Puistjes voorkomen en behandelen

Zul je net zien; op de ochtend van die leuke date of die ene belangrijke presentatie word je wakker met een uitbraak van puistjes op je gezicht. Puistjes kunnen opduiken op de minst gelegen momenten en hoewel ze niet meer dan menselijk zijn, zien we ze liever niet. Tegenwoordig bestaan er een hoop producten die puistjes kunnen voorkomen of verhelpen, denk aan charcoal-maskers of pimple patches. In dit artikel delen we nog een aantal extra tips om puistjes te voorkomen en te verhelpen.

Houd je huid schoon

Een goede reiniging is de basis van een gezonde huid. Reinig je gezicht ’s ochtends en ’s avonds met een milde gezichtsreiniger, bij voorkeur zonder parfum. Hierdoor verwijder je overtollig talg, vuil en make-up resten , die anders de poriën zouden kunnen verstoppen en puistjes zouden kunnen veroorzaken.

Scrub regelmatig

Dode huidcellen kunnen zich ophopen op het huidoppervlak en je poriën verstoppen, wat leidt tot puistjes. Door regelmatig te scrubben met een gezichtsscrub, verwijder je deze dode huidcellen. Overdrijf echter niet, te vaak scrubben is niet goed voor je huid dus hou het bij 1-2 keer per week.

Hydrateer

Een goed gehydrateerde huid is essentieel voor het behoud van een gezonde en gave huid. Kies voor een olievrije, niet-comedogene (dat wil zeggen: iets wat de poriën niet verstopt) gezichtscrème of moisturizer. Als je snel last hebt van puistjes is het slim om te smeren met een niet al te vette crème.

Pas op met make up

Als je make-up draagt, kies dan voor producten op waterbasis en vermijd zware, olieachtige foundation. Verwijder altijd je make-up voor het slapengaan om te voorkomen dat poriën verstopt raken. Zorg ervoor dat je nooit met make-up gaat slapen.

Gezond eten

Wat je eet heeft invloed op de gezondheid van je huid. Zorg voor jezelf en eet een gezond dieet vol verse groenten, fruit en volkoren producten. Beperk suikerrijke en sterk bewerkte voedingsmiddelen, aangezien deze het risico op puistjes kunnen vergroten. Drink ook voldoende water om je huid gehydrateerd te houden.

Niet te veel in de zon

Hoewel zonlicht tijdelijk puistjes kan uitdrogen, kan overmatige blootstelling aan de zon de huid irriteren, waardoor de talgproductie toeneemt en daarmee de kans op puistjes. Gebruik altijd (ook in de winter) een lichte SPF op je huid om jezelf te beschermen tegen UV-straling.

Wees lief voor je puistjes

Als je toch een puistje krijgt, raak het dan niet aan of knijp het niet uit. Dit kan leiden tot ontsteking, littekens en verspreiding van bacteriën. Gebruik in plaats daarvan een behandeling met benzoylperoxide of salicylzuur om je puistjes te behandelen

Raadpleeg een dermatoloog

Als je alles al geprobeerd hebt en toch last blijft houden van overmatige puistjes of acne, maak dan ee afspraak bij de dermatoloog. Een professionele huidverzorgingsspecialist kan je helpen bij de zoektocht naar de oorzaak en kan jouw pukkels op professionele wijze behandelen.

Back to top button