Wonen

Zo richt je een rustgevende kinderkamer in

De meeste kinderen zijn nou eenmaal erg druk, daar is niks mis mee. Wel is het belangrijk dat je er op een juiste manier mee om gaat. Meer rust in het leven van je kind begint bij de kinderkamer. Dit is de plek waar kinderen komen om uit te rusten, na een lange dag vol met spelen en plezier. Lees in dit artikel de belangrijkste tips voor het op een rustgevende manier inrichten van de kinderkamer.

Laat natuurlijk licht binnen

Het interieur van een rustgevende kinderkamer is vol van natuurlijk licht en warme, natuurlijke materialen. Op de zolder is natuurlijk licht makkelijk binnen te halen met een dakkapel. Daarnaast creëer je met een dakkapel meteen meer ruimte, wat ook een groot voordeel van een dakkapel is. De dakkapel prijs hoeft niet hoog te zijn, een houten prefab dakkapel is een van de voordeligste opties.

Als je kinderkamer niet op zolder is, zijn er andere mogelijkheden om meer licht binnen te laten. Denk bijvoorbeeld aan de ramen en kozijnen. Grotere ramen laten meer licht binnen. Door houten kozijnen te nemen krijgt je een warmere uitstraling en lijkt het ook alsof er meer licht binnen komt. Een grote spiegel in de kinderkamer laat de ruimte ook helderder en ruimer lijken. Natuurlijk licht is belangrijk, omdat het een rustgevende en warme look geeft aan de kinderkamer. Je kind ervaart door al dat natuurlijke licht ook meer rust tijdens het wakker worden in de ochtend.

Goed opruimen

Wellicht is de belangrijkste tip om de kamer goed opgeruimd te houden. Losliggend speelgoed is storend en is ook nog eens gevaarlijk omdat kinderen er geregeld over struikelen. Om de kamer goed opgeruimd te houden, maak je gebruik van slimme trucjes. Denk bijvoorbeeld aan leuke speelgoedkisten, waar je kind al het speelgoed in kan stoppen. Ook opbergdozen en inbouwkasten zijn een goede optie om de kamer rommelvrij te houden. Bespreek met je kind dat regelmatig opruimen nodig is om de slaapkamer netjes te houden. Na het spelen is het goed om je kind de rommel zelf weer te laten opruimen. Zo leert je kind om de kamer netjes te houden. Ook maakt je kind waarschijnlijk minder rommel, omdat hij weet dat hij het zelf moet opruimen.

Lees ook: 5 tips voor het creëren van rust in de slaapkamer

Haal groen naar de kinderkamer

Met planten en bloemen geef je het interieur van de kinderkamer een gezellige en rustgevende sfeer. Planten hebben naast hun rustgevende effect ook andere voordelen. Zo blijkt uit onderzoeken dat planten zorgen voor een verbetering van de luchtkwaliteit in huis. Dit is te danken aan het feit dat planten (met name de Bamboe palm en Areca palm) lucht zuiveren. Kleurrijke planten en bloemen, zoals viooltjes en anthurium, hebben ook een positieve invloed op je humeur. Tot slot hebben planten een kalmerend effect en helpen ze bij de concentratie. Dit zijn allemaal positieve invloeden die je in de kinderkamer wilt verwelkomen. Naast al deze positieve effecten zien planten er simpelweg mooi uit. Kinderen houden van planten en ook jouw kind is vast erg blij met planten in de kamer. Doe voor het aanschaffen van kamerplanten wel onderzoek naar welke planten giftig zijn voor kinderen om gevaarlijke situaties te voorkomen.

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button