Musea

T. rex in Town: op bezoek bij Trix in Naturalis

Voor elke dinosaurusliefhebber was museum Naturalis in Leiden altijd al een geweldig dagje uit. Zoonlief en ik gaan er regelmatig op expeditie á la Freek Vonk tussen de dieren door. Ik zeg altijd “lang leve de museumjaarkaart!”. Want wat geniet mijn bijna negenjarige toch altijd weer van de enorme collectie van Naturalis. Het reguliere museum wordt momenteel verbouwd maar de tentoonstelling rondom Trix, het prachtige dinosaurusskelet, is geweldig. En zeker voor kinderen!

T. rex in Town

Wij mogen met zijn tweetjes mee met de T.rex-express, een speciaal ingerichte coupé van de NS op het traject tussen Utrecht en Leiden. Op het spoor staan twee T.rexen de kinderen te verwelkomen en hoofdconducteur Xandor zorgt er voor dat het een feestje is. Aan boord iss onder meer paleontoloog en vinder van Trix Anne Schulp. Hij geeft in de trein een speciaal college over Trix waarbij hij onder meer een afgietsel van haar tand laat zien en allerlei vragen van de kinderen beantwoord.

TV-presentator Bart Meijer neemt de jongste kinderen mee in het prentenboek Jake en de T. rex van Thé Tjong-Khing. De oudere kinderen leest hij voor uit T. rex Trix in Naturalis, geschreven door Daan Remmerts de Vries. Wat voor Florens een enorme belevenis is want daar staat zijn held uit het Klokhuis! Hij luistert met open mond, over de stoelleuning hangend, naar zowel Anne als Bart.

t rex in town naturalis dinosaurus in museum - AllinMam.com

De treinreis vliegt voorbij! Leuk grapje is dat we bij “BodeGRAVEN” stoppen, net wanneer Bart vertelt over de opgraving van het skelet op de ranch in Montana. De kinderen vinden dat helemaal geweldig, net als de goodiebags die zeer enthousiast uitgepakt worden. Dank voor de enorm leuke kinderboeken! Ik als mama vind het boek van Daan Remmert de Vries over Trix ook énorm interessant om te lezen :-)

[bol_product_links block_id=”bol_583c1769e0a35_selected-products” products=”9200000057447011,9200000057447043″ name=”t.rex” sub_id=”” link_color=”D4339C” subtitle_color=”E0E0E0″ pricetype_color=”827A80″ price_color=”D4339C” deliverytime_color=”827A80″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”622″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Op Leiden worden we opgewacht door een andere T. rex en wordt de 110.000ste bezoeker van “T. rex in Town” welkom geheten. Vanaf september al zoveel bezoekers; dat is een feestje waard!  Het is ook wel bijzonder want Naturalis heeft als enige museum buiten de VS een T.rex skelet in de collectie. En ik vind het ook heel bijzonder om dit prachtige skelet te aanschouwen. Je voelt je ieniemienie als je ernaast staat. Zoonlief is al net zo groot als het onderbeen van Trix! En aan die staart lijkt geen einde te komen… Aan die gigantische bek vol tanden wil ik al helemaal niet te veel denken. Kriebels; wat zijn die tanden groot!

t rex in town naturalis dinosaurus in museum - AllinMam.com t rex in town naturalis dinosaurus in museum - AllinMam.com t rex in town naturalis dinosaurus in museum - AllinMam.com

De tentoonstelling

De tentoonstelling start met een wandeling door de dinotijd, settings zijn nagebouwd waar bewegende en geluid makende dinosaurussen te zien zijn. Er zijn tv-schermen waarbij palentoloog Anne uitleg geeft over wat er te zien is en er zijn display’s met aanvullende informatie. Ongeduldig als ik ben ben ik in afwachting van Trix, want hoewel de zalen met de tentoongestelde dinosaurussen heel interessant zijn en de geluiden heel spannend wil ik maar één ding: Trix ontmoeten! Florens heeft Trix in de herfstvakantie al mogen ontmoeten, maar is nog enthousiaster omdat hij nu aan mama van alles kan vertellen en kan laten zien. Bijvoorbeeld dat Trix een 3-d-poot heeft, want dat was het enige bot wat ze niet hebben teruggevonden bij de opgraving.

t rex in town naturalis dinosaurus in museum - AllinMam.com

Vriendjes worden met Trix

Trix en ik worden echt vriendinnen! Gelukkig is het niet heel druk want Naturalis houdt rekening met kaartverkoop mbt een tijdslot waarin je naar binnen kan. Eénmaal binnen kan je zo lang je wilt genieten van de zalen, de activiteiten en van Trix. Wij kunnen dus in alle rust Trix bekijken, de informatie lezen, met de onderzoekers/suppoosten praten en vragen stellen. Wanneer krijg je nou de kans om een selfie te maken met een T. rex?

Andere dinosaurusactiviteiten

In de zaal daarna zijn diverse dinosaurusactiviteiten waar je op een speelse en interactieve manier kennis kunt maken met de wereld van de dinosaurus. Zo kun je onder andere: diverse onderzoekjes doen, items bewonderen, korte informatiefilmpjes bekijken, op zoek naar dinosaurusfragmenten en kun je een interactieve game spelen. Er is ook een quiz om te spelen en je kunt fietsen voor je leven omdat je achtervolgd wordt door een T. rex!

Zelf resten opgraven

In de zaal hier weer na kun je spelen met dinosaurussen en hun leefomgeving aan de speeltafel. Je kunt opdrachten doen met een levensecht dinosaurusspoor en je kunt paleontologen aan het werk zien in het dinolab. Wij hebben een heel interessant gesprek gehad met twee paleontologen die Triceratops-botjes aan het uitzoeken waren, wat een enorm gepuzzel! Buiten in een tent is een onderzoeksterrein nagebootst, waar je als een échte archeloog fossielen mag opgraven. Je krijgt een opdrachtenboekje en je moet raden waar het fossiel van is. Er staat een tafel met allerlei items en je krijgt uitleg over bijvoorbeeld botten, fossielen en hoe deze zijn ontstaan.

t rex in town naturalis dinosaurus in museum - AllinMam.com

Wat een heerlijke dag! Hou er wel rekening mee dat T. rex in Town op dit moment het enige is wat open is in Naturalis tot 2018. Wij brengen er zeker twee uur door met de activiteiten, maar doen niet alles omdat mijn zoon er al eerder geweest is. Ik ben van mening dat het zeker voor de dinosaurus fans een heerlijke activiteit is. Roooaaaaar!!

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button