Europa

Wildpark Grotten van Han: nog onbekend maar een bezoek waard

Wanneer je vanuit Frankrijk terug rijdt naar Nederland is het heerlijk om even te stoppen in de Belgische Ardennen. Je rijdt er toch doorheen, dus waarom niet even een break en genieten van al het moois wat dit gedeelte van België te bieden heeft?

Na onze belevenissen in Champagne-Ardenne stoppen we op de terugreis in Bure, waar we twee nachten verblijven op Camping La Clusure. Daar zijn we al heel snel aangezien onze laatste overnachting in Givet was, nagenoeg op de grens van Frankrijk en België. Bure ligt in de provincie Luxemburg, in het Franstalige gedeelte Wallonië.

Camping La Clusure ligt op 12 kilometer afstand van de Grotten van Han en dat is waarvoor we hier onder andere stoppen. Eerder al bezochten we de Grotten van Hotton, waarvan we best onder de indruk waren. We horen van veel mensen dat de Grotten van Han nog imposanter zijn en dat willen we natuurlijk zien! Een tweede reden om die kant op te gaan is het Wildpark bij de Grotten van Han, wat op hetzelfde terrein te vinden is.

Koop hier een combinatieticket voor de grotten van Han en het wildpark

Wildpark Grotten van Han

De meeste mensen kennen de Grotten van Han wel, maar het wildpark is bij velen nog onbekend. Het wildpark van Han is maar liefst 250 hectare groot en er is veel te zien. Er leven verschillende diersoorten, waaronder de Europese big five: de wolf, de bruine beer, de lynx, de Europese bizon en de veelvraat. Eigenlijk een must om mee te pakken bij een bezoek aan de Grotten van Han. Wanneer je er een hele dag voor uittrekt is het goed te doen om beiden in 1x te bezoeken, ervaren wij.

Het is bij aankomst nog even onduidelijk waar we precies moeten beginnen en of we wel of niet met het treintje mee moeten. De informatie die we bij de balie krijgen is nogal onsamenhangend, maar al snel wordt het duidelijk.

We stappen in het treintje voor een rit van 4 kilometer naar het beginpunt van onze wandeling. Het treintje op zich is al een hele belevenis, de kinderen vinden het prachtig. Met heel kleine kinderen is het wel wat spannend, aangezien de trein aan beide kanten open is.

Wildpark Grotten van Han: nog onbekend maar een bezoek waard - AllinMam.com

Wildpark te voet of met safaribus verkennen

Je kunt het wildpark in te voet óf met een safaribus. Wanneer je het wildpark te voet wilt verkennen stap je bij het eerste station uit. Je loopt dan richting de ingang, waar een medewerker nog het een en ander uitlegt. Je kunt kiezen voor een wandeling van 2,5 kilometer waarbij je het laatste deel met de safaribus aflegt óf voor een wandeling van 5,5 kilometer. Wij kiezen voor de korte wandeling en leggen het laatste deel af met de safaribus.

Toiletten zijn op 4 plekken te vinden: bij de entree, bij de wolven, bij de beren en bij het Tivoli huisje.

Wildpark Grotten van Han: nog onbekend maar een bezoek waard - AllinMam.com

Wat je te zien krijgt in het Wildpark van Han

De eerste dieren die we tegenkomen tijdens onze wandeling zijn rendieren, die met de warmte lekker de schaduw opgezocht hebben. Wanneer we het voetpad verder volgen komen we langs zwijnen en diverse soorten roofvogels. Dit gedeelte van het park ligt hoog waardoor je prachtige panorama uitzichten hebt over het lager gelegen gedeelte van het park, de Lesse vallei. We laten ons vertellen dat de vallei zo nu en dan onder water staat, wanneer de rivier de Lesse overstroomt. Er zijn een aantal verschillende uitkijkpunten met uitleg.

Waar het uitzicht ook subliem is, is vanaf de bladerdakbrug. De hangbrug is 200 meter lang en hangt 5 meter boven de grond, waardoor je goed kunt zien hoe het er tussen de boomtoppen aan toe gaat. Ook heb je vanaf hier goed zicht op de wasbeerhond, die onder de hangbrug leeft. Verderop komen we wolven tegen, herten, poolvossen, lynxen en nog veel meer dieren. De dieren hebben grote verblijven waardoor alles helemaal geïntegreerd lijkt in de bestaande natuur.

Wildpark Grotten van Han: nog onbekend maar een bezoek waard - AllinMam.com

Een lunch stop bij Tivoli

We eten en drinken iets in het Tivoli huisje, wat 100 jaar lang het eindpunt was van het treintje dat naar de ingang van de grotten reed. Ook vanaf dit punt kun je tussen de bomen door mooi over de vallei uitkijken en er zijn verrekijkers aanwezig om de dieren te observeren. Bij Tivoli kun je drankjes en eenvoudige (verpakte) snacks kopen. De warme Belgische wafels zijn hier heerlijk!

Er zijn in het park 2 plekken waar je drankjes en versnaperingen kunt kopen, “Tivoli” en “Bij Willy” naast de beren. Deze laatste is echter niet altijd open. Afrekenen kan alleen met contant geld.

Wildpark Grotten van Han: nog onbekend maar een bezoek waard - AllinMam.com

Vanaf Tivoli dalen we af naar beneden. Het is hier één grote weelde witte bloemen, wat wilde look blijkt. Met het lichtinval is het een prachtige plek waar de steile trappen je naar beneden leiden. Beneden komen we aan bij het punt waar de Lesse de grotten instroomt en hier is ook het eindpunt van de 2,5 kilometer wandeling.

Met de safaribus door de Lesse vallei

We springen in de safaribus die vervolgens door de vallei rijdt. Wat een immense vlaktes hier, zelfs nog groter dan we van bovenaf hebben kunnen zien. Kuddes met bizons, herten, Przewalski paarden en Tarpan paarden; mooi om te zien hoe deze dieren hier leven in (semi-)vrijheid.

De safaribus stopt bij het verblijf van de beren en vanaf hier is het nog ongeveer 5 á 10 minuutjes lopen naar de ingang van de Grotten van Han. De beren laten zich helaas niet zien met het warme weer, evenals veel andere dieren. Het is natuurlijk ook veel lekkerder onder de bomen in de schaduw!

De wandeling die wij doen kun je eventueel ook doen met (off-road) kinderwagen, tot aan de safaribus. Vanaf Tivoli kun je dan de weg nemen ipv de trap (20%) naar beneden om bij de safaribus te komen. Het is voor jezelf waarschijnlijk relaxter om toch een buik- of rugdrager te gebruiken wanneer je een kleintje bij je hebt, ook omdat een kinderwagen niet gemakkelijk mee kan in de safaribus.

Hoe lang duurt een bezoek aan het wildpark van de Grotten van Han?

Je kunt op het domein van Han gemakkelijk een hele dag doorbrengen. Wij zijn ongeveer twee uur onderweg voor de wandeling, inclusief uitgebreide stops om te genieten van de dieren en van de uitzichten. We trekken een half uurtje uit voor wat versnaperingen bij Tivoli om vervolgens met de safaribus mee te rijden. Die zet ons na een half uurtje af bij de beren, vanwaar we naar de ingang van de grotten lopen. Wil je de hele wandeling van 5,5 kilometer maken met dan zou ik toch rekening houden met ca. 3 á 4 uur, inclusief uitgebreide stops. Het is wel lekker om alles een beetje relaxed te doen, zeker met kids!

Hoe lang duurt een bezoek aan de Grotten van Han zelf?

Voor een rondleiding door de Grotten van Han zelf moet je denken aan 1 uur en 45 minuten. Maar dat is dan zonder de wachttijden en zonder de rit met het treintje. Het is in de Grotten behoorlijk koud (continue 13 graden) dus warme kleding is zeker een aanrader. De rondleiding brengt je van het punt waar de Lesse (ongeveer) de grot in komt naar het punt waar de Lesse de grot weer uit komt, wat een wandeling van 2 kilometer door het grottenstelsel oplevert. De rondleidingen zijn er zowel in Frans als in Nederlands, alleen bij de laatste heb je een tweetalige gids wat zo nu en dan dubbel zo lang lijkt te duren.

Wildpark Grotten van Han: nog onbekend maar een bezoek waard - AllinMam.com

Ik vind de grotten weer prachtig om te zien en de zalen van Han zijn enorm. Maar dan ook echt enorm! Stalagmieten en stalactieten blijven mooi om te zien en het is niet te bevatten dat ze maar 1 á 2 cm per 100 jaar groeien. Hoe oud moet het allemaal al wel niet zijn hier… het is gewoon ondenkbaar!

De kinderen hebben het echter wel een beetje gehad met grotten, het duurt te lang, ze verstaan de gids niet goed en het is koud. Ze zijn een stuk enthousiaster over het wildpark! Heb je vooraf het idee dat jouw kinderen de grotten misschien ook niet zo gaan waarderen dan is het zeker een aanrader om alleen het wildpark te bezoeken en de wandeling te maken. Hartstikke leuk om dieren te observeren, helemaal wanneer dat ook nog vanuit een safaribus kan!

Speeltuin bij de uitgang van Grotten van Han

Vanaf de uitgang van de Grotten van Han is het nog maar een klein stukje lopen naar een leuke speelplek voor de kinderen. In het hoogseizoen is hier ook (eenvoudige) horeca voor wat te eten en te drinken. Dat is voor de kinderen een welkome afsluiting van een bezoek aan de Grotten van Han :-) Loop je verder dan kom je bij PreHistoHan (archeologische opgravingen) en Han 1900 (museum). Ook hier is weer een gelegenheid om iets te eten en te drinken.

Adres

Grotten van Hanwebsite
Rue Joseph Lamotte 2
5580 Han-sur-Lesse
België

Praktische informatie

-kinderwagens worden afgeraden
-enkele- en combinatiepassen te koop
-plan genoeg tijd in voor het wildpark, zonde om hier doorheen te rennen
-niet alle horecagelegenheden in het wildpark zijn open, neem voldoende water mee

Lokatie

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button