Reistips

Stressvrij op vakantie? 6 tips!

Stressvrij op vakantie? 6 tips! Voor onderweg én op de bestemming - AllinMam.com

Het is bijna zomervakantie. Nog even en vele Nederlanders vertrekken met het gezin weer naar zonnige oorden. Heerlijk! Tenminste, als je er eenmaal bent :-) Want vooraf blijken veel mensen te kampen met stress. Koffers inpakken, het huis netjes achterlaten en het werk goed afronden: het zorgt in veel gevallen voor slapeloze nachten en spanning binnen het gezin. Zo blijkt uit een onderzoek van Nationale-Nederlanden dat vrouwen meer last van vakantiestress hebben dan mannen en dat bij mannen de vakantiepret al begint op de laatste werkdag. Hoe zorg je er voor dat je niet alleen ontspannen op vakantie bent maar ook al kunt genieten van de voorpret?

Zonder stress vertrekken

Het belangrijkste is dat je niet teveel van jezelf vraagt en dat niets moet voor een ander. De stress zit hem vaak in kleine dingetjes, zaken die je zelf voor elkaar wilt hebben maar die voor een ander niets uitmaken. Zo maakte ik jarenlang de wc nog weer schoon nadat deze voor het laatst gebruikt was. Was hij schoon, kwam degene die ons naar Schiphol ging brengen ons ophalen. En moest nog even naar het toilet. Dan schoot ik meteen in de stress, want die wc was al schoon! Liet ik niet merken natuurlijk, maar ik had er wel stress van. Doe normaal! Dat kan ik nu heel goed los laten, gelukkig. Ik wil wel altijd dat het huis netjes en opgeruimd is, maar zit er nog een spetter tandpasta in de bak van de wastafel? So be it! Er zijn ergere dingen. Dat scheelt al een hele hoop :-)

Hoe ga ik zonder stress op vakantie?

De laatste jaren ben ik steeds vaker weg (zowel mét als zonder gezin) en voorbereiden en inpakken is een stuk makkelijker geworden. Ik plan de laatste wasjes in op de laatste dagen voor vertrek, ik plan werkzaamheden goed in, zorg dat het thuis opgeruimd is en ik graai met gemak alles bij elkaar wat er mee moet. Aangezien ik vaak voor AllinMam.com en Reislegende.nl op reis ben is werk altijd bij me. Maar: wel op gezette tijden. Ik kan het ook even naast me neerleggen en genieten van het moment zelf.

Een standaard vakantielijst

Wat mij hierbij enorm helpt is een standaard vakantielijst. Ik heb diverse lijstjes: een lijst voor kamperen, een lijst voor vakantie in een huisje, een lijst voor de kinderen, een lijst voor verblijf in een hotel en een lijst voor media-/persreizen. Als er ook maar iets in me opkomt voeg ik het meteen toe aan het lijstje, dan is het weer uit mijn hoofd. Zorgt voor veel rust! Tip: Maak gebruik van Checklist, een tool voor op de pc die vanzelf synchroniseert met de gelijknamige app op je mobiel.

Tips voor een lange autoreis

Wanneer je met de auto richting je vakantiebestemming gaat is het niet alleen voor jezelf maar zeker ook voor je kinderen een lange zit. Denk vooraf na over wat je kinderen kunnen doen op de achterbank. Tip: Wij zijn fan van stickerboeken; die verslinden de kinderen tijdens een autoreis. Deze tips voor een gezellige lange autorit kunnen ook van pas komen als je reist met kinderen op de achterbank. Vergeet ook niet om een noodpakket mee te nemen als je met de auto naar je vakantiebestemming gaat.

Stressvrij op vakantie? 6 tips! - AllinMam.com
Waiting for vacation by MNStudio | Shutterstock

Gebruik een mapje voor je reisbescheiden

We kennen het allemaal nog wel van vroeger: die mapjes/tasjes voor om je middel waar je je reisbescheiden, geld en Traveler cheques in bewaarde. Suf, maar wel super handig. Ik zie nu op het vliegveld veel mensen de handkoffertjes of tassen weer open trekken op zoek naar paspoort en/of instapkaart. Was die nou uitgeprint of staat hij op de telefoon? Waar is die telefoon? Tip: Ok, zo’n heuptasje kan misschien niet meer maar een clutch waar je je reisbescheiden in bewaart is erg handig. Ik zorg dat ik daar altijd alles bij elkaar heb. Telefoon, paspoort, evt. uitgeprinte boarding pas, pasjes, geld, huurautopapieren e.d.

Lees ook: Tips voor meer vliegcomfort

Oplaad stress

Op vakantie zelf is er een nieuwe stressfactor bijgekomen die bij veel mensen voor komt: het niet tijdig op kunnen laden van je telefoon, tablet, smartwatch of andere apparatuur. Tip 1: koop een grote powerbank (20.000 mAh) die je altijd bij je hebt in je tas. Tip 2: Neem een oplader mee voor in de auto. Vooral wanneer je je telefoon gebruikt tijdens het navigeren kan deze snel leeg raken. Tip 3: Neem een telefoonhoudertje mee wanneer je een auto huurt en je gebruikt maakt van navigatie op je telefoon. Zo heb je geen getob met opzij of naar beneden kijken en kun je veilig de weg op.

Werken op vakantie

Werk blijft een dingetje. Uit het hierboven genoemde onderzoek blijkt dan maar liefst 40% van de Nederlanders het werk niet los kan laten op vakantie. Mail checken, werktelefoontjes beantwoorden… het is vooral voor mannen lastig om dit los te laten. En dit zorgt weer voor stress bij de vrouwen! Tip: plan hiervoor tijd in, bijvoorbeeld elke ochtend een half uurtje. Of een half uurtje ’s morgens en aan het einde van de dag weer. Stort jezelf in deze tijd vol op je werk en zet oor de rest van de dag die vakantiemodus aan.

Stressvrij op vakantie? 6 tips! - AllinMam.com
Working on travel by SoXWhite | Shutterstock

Vertrouw niet blind op je telefoon

Ik heb zelf al diverse keren meegemaakt dat ik in de buurt van een eindbestemming geen signaal had en dat ik bevestigingen, adressen en routes niet kon opzoeken in de mail of op Google Maps. Onwijs frustrerend! Ik heb daar zeker van geleerd… Tip: Print vouchers, bevestigingen en routes uit of beter nog (voor het milieu) maak er een printscreen van en sla ze op in de filmrol van je telefoon.

Benieuwd hoe gestrest de rest van Nederland is? Je vind alle onderzoeksresultaten hier.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button