Musea

Voor de Harry Potter liefhebbers: Harry Potter, the exhibition

Alle dreuzels instappen; op naar station Utrecht Leidsche Rijn voor Harry Potter, the exhibition! Daar gaat deze mama Dreuzel samen met haar 9-jarige zoon in Griffoendor-cap de trein in. De normale geel-blauwe NS trein… niks geheimzinnigs met spoor 9 3/4 en muren waar je doorheen kunt rennen om zo in de Zweinstein-express te kunnen stappen. Nee gewoon een geel-blauwe trein, met daarin een jongetje die het de hele rit van Haarlem naar Leidsche Rijn alleen maar over zijn held Harry Potter kan hebben.

Harry Potter, the exhibition

Maanden geleden kocht ik met korting NS kaartjes en nu konden we het slim plannen buiten de weekenden en vakantie om. Het is woensdag, half maart, tijdslot 11.00u – 11.30u.  Je koopt tickets met een tijdslot om binnen te komen; eenmaal binnen mag je zo lang blijven als je wilt. Dat wij uiteindelijk binnen 2 uur weer buiten staan heeft vooral met de fysieke toestand van Florens te maken. Op de één of andere magische manier vind de buikgriep het tijd om ons gedag te komen zeggen. En dat was ook meteen dááááág tentoonstelling… Gelukkig waren we al 2 maal heen en weer gelopen maar jammer is het wel!

De tentoonstelling begint met een foto-moment voor een groene wand. Later word je “gephotoshopt” in 6 verschillende fotokaders in Harry Potter sfeer. Dat Florens zijn cape al aan heeft en verder aangekleed wordt met een sjaal en toverstaf naar keuze is natuurlijk helemaal geweldig!

Harry Potter, the exhibition - AllinMam.com

Reken op fikse prijzen

Lieve ouders, hier wel een kleine waarschuwing: van de prijs per foto krijg je een kleine hartverzakking, maar de glimlach van mijn 9-jarige bij zien van de fotoresultaten was goud waard!! Dus deze moeder laat zich geld uit haar zak troggelen en loopt met één foto naar buiten. Nog een tip: neem goud (Dreuzels: goedgevulde bankpas) mee naar de ‘Weg is Weg’ tentoonstelling-shop welke je bij verlaten van de tentoonstelling treft. Want toverstaffen in alle uitvoeringen, mantels, toversnoep, Harry Potter brillen, sjaals, plattegronden en meer van dat soort spul, met prijzen waar  je Griffoendor-sokken (die je op een niet nader te noemen Chinese website hebt gekocht voor heel weinig) van afzakken!

De sorteerhoed

De ‘Weg is Weg-shop’ aan het einde van de tentoonstelling heeft dan wel een magische aantrekkingskracht op de bezoekers, dat heeft de tentoonstelling zelf ook. Want daar komen we tenslotte voor!! Aan het begin van de reis door de expositie kom je bij de sorteerhoed. Voordeel van op rustige dag komen, is dat het handjevol kinderen wat er staat ook daadwerkelijk aan de beurt komt. Er is ruimte voor 3 kinderen, hou hier dus rekening mee als je op een drukke dag komt, want dit kan voor teleurstellingen zorgen. Dat mijn kind in zijn Griffoendor- cape gelukkig ook gesorteerd wordt in Griffoendor is een meevaller, want het had ook Zwadderich kunnen zijn. “Mam, dan ben je echt een sukkel!”

Zweinstein-express, decors, Hagrid en Zwerkbal

Helaas word je erg snel langs de Zweinstein-express een volgende ruimte ingeloodst. Later snap ik waarom, want die trein wordt dus gephotoshopt in je koop-foto! Stel je voor dat iedereen zelf die foto’s gaat maken… Erg jammer want juist dat gedeelte ziet er erg mooi uit en is daarna alleen in schemerdonker te bewonderen. In alle ruimtes daarna zijn bijna alle kostuums uit de films te bewonderen, maar ook decors, attributen en de levende schilderijen. Erg tot de verbeelding spreken de Nimbus 2000 en het zelf kunnen gooien met de slurk door de ringen alsof je zelf een wedstrijdje Zwerkbal speelt. Hagrids hut, waar Hagrid op levensechte grootte te bewonderen is en waar wij in zijn mega grote stoel kunnen zitten. Daar passen we zelfs met nog 3 personen in! Ook het gedeelte kruidenkunde is geweldig met de Mandragora’s welke je uit de aarde mag trekken en waarbij je getrakteerd wordt op plantwaardig gegil.

Harry Potter, the exhibition - AllinMam.com

Aaaaaaaaaah kijk Dobby!

Prachtig is de grote zaal met de kaarsen aan het plafond en de kostuums van het winterbal. Ontroerend is het figuur van Dobby, wat bij iedere persoon die er langs loopt een ‘aaaaaaaaah kijk Dobby’ ontlokt. Ik denk dat Dobby serieus de meest gefotografeerde figuur is op de tentoonstelling! Waarschijnlijk omdat alle kostuums op hoofdloze lijven zitten en Dobby vooral compleet is en heel schattig. Ik had her en der ook wel op wat wassen beelden gerekend van de hoofdrolspelers maar die zijn er niet te vinden.

Harry Potter, the exhibition - AllinMam.com

Zwarte toverkunst, dooddoeners magische attributen

De zaal met zwarte toverkunst en het donkere bos kunnen voor de kleinere kinderen wat eng zijn. De dooddoeners, de grote spin en uiteraard Sweeps zwarte magische attributen zijn hier terug te vinden. Maar ook de mega grote schaakstukken, het beeld van de dood van de begraafplaats en de relieken van de dood. Zorgt bij ons niet voor enge dromen, maar die spin komen we liever niet meer tegen, dat begrijpen jullie wel naar aanleiding van een eerdere post over spinnen :-)

Hoe lang heb je nodig voor de tentoonstelling?

Plan ongeveer 2 uur in voor het bezoeken van de tentoonstelling. Dan kun je alles uitvoerig bekijken, lezen en de interactieve onderdelen doen. Wij vonden het ondanks dat Florens ziek werd in ieder geval een geweldige ervaring en het smaakt naar meer! Zelfs voor deze mama Dreuzel die niet zo’n grootse fan is van de films. Van de tentoonstelling en de opzet hiervan ben ik erg onder de indruk! Toch maar die tour in Londen en de filmstudio’s doen ergens in een vakantie?

De Harry Potter Expo is te bezoeken tot eind juni. Meer informatie over de tentoonstelling vind je op de website van Harry Potter, the exhibition.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button