Europa

Must do in Lissabon: Experience Pilar 7

De brug Ponte 25 de Abril wordt al decennia lang beschouwd als één van de belangrijkste iconen van de Portugese hoofdstad Lissabon. Niet zo gek, want door zijn omvang en de opvallende rode kleur kun je niet gemakkelijk om de brug heen. Om meer te weten te komen over de brug werd eind 2017 Experience Pilar 7 geopend, waar bezoekers een kijkje kunnen nemen bovenop de brug en in een van de 14 gigantische pilaren van de brug.

Dit bericht verscheen eerder (met meer foto’s) op Reislegende.nl

Ponte 25 de Abril

De brug Ponte 25 de Abril over de Taag rivier is gebouwd door de American Bridge Company, tevens de bouwer van de Oakland Bay Bridge in San Francisco. De 2277 meter lange en 70 meter hoge brug werd in 1966 geopend en kreeg de naam Ponte Salazar. In het oorspronkelijke ontwerp was er al het plan om een spoorlijn over de brug te laten lopen maar dat bleek te duur. In 1974 werd de brug officieel omgedoopt tot Ponte 25 de Abril en in 1999 werd alsnog de spoorlijn gebouwd. Een autodek met zes rijstroken biedt verkeer de mogelijkheid om de overkant van de Taag te bereiken.

Must do in Lissabon: Experience Pilar 7 - AllinMam.com
Must do in Lissabon: Experience Pilar 7 - AllinMam.com

Experience Pilar 7 / Pilar 7 Bridge Experience

Alles over het verhaal achter de Ponte 25 de Abril kom je te weten in Experience Pilar 7 (Pilar 7 Bridge Experience), direct gelegen naast LX Factory. Na het kopen van een ticket loop je via een strak aangelegde route om de enorme pilaar heen en krijg je meteen een goede indruk van het enorme bouwwerk. Eenmaal binnen vertelt een maquette meer over de positie en de constructie van de brug.

Sala dos Trabalhadores

De route brengt je vervolgens naar de Sala dos Trabalhadores (arbeiderskamer) aan de binnenkant van de pilaar, waar een 360 ° projectie meer laat zien over de mensen die hebben gebouwd aan de brug. Een echte virtuele ervaring, want naast geluiden voelen we ook de grond trillen. Het doet bijna een beetje spooky aan binnenin de pilaar. Het is zo ontzettend groot, hoog en donker!

Must do in Lissabon: Experience Pilar 7 - AllinMam.com

Constructie van Ponte 25 de Abril

Met een glazen lift ga je verder de hoogte in, waar je de constructie van de brug van dichtbij kunt bekijken. Indrukwekkend en niet te bevatten hoe mensenhanden zoiets voor elkaar kunnen krijgen. Oké, in combinatie met machines natuurlijk, maar toch. En ook niet te bevatten dat deze kabels de brug maken tot wat hij is! Zeker is dat je je heel klein voelt wanneer je naast deze enorme gevaartes staat.

Pilar 7 spiegelkamer

De route wordt vervolgd naar de spiegelkamer, waar de vloer vol ligt met spiegels. Krijg je de kriebels dan kun je op het smalle pad blijven staan, maar heb je strong nerves dan kun je over de spiegels heen lopen. Doordat de ruimte boven je ontzettend hoog is, is de ruimte onder je gigantisch diep, wanneer je op de spiegels staat. Knikkende knieën!

Must do in Lissabon: Experience Pilar 7 - AllinMam.com
Must do in Lissabon: Experience Pilar 7 - AllinMam.com

Experience Pilar 7 glazen platform

Het uitkijkplatform meteen naast de brug is het toppunt van de tour. Eenmaal hier sta je op gelijke hoogte met het voorbij razende verkeer. Het glazen platform nodigt uit, maar niet iedereen zal hier voet op zetten. En sommigen zullen, net als ik op de foto, zorgen dat de voeten netjes op de balk blijven. Gelukkig is er ook een mooi uitkijkpunt met een “normale” vloer. Het uitzicht is prachtig vanaf ruim 70 meter hoogte. Je kijkt uit over de Taag, over Belém en natuurlijk over de rest van Lissabon.

Aanrader in Lissabon

Experience Pilar 7, of Pilar 7 Bridge Experience zoals de attractie ook wel wordt genoemd, is een echte aanrader wanneer je Lissabon bezoekt. De belevenis staat in mijn top 5 van bezienswaardigheden in Belém. Benieuwd naar wat je nog meer kunt doen en zien in Lissabon? Kijk dan eens naar deze Lissabon stadswandeling door het oude centrum en lees over leuke eetgelegenheden in Lissabon.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button