Het skelet van de potvis

“Mama kijk wat een grote piemel!!” Tja, er hangt een skelet van een potvis en in de glazen vitrine erbij is inderdaad een mega groot exemplaar van het mannelijk geslacht te zien. Wij mama’s kijken er met afgrijzen naar! En ook Florens kijkt meteen naar beneden naar zijn broek op kruishoogte. Huh? De piemel van de potvis alleen al is bijna net zo groot als mijn nichtje. Het idee! Het skelet van de potvis hangt hier prachtig in de open ruimte. Erg indrukwekkend en dan te bedenken dat deze dieren regelmatig op de stranden aanspoelen…

Boven in het museumlokaal kunnen de kinderen zelf aan de slag met wat eten de dieren, welke vacht past bij welk dier en allerlei andere opdrachten.

Opgeraapt, opgevist en uitgehakt

In Opgeraapt, opgevist en uitgehakt zien we een uniek overzicht van fossielen uit de Nederlandse bodem. Je gaat hier terug in de tijd en we zien 500 miljoen jaar oud buizenzandsteen en delen van het skelet van de sabeltandtijger en de mammoet. Ook zee-egels en 70 miljoen jaar oude haaien ontbreken niet. Het iss goed speuren tussen de diverse fossielen om de opdrachten uit de speurtocht te doen, erg leuk! Want welk fossiel hoort er nou bij? Omdat er zoveel tekst op de wanden staat is dit voor de kinderen iets minder interessant, maar door de speurtocht wordt het een stuk aantrekkelijker voor ze.

Het kuurtje, hoe lang nog

In de ruimte van Het kuurtje, hoe lang nog is vooral het apparaat die de bacteriën op je hand meet erg interessant. Zuslief moet naar de dokter want krijgt de diagnose ‘kansloos’ van het apparaat (onze eigen visie, haha) en de kinderen: daar hebben we het maar niet over. Diverse glaasjes met preparaten, oude instrumenten en verhalen over antibiotica kunnen de kids helaas niet boeien. Maar wij kwamen hier vooral naartoe voor de dieren en voor de natuur!

Natuurhistorisch museum Rotterdam - AllinMam.com

Een verbeterpuntje

Als bezoeker kom je altijd wat dingetjes tegen waarvan je denkt; dat kan toch beter? Zo zou het in het Natuurhistorisch museum handig zijn wanneer ze op de museumplattegrond vermelden hoeveel audiofragmenten er per zaal te vinden zijn. Wij hebben ze lang niet allemaal gehad blijkt wanneer we naar huis gaan; jammer, want je wilt toch graag alles meepakken in het museum. Wellicht komt het ook doordat er zó veel interessants en leuks te zien is, we hebben namelijk als vogels van links naar rechts door de zalen gevlogen.

Aanrader als gezinsuitje!

Een absolute aanrader als je van dieren en van de natuur houdt; wij zijn zeker twee-en-half-uur zoet in het Natuurhistorisch museum. Toegangsprijzen zijn ook erg vriendelijk zie ik, al zijn wij zelf in bezit van de Museumjaarkaart.

Adres

Natuurhistorisch museum website
Westzeedijk 345
3015 AA Rotterdam

Praktische informatie

-geopend op dinsdag t/m zondag 11.00u – 17.00u
-volwassenen € 7,00, kinderen 5 t/m 15 jaar € 3,50, kinderen t/m 4 jaar gratis
-op woensdag gratis voor kinderen t/m 15 jaar
-koop je tickets online om wachten bij de kassa te voorkomen

Lokatie

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button